Početna Vijesti Elvis Fatović novi izbornik Australije
Elvis Fatović novi izbornik Australije PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Vijesti i obavijesti
Autor administrator   
Četvrtak, 31 Siječnja 2013 23:07

 

Prije par dana Elvis Fatović je potpisao 4-godišnji ugovor s australskim vaterpolskim savezom, točnije postao izbornikom do najmanje Olimpijskih igara u Riu 2016. Drugi je to seniorski trenerski posao jednog od najvećih igrača u Jugovoj povijesti, nakon nepune 4 godine na klupi Juga. Početkom prošle 2012. smijenjen je, a početak 2013. nosi mu nove izazove. U međuvremenu, ovo ljeto bio je u kombinacijama za preuzimanje Galatasaraya koji je najavljivao velika ulaganja u vaterpolo, ali nije se dogodilo niti jedno niti drugo.

 


Fatović preuzima reprezentaciju koja je osvojila 7. mjesto na nedavnoj Olimpijadi. Bili su u našoj grupi gdje su u posljednjem kolu visoko porazili Grčku (13:8) i izborili 4. mjesto koje je vodilo na Srbiju u četvrtfinalu. Na kraju treće četvrtine vodili su 8:6, ali u posljednjih 8 minuta Srbija radi 5:0 i Australci ispadaju.Prethodno su na 3 Olimpijade osvojili dva osma i jedno deveto mjesto, a najbolji plasman im je 5. mjesto iz Barcelone 1992.

Na svjetskim prvenstvima u tom istom razdoblju, od 2001. naovamo samo su jednom od 5 navrata ušli među osam. Redom su osvajali:

•  2001. — 10. mjesto
•  2003. — 7. mjesto
•  2005. — 10. mjesto
•  2007. — 10. mjesto
•  2011. — 9. mjesto

 

Sharksi sa Fatovićem po prvu medalju u povijesti

Dakle, muški australski vaterpolo, popularni Sharksi nisu još nikad osvojili medalju na nekom velikom natjecanju. Najbliži su bili 1998. kada se u Perthu igralo Svjetsko prvenstvo i kada su ostali četvrti. U polufinalu su poraženi od Mađarske, a za broncu od SR Jugoslavije. Osim toga i gore spomenutog 5. mjesta u Barceloni na OI još su samo jednom, u LOS Angelesu 1984. bili 5. I sada, po natpisima na australskim portalima, žele napraviti iskorak i ne samo se približiti vrhu, nego i osvojiti medalju u skorašnje vrijeme. Izabrali su Fatovića kao čovjeka koji će im to omogućiti.

Važna im je činjenica da je radio s Ratkom Rudićem kojega i oni i Fatović proglašavaju najboljim trenerom ikad. Popularni Elva sa 41 godinom ide „trbuhom za kruhom“ u daleku Australiju i čeka ga jako veliki izazov. Iz gore spomenutog očito je da Australci nemaju tradiciju vrhunskog vaterpola. Iz sastava koji je nastupio u Londonu 2 igrača igraju u Europi: poznati Aaron Younger 21-godišnji igrač Szegeda i manje znani Johnno Cotterill iz grčkog Panioniosa. Od ostalih najpoznatiji je 32-godišnji Thomas Whallan koji je igrao u Barceloneti, a sada se vratio kući. Čak 8 igrača u Londonu je bilo mlađe od 25 godina, a samo 2 su bila starija od 30 tako da za početak Fatović ima solidnu bazu igrača, ali ako žele ostvariti više morat će više i drugačije raditi nego dosada.

Posljednja izmjena Četvrtak, 31 Siječnja 2013 23:15
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
sretno elva
avatar Hrvoje
0
 
 
Mislim da će mu tamo biti lakše za raditi, puno je manji nivo krkanluka
avatar Joshua
0
 
 
gospar i čovjek. svaka mu čast
avatar administrator
0
 
 
http://www.waterpoloaustralia.com.au/news/article/2013/april/the-extra-man-an-in-depth-chat-with-our-aussie-elvis/
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo