Početna Vijesti WWPCA seminar: Učite od najboljih, učite od Udovičića
WWPCA seminar: Učite od najboljih, učite od Udovičića PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Vijesti i obavijesti
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 23 Studenog 2015 23:59

 

Svjetska udruga vaterpolskih trenera organizira dvodnevni „Coaching Clinic“ tj. trenerski seminar u Egiptu, u Kairu 8 – 9. siječnja. Glavni predavač biti će Dejan Udovičić.

 

 

Već tri mjeseca nakon pokretanja trenerska udruga započinje s ostvarivanjem jednog od glavnih ciljeva koje su istaknuli na osnivačkoj skupštini na SP-u u Rusiji ovo ljeto: iskusniji i kvalitetniji treneri će kroz rad ove udruge prenosi znanje trenerima iz vaterpolski manje razvijenih krajeva. Tako će Dejan Udovičić koji je bio trener Partizana 9 godina, izbornik Srbije 6, a posljednje dvije godine je izbornih SAD-a, održati dvodnevno predavanje koje se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela egipatskih i svim ostalim zainteresiranim trenerima u Kairu. Čovjek koji se osvojio Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo, Panameričko prvenstvo, dvije bronce na Olimpijskim igrama sigurno može puno toga ponuditi.

 

Vezano za vaterpolo u Egiptu možemo spomenuti podatak da su prije 2 mjeseca osvojili 10 mjesto na SP-u do 20 godina (trener je istaknuo pobjedu protiv Nizozemske, te dva poraza u kojima su bili jako dobri; protiv Crne Gore 14:11 te Španjolske 15:11). Primjerice Hrvatska je bila sedma. Trener svih selekcija je Mađar Denes Lukacs koji je za portal waterpoloworld kazao da vaterpolo u Egiptu poprilično popularan. Nekoliko klubova ima nevjerojatno puno djece koja treniraju što većinu Europljana iznenadi ako dođu u kontakt s egipatskim vaterpolom. Kao glavne probleme daljnjem razvoju vidi nepostojanje profesionalne lige što dovodi do prekida s ozbiljnim igranjem oko 20-te godine. I drugi veliki problem što su klubovi koji imaju dobru infrastrukturu za treniranje uglavnom nedostupni siromašnijem dijelu populacije.

U Africi je vaterpolo ozbiljnije razvijen još samo u Južnoafričkoj republici koja je jako daleko od Egipta stoga će se pokušati uključiti u azijska ili još bolje europska natjecanja. Trenutno su u pregovorima s LEN-om, a postoje planovi da se najbolji klub uključi i u kvalifikacije Lige prvaka. Obzirom na nužnost zastupljenosti sporta na svim kontinentima Egipatski vaterpolski savez očekuje potporu FINA-e u ovim planovima.

Mađarski trener Lukacs istaknuo je da je napravljen plan do Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a na savezu je da taj plan podrži i realizira.

 

Svakako da će ovakvi seminari gdje će tamošnji treneri koji treniraju tu brojnu djecu dobiti dodatne informacije, znanje i iskustva jednog od najboljih svjetskih trenera korak naprijed u razvoju tamošnjeg vaterpola.

Uz to radi se na tome da ovaj i svi budući trenerski seminari budu izravno prenošeni preko interneta za sve članove WWPCA.

 

Posljednja izmjena Utorak, 24 Studenog 2015 00:33
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo