Početna Pogled s desna Mladost obranila kup
Mladost obranila kup PDF Ispis
(15 ocjena, prosjek: 4.47 od 5)
Pogled s desna
Autor jbba   
Utorak, 13 Prosinca 2011 01:32

 

Prije svega čestitke Mladostašima na novom trofeju, kupu Hrvatske za 2011/12. Pobijedili su Juga u finalu 15:7. To je bilo gaženje sa nevjerojatnih 8 razlike. Ne znam kad je Jug toliko poražen, ako se dobro sjećam, mislim da u ovom tisućljeću nije nijednom.

Objektivno govoreći Jug je bolja momčad od Mladosti. I ako bolji izgubi 2-3 razlike od lošijega može se reći, trener je kriv. Međutim, ako se izgubi 8 razlike, onda je apsolutna krivica na igračima. Jer, da ih je i „random baba“ vodila i da su igrali po njezinim uputama ne bi smjeli izgubiti 8 razlike. Stoji činjenica da je bilo umora od iscrpljujuće utakmice dan ranije, ali to bi moglo biti opravdanje za poraz u egal utakmici.

Perčinić junak polufinala

Prvi dan smo imali utakmicu dvije na papiru najjače ekipe, „finale prije finala“. Utakmicu je obilježilo izvođenje peteraca na kraju za koje smo u jednom trenutku pomislili da neće nikad završiti. Ipak na kraju je Perčinić ispao junak i da su mu suigrači sutradan to kapitalizirali moglo bi se reći da je sa tih 20-ak sekundi što se malo zagrijao i obranio peterac Frankoviću, opravdao svoju cjelogodišnju plaću.

Jug je nekoliko puta imao priliku prelomiti utakmicu, dva puta u trećoj četvrtini i pet minuta prije kraja. Prvi put su poveli 3 razlike, 6:3. Ipak, onda nakon odlično odigrane obrane, Buljubašić točno u posljednjoj sekundi napada sa srednjeg vanjskog sa 8 metara zabija plisku Vićanu. Bio je to i odličan udarac, ali i kiks Vićana s obzirom na udaljenost. Buljubašić zaslužuje pohvale i zbog toga i zbog kasnijeg gola, iz prijenosa sa igračem više. Igrao je i u ostalim segmentima igre dobro, nije imao grešaka koje su ga prije znale krasiti. Najbolja njegova partija u kojoj sam ga gledao.

Druga situacija u kojoj se mogla prelomiti utakmica bila je odmah iza toga. Obradović je s lijeve strane ušao kao drugi sidrun, okrenuo svog čuvara, pustio loptu, a sudac Vlašić umjesto da sudi peterac, pokazuje da je Medo držao loptu. U rekontri Denes Varga zabija i umjesto da je opet 3 razlike, Primorje u samo 2 minute dolazi na -1 i utakmica se opet vraća u egal.

I treći put, 5:36 do kraja Jug je poveo 9:7 nakon peterca Janovića. Ali do kraja su samo Primorjaši zabijali, za konačnih 9:9. Imali su i igrača više za pobjedu, ali nisu zabili. U produžecima je najbolju situaciju imao Marković, ali sa igračem više, na prebačaj sa lijevog krila sa samo 3 metra loše šutira.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Utakmicu je obilježila loša igra Juga sa igračem više (2/10 - Vranješ s desnog krila, i slučajno Bušlje kada kupi ničiju loptu na drugoj stativi i posprema je u gol). Očekivana taktika Roje, zatvorili su Janovića. Na njemu je uvijek bio igrač. Izostala je neka druga akcija Juga, kao što je i Janović mogao bolje na sebe navući toga svog čuvara i brzom loptom pronaći najslobodnijeg suigrača. Također, Radić je bio jako loš, popio je nekoliko golova iz velike udaljenosti, kroz uši. A nije praktički ništa obranio osim jednog pokušaja Pavlovića sa prve stative. Janovića su još čvršće pokrivali u situacijama sa jednakim brojem igrača, često su ga i udvajali. A fascinantno je da je odigrao kompletnu utakmicu s produžecima, uz jedan mali odmor od minute–dvije u prvoj ili drugoj četvrtini. A non stop je bio u klinču, non stop su ga čupali i kad je bio na vanjskoj poziciji, a vrlo često je ulazio i na dva metra kao drugi sidrun.

Pohvalio bi i nastup Macana koji se odlično nosio sa Krapićem i Paškvalinom i često bi i nakon što bi mu oni uzeli poziciju, uspijevao ponovno doći ispred njih i tako onemogućiti kvalitetan napad protivnika. Bušlje je primio gol od Paškvalina sa dva metra, uz blagi kontrafaul suprotnom rukom. Ali je to nadoknadio sa 3 gola, od čega 2 na zonu sa vanjskih pozicija.

Suđenje je bilo domaćinsko, s tim da je domaćin bilo Primorje. Posebice se sa lošim odlukama isticao sudac Vlašić, dok je Perišu najveća pogreška bila što nije sudio čisti peterac na Dobudu (potezanje za ruku prije nego je dobio loptu na stativi), ali ga je ispravio Bušlje koji je tu situaciju ipak završio golom jer je lopta pala pored njega. Također, vidjeli smo nekoliko puta da se konačno sudi kontrafaul za preplivavanje preko glave protivnika prilikom kretanja u napad. Uglavnom su to Jugaši radili, valjda misleći da će se suditi kao i do sada.

Gazimestan

Finale je dakle bilo potpuno jednosmjerno. Kasnije su se Jugaši opravdavali umorom od prethodnog dana, ali za ono što su prezentirali nema opravdanja. Mladost je od početka bila agresivnija. Jugaše je u igri držala odlična realizacija igrača više, ovaj put je Marković bio raspoložen. Međutim to je trajalo samo do starta druge četvrtine kada je Dobud s(p)retno zabio sa dva metra. Što reći o igri Jugaša kada su do poluvremena primili 9, a na kraju treće četvrtine 13 golova. Vićan nije dobro branio i imao je nekoliko kikseva, ali s druge strane obrana mu je maksimalno odmagala. Primljena su 4 gola sa 2 metra (plus peterac kojega je Radu izborio pored Bušlje); Radu dva puta pored Macana i Bušlje, te Udovičić nakon kontrafaula na Sutiću te Vukičević koji je uplivao Jokoviću iza leđa i odlično zabio. S vanjskih pozicija nekoliko puta su Mladostaši cimali i po 3–4 puta bez da bi se izašlo na ruku; najbolji primjer gol Letice.

Finala uvijek nose opasnosti i za ekipu koja je i veći favorit od Juga u nedjelju. Također i umor učini svoje. Poraz je sastavni dio sporta, ali ne kada se dogodi na ovakav način. Jer se ovo zove rasipanje ugleda kluba. Iako je kontekst ovaj put drugačiji, već se porazi na ovaj način ovoj generaciji Jugaša nekoliko puta ponavljaju. Od Rijeke lani kada su bili još veći favoriti protiv Novljana (a još su oni imali težu utakmicu u polufinalu), pa i poraza, također od Novljana, u finalu Jadranske lige i sezonu ranije u Gružu.

Mladost je odigrala odlično. Igrali su plitku zonu, ali sa brzim izlascima prema igrača s loptom. A i jugaši su im tu pomagali jer su stali preblizu, a i nisu se odlučivali na udarac izvana na prebačaj, ili da stanu metar dalje pa šutiraju nakon 2– 3 cima. Stalno su Jugaši pokušavali razbiti zonu ulascima Janovića, Obradovića ili Markovića kao drugih sidruna. A nije prolazilo. Također, Jugu očito nedostaje igrača koji će se „pobit“ sa suparnikom. Kad suparnik u svakom prekršaju agresivno faulira i igra čvrsto, Jugu nedostaje par igrača koji će odgovoriti na to. Tako smo u prvom poluvremenu dva puta vidjeli kako su Mladostaši prilikom pravljenja prekršaja na vanjskom igraču udarali po glavi (Štampalija je to oba puta pustio  - jednom čak i pokazivao da je vidio, ali da je lopta bila u ruci?! što je potpuno nebitno prilikom udarca ili hvatanja za glavu). S druge strane, nitko od Jugaša nije odgovorio na takav način.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Slavlje Mladostaša uz Pavićevo skandiranje na kraju: Hoćemo plaću, hoćemo plaću

 

Pavić je branio vrlo dobro, Radu je totalno nadigrao Bušlju (totalna suprotnost u njihovim duelima u odnosu na utakmicu na Savi), Udovičić je bio razigran (najbolja partija sezone), Vukičević također već konstantno među najboljim u svojoj ekipi. Drugi su ih pratili. A u obrani su svi bili agresivni. Za Mladost je prava šteta što sad slijedi prekid sezone (još u srijedu gostovanje u Berlinu) zbog EP-a.

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Mladostaši su prihvatili kritiku i ove godine slavili pjevajući: Večeras je naša fešta,... jer ko ne piva Dalmatinac nije.

 

Uoči utakmice sreli smo Duda Šimenca i zamolili ga da najavi finale. Zbog tehničkih problema nemamo snimku, ali Dudo je približno ovako najavio utakmicu: Pohvalio bi Jugovu školu vaterpola, eto praktički su svi igrači domaći. I onda je lako dovesti jednog klasnog igrača poput Jokovića, pardon Janovića. Mladost je tek sad krenula tim putem i nešto više je domaćih dečki u ekipi. Jug je svakako favorit, a mislim da bi Mladost mogla pobijediti ako se Vanja dovoljno napali. Mislim da bi upravo duel Janovića i Udovičića mogao presuditi.

Poslije utakmice komentare smo dobili od trenera Fatovića:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

kao i Vanje Udovičića:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

 

 

Polufinale:

 

Peterci:

 

 

Finale, prije utakmice:

Finale utakmica:

Slavlje Mladostaša i tuga Jugaša:

Posljednja izmjena Srijeda, 04 Siječnja 2012 00:55
 

Komentari

avatar Braco
0
 
 
Treba spomenuti i detalj sa polufinala kada Fatović zove time out sa igračem više i Jug nakon dogovora igra sa Bušljom na desnom krilu ?!? i Jokovićem na desnom vanjskom. Ne znam je li dogovorena rotacija da Bušlje uplivava na stativu a Joković na njegovo mjesto ali do kraja igrače više Bušlje je ostao na desnom krilu
avatar Hrvoje
+1
 
 
Al si isprdio Fatovica Josh! Ovako sugestivna pitanja i novinarsko izrazavanje misljenja nisam vidio otkad sam zadnji put gledao Branimira Bilica, kad se dotakao moralne krize u Hrvatskoj :)

Al svaka cast ekipa i na izvjestaju i intervjuima!
avatar Joshua
0
 
 
trener je rado pristao na razgovor, i svaka mu čast, nakon ovakve blamaže cijeloga kluba, rekao bih.
žao mi je jedino što nije ostao razgovor s DuBom Šimencom, odlično je najavio utakmicu, i dogodilo se upravo kako je predviđao.

Mladost je više grizla, ušli su napaljeni ko da im je to utakmica koju moraju dobiti ili će biti transferirani u Sibir. Svaka im čast.
Igrači Juga nisu bili dorasli takvome stavu koji ih je iznenadio, po tko zna koji put u životu.
Vanja ih je izigrao kao naivnu dječicu, kao da se nitko nije htio "potući" i zaslužiti pobjedu.

lekcija je naučena, idemo sad po Jadransku ligu te prvenstvo države!
avatar jdn
0
 
 
Mislim da će sa ovakvim pristupom koji je ostao još od sumljivog prošlogodišnjeg finala(namjeran ili ne ozljeda Krapića) vrlo teško dobiti ijednu malo važniju utakmicu.Posebno ako Vićan malo zapne
avatar jdn
0
 
 
Igrači Juga su tako mekano odigrali utakmicu da je licilo pomalo na ženski vatrepolo. Nadam se da su bekovu razumjeli da je Radu ljevak posle 4 gola sto im je dao. Ako nisu odlučilo kako ga čuvati neka pogledaju snimke sa utakmica kako to radi Burić
avatar zekohonda
+1
 
 
kad je ovaka situacija, uvijek se prisjetim simpatičnog grafita iz '94.:
'jebeš kup, dajte nam prvenstvo'.
avatar b/a
0
 
 
je, dosta je zanimljivih detalja zaboravljeno. previše je vremena proteklo, a nisam natuknice zapiso ;)

recimo i isključenje jelače s pravom zamjene dok je bio na klupi. periš ga je prijavio u zapisnik da ga je višestruko vrijeđao, da bi mu jednom i oprostio.
avatar Joshua
0
 
 
valjalo bi spomenuti i jako zanimljive reakcije g. Bebića i Klisovića u trenucima kad je Joke dobio 2. isključenje
avatar jdn
-2
 
 
Odličan komentar i jako jadna izvedba Juga. Sreća sto primorje nije imalo golmana jer bi inače i prva utakmica bila ista kao druga,odnosno ne bi je ni bilo. Da se kojim slučajem samo zamjene golmani uvijek će biti barem 4 do 5 za primorje. Jug se vadi samo na pojedinačne solo akcije a igre kao ekipe i nema. Isto bih volio jednom vidjeti kako bi to izgledalo kada se sastanu Jug i primorje a da primorju ne fali jedan ili više igrača.
Za finale nemam što reći osim da mi je jako žao fatovića jer ovo doživjeti je nešto kao i Dinamo prije neki dan od Liona
avatar dbk
0
 
 
jedino se mogu složit s tim da u Juga previše soliraju, zato se i raspadnu u kritičnim situacijama, jer se izgleda ne zna ko bi trebo što i kad, a to je onda pitanje trenera i njegovog autoriteta
avatar vaterpolo je glup sport
0
 
 
Isto bih volio jednom vidjeti kako bi to izgledalo kada se sastanu Jug i primorje a da primorju ne fali jedan ili više igrača.

A ja bih volio vidjeti Primorje bez Reccove love - teško da bi ušli među 6 u Jadranskoj ligi
avatar administrator
0
 
 
Dodan je i posljednji video (prvi odozgo, slavlje jugaša nakon obrane Perčinića) kao i sve fotogalerije.
avatar dančar
0
 
 
Nije kup toliko bitan, ali način na koji je Jug izgubio, tih 8 razlike je preružno. Primorje još jednom u ništa, a toliko se ulaže.

jdn, tko je to Primorju sada falio?
avatar vaterpolo je glup sport
0
 
 
Kvalitetni treneri, kvalitetni golmani, kvalitetan vlastiti podmladak....
avatar ikebana
0
 
 
potpisujem
avatar ikebana
0
 
 
ups, podpisujem
avatar jdn
0
 
 
Bio sam na obe utakmice i da li je Jelača sto rekao ili ne to ne znam ali sam jako dobro vidio reakciju klupe Juga kada je bilo pitanjeJikovića 2 ili 3 iskljucenja. To je bilo isto za nekoga potjerati vani. Jelača je inače prvi bek ako gospoda nisu primjetila. Tko je dao kome lovu i ciji je podmladak jaci sada nije u pitanju. Uvijek se nekoga na neki način iz primorja eliminira kada je Jug u pitanju. Možda mi to ne želimo prihvatiti ili ne (barem neki) ali to je istina.
avatar ikebana
+1
 
 
ma nemoj pi...it, da tebe netko više puta kratkom vremenu pošalje u ..... vjerojatno bi ga nokautiro a ne izbacio a da ti netko hoće samo tako izbaciti jednog od najboljih zbog navodnog trećeg izbačaja, btw nepostojećeg, bacio bi klupu bazen a ne samo malo energičnije reagirao, ali još jedna stvar, reagirala je klupa juga ali ne igraći a jelača je ipak samo igrač , istina neodgojen
avatar ikebana
0
 
 
isto tako nemogu pare kupiti pamet trenera i glupu politiku o odgoju mladih generacija, ali mogu varge , garcije, jelače, muslime, buuljubašiće, jedino mi je primorju žao barača i glavana, a ostale.... ,ma što prije "izgore" to bolje za primorje i hrv vaterpolo, jdn nebio
avatar jdn
-1
 
 
Jug ima odličnu skolu iz koje godinama izlaze dobri igrači ali ima i svoje sudce i to u svim kategorijama.Često budem prisutan i na takmčenjima za mlađe kategorije i to je nepobitno, mi to ne priznajemo ali to je istina. Da se ne priča o suđenju prošle godine u finalu onih smiješnih talijana, mislim da ni sami treneri juga bolje ne bi sudili, ekipa se smijala na tribinama,bio sam tamo
avatar vaterpolo je glup sport
0
 
 
sigurno je Roji i sličnima lakše pričati o krađama nego priznati da nemaju pojma... Jesi o tome razmišljao?? Velika lova uložena, 0 trofeja, ljudi počinju pitati neugodna pitanja....
avatar jdn
0
 
 
Nije mi jasno zasto se uporno brani nesposobnost u vlastitim redovima i nastoji prikazati kako je netko drugi(Roje i primorje ili netkko treci) losiji a ne gledati kako je u vlastitom dvoristu puno toga na dobrom putu da bude jos i gore. Primorje ce i dalje kupovati dobre igrace a Jug ce i dalje prodavati virtuoze tipa Sukna i uvjeravati sve okolo da se to kompenziralo osrednjim pojacanjima iz susjestva.Posle odlaska Boškovića Jug nije isti jer ima previše ludih glava na jednom mjestu.
avatar Super Darko
0
 
 
"kompenziralo osrednjim pojacanjima iz susjestva." Tebi ako je Janović osrednje pojačanje, ti onda nemaš pojma o vaterpolu.
avatar dbk
0
 
 
Mislim da je nakon ove utakmice svima jasno jedno: da se Jug prelako odrekao Čvrleta, koji bi skupio 3 isključenja u 10 sekundi, ali bi bome u devetoj natamburo Vanju tako da ne bi do kraja utakmice došo sebi
avatar jdn
0
 
 
Istina ,taj je bio slučaj za doktore iz neke ozbiljne bolnice tipa Vrapče
avatar ikebana
0
 
 
eto meni se ćini da i ti nisi daleko od te adrese , ali razumljiva je tvoja frustracija samo nemoj brate nas ovdje masirat nego lagano na kantridu i dole u rojinom kafiću nađi žrtvu. Recimo Slobodu koji je ( ili recco) utuko silnu lovu u klub a rezultati ništa, Sloboda je zainteresiran samo za rezultate prve momčadi ali ne i za odgoj igrača a to je opet vezano za njegovo iskustvo sa svojim sinom kojeg su šikanirali svojevremeno u primorju nakon čega se on odmakao od primorja sve do sada i opet na nagovor svog prike roje kojega samo zanima samopromiđba i recimo kafić na bazenu, zato će recimo barač propast kao odličan izbor za mlađe kategorije jer je prijetnja roji.
normalno je da jug ( ali i svi drugi imaju svoje suce) ali ne da za njih kradu nego da imaju ravnotežu straha prema drugima, to je svojevremeno imala i rijeka ali s obzirom da klub sada funkcionira samo za prvu momčad a ne obazire se na sve ostale segmente malo su zaostali. nemože lova kupiti sve a posebno ne tradiciju, ona se stvara upornim radom a ne lovom nekog slobode ili recca koji nezna gdje će sa igračima pa mu treba neki drugi klub.
A Jug , jebiga došlo je do onog perioda kada treba nešto i kupiti jer škola nije izbacila kvalitet i o tome se treba raspraviti i zamisliti. loše igraju,igrači su prevelike pi..kice, i ako se to dovede u red sve će biti ok ponovno ali u ovom portalu je dosta toga napisano kontra određenih poteza jugove uprave i to puno kritičnije nego bi i ti tako frustriran mogao napisati.ostavi se čorava posla i komentiraj konkretno i korektno a ne omalovažavajući i vrijeđajući, na ovoj stranici se vaterpolo voli a posebno jug a te forumaške fore ( mogu napisati šta hoču jebemise jer sam pod nickom) upražnjavaj negdje drugo.
avatar jdn
0
 
 
Js am puno bliže vama na jugu nego kantridi.. Ako je ovo zamisljeno da se samo hvalospjevi nude na adresu voljenog kluba ja vam necu smetati do iduce prilike.
Mislim ipak da je Vrapce u dubrovniku trebalo vec davno otvoriti expozituru.
avatar ikebana
0
 
 
ooooooopppaaa,vidi malog što se narogušio,pametnom dosta
avatar jdn
0
 
 
Iako sam dokon kao i vi nemam više kada blebetati sa vama. Žena dolazi sa posla a onda u šoping.
Ajd BOG
avatar zambata
0
 
 
je li ti nick skraćeno od jadan?
avatar Super Darko
0
 
 
hahaha...
avatar b/a
0
 
 
jdn, dobro ti dođe dance.hr za liječenje frustracija...
avatar administrator
0
 
 
Suzdržimo se od vrijeđanja, svatko ima pravo na mišljenje i komentiranja ma koliko besmisleno bilo.
avatar jdn
0
 
 
Koji si ti aministrator kada dopuštas vrijeđanje ili je to dio folklora
avatar pero79
0
 
 
Odličan, kompletan izvještaj. Slažem se, pitanja za Fatovića su bila dobro plasirana. Očito i komentari u vezi Roje, opravdanja i pritiska osvajanja trofeja, jer iz ovog linka je očito da su šaputanja o velikom treneru dobila pisani oblik:

http://www.mojarijeka.hr/kolumne/rijecka-sportska-prica-gubitnicka/
avatar vaterpolo je glup sport
0
 
 
ostaje žal da je ovdje riječ o mentalitetu gubitnika jer i u ove dvije sezone nije dobivena NITI JEDNA presudna utakmica

Amo jdn čekamo komentar
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo