Početna Gastro kutak Zubatac - Car od riba
Zubatac - Car od riba PDF Ispis
(153 ocjena, prosjek: 4.47 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Četvrtak, 12 Listopada 2006 01:17
Bile i zubatac
Nije uzalud uzrečica da je zubatac car u našem moru.
To je po meni najkvalitetnija i najbolja riba u Jadranu, čast ostalim ribama jer svaka je riba odlična i svaka ima svoje čari i aromu.

Ljudi koji reču da vole samo zubaca, ovratu, sampera, smuduta i sl. kvalitetne ribe, oni ne vole ribu i ne znaju što je riba.
Oni samo žele ispast važni u društvu i kao neki gurmani.
Svaka je riba odlična kad je freška, nema loše ribe.
Nema ljepše od priganog šparma, pjerke, ili freške smokve u prosuji.
Bacit gruja i murinu na gradele pa polit česnom, petrusinom i maslinovim uljem, divota.
Napravit poparu od tabinje, ima toga koliko hoćete, ali o tome ćemo još pisati.

Vratimo se zubacu.

 

 

Lov Zubaca


Zubaca je dosta teško ulovit, iako je to proždrljiva riba, pravi grabežljivac.
Bio je uvijek trofej među ribarima i predmet ribarskih priča i pripovijedanja. Ima jako oštre zube s kojima doslovo rastrga hobotnicu i ostali plijen.

Zubatac se lovi na više načina. Moj otac i ja smo ih najviše uhvatili na tunju stajaćicu; ješka krak od hobotnice, dubina 40-20 metara.

Zubatac se uspješno lovi i na pendulu, ješka ovisi, ali najbolje je živa iglica ili oliganj, dosta su uspješne i crveno-bijele rapale.
Najbolje vrijeme za lov je od početka kolovoza do kraja listopada.
Stariji kažu da zubatac najbolje grize kad dozrijeva grožđe i kad je berba u vinogradima.
On voli stjenovite obale, ali nekad se uvuče u uvale i lagano se odmara u vogi, tako da ga neki podvodni ribolovci znaju uhvatiti i u jako plitkom moru.

 

Priprema zubaca


Zubaca je najbolje pripremit bez prevelikog filozofiranja i bez prevelikih začina, jer on sam posebi ima jako ukusno i kvalitetno meso.
Možda je najbolje od glave i komada mesa iza glave napravit lešadu i dobru juhu, a ostalo isfetat pa bacit na gradele, sa maslinovim uljem i malo česna i petrusina, nema bolje.
Može se napraviti i carpaccio od fileta zubaca; pokišaju se u sok od limuna dok ne pobijele i začine sa uljem, soli, paprom i kaparama.

 


Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Posljednja izmjena Subota, 29 Studenog 2008 13:30
 

Komentari

avatar Djivo
+2
 
 
Uvijek rado citam Nikoline recepte i drago mi je da ste mu posvetili naslovnicu!
Samo tako nastavite!
avatar zeko
0
 
 
još da nas nidžo počasti sa kojim zubacem...enivej, trebalo bi se moć kliknut na naslov teksta da se otvori/ vidi cijeli tekst, a ne samo dole na 'opširnije'
avatar b/a
0
 
 
pohvale na prvoj kolumni
avatar Bile
0
 
 
prva kolumna dance.hr
živio nam site zauvijek
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo