Početna Pogled s desna Ima li nade?
Ima li nade? PDF Ispis
(11 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Srijeda, 17 Svibnja 2017 23:55

 

 

Ovogodišnje finale prvenstva Hrvatske pokazalo je sva jad i čemer u kojem se nalazi hrvatski vaterpolo danas. Prva finalna utakmica u Dubrovnik 400-500 gledatelja, druga u Zagrebu 100-200, treća u Dubrovniku oko 800. Nema tv prijenosa nema apsolutno nikakvog šušura koji bi trebao pratiti završnicu prvenstva. Ok, prevelika je razlika u kvaliteti, ali to nije opravdanje. Pogotovo za nerad koji vlada u HVS-u.

 

 

Promocija i razvoj vaterpola kao sporta, prvenstva države kao natjecanja, klubova i sportaša zbog kojih bi taj savez trebao postojati (a ne obratno). Jasno tu su i gledalelji i publika preko kojih mogu doći i sponzori. Nabrojano je glavni zbroj aktivnosti ili područja u kojem bi zaposlenici HVS-a trebali djelovati, promišljati svaki dan kao dio opisa posla za koji su plaćeni.

 

 

U temeljnom aktu saveza, Statutu stoji:

 

II CILJEVI I DJELATNOSTI

Članak 13.

Ciljevi Saveza su poticanje i promicanje vaterpolskog spora (op.a. nije lapsus, copy paste  direktno iz statuta) odnosno njegovu aktivnost u Republici Hrvatskoj.

Savez sukladno ciljevima djeluje na području sporta, Savez obavlja slijedeće djelatnosti:

- potiče i promiče vaterpolski sport odnosno njegovu aktivnost

- usklađuje aktivnost svojih članova

- organizira i provodi sustav natjecanja

 

Zdušno pratimo vaterpolo, ali ne vidimo kako to savez potiče i promiče ovaj sport. Nisu u stanju dogovoriti čak ni tv prijenose finalne serije. Siguran sam da su imali cijeli niz sastanaka i interno i na UO i neformalno kako osigurati tv prijenos finala prvenstva države. Obišli su sve tv kuće i pregovarali s istima. I to su krenuli odmah u 10. mjesecu kad je krenula sezona. Ježi ga, ne uspije se uvijek.

Šalu na stranu, nije to problem samo ove serije, koja nije bila napeta, čak ni one prije dvije godine u kojima se igralo na 1 razlike u Rijeci, na peterce obje u Dubrovniku. Godinama isti ljudi koji ga vode nisu u stanju dogovoriti tv prijenos finala. Da ne govorimo o nečemu drugome, zahtjevnijem.

 

Drugim aktom, Pravilnikom o ustroju i sistematizaciji radnim mjesta određeno je:

Članak 8.

Ustroj i organizacija rada HVS-a obuhvaća poslove koordinacije rada svih radnih mjesta unutar Saveza, te poslove neophodne za nesmetano odvijanje poslovnog procesa.

Izvršitelji poslova su :

1. Izvršni direktor

2. Glavni tajnik

3. Voditelj marketinga i odnosa s javnošću (PR)

4. Voditelj financija Saveza

5. Administratori – 4 izvršitelja

 

Dakle u ne sportskom dijelu HVS-a imamo 8 zaposlenih ljudi. Kako jedan prijatelj kaže, njihovu učinkovitost i svrsishodnost bi najbolje provjerili kad bi im rekli da 3 dana ne dolaze na posao pa da vidimo hoće li se što promijeniti. U ovom slučaju bi to moglo biti samo na bolje jer gore od ovoga teško može. Od marketinga i odnosa s javnošću se ne možemo obraniti. Pozicija Izvršnog direktora je izmišljena za Pericu Bukića. Doslovno, jer prije nije postojala. Kako nije više bio u Saboru trebala mu je nova pozicija na kojoj može malo ili nimalo raditi, na kojoj nema nikakve odgovornosti, a plaća sigurno nije mala. Pretpostavljam da je najveća od ovih 8 pozicija, a kako nemamo financijski izvještaj za 2016. iako je zakonska obveza saveza čiji je proračun veći od 5 milijuna kuna da ga imaju javno dostupnog na internetskim stranicama (nisam siguran, ali mislim da je rok kraj veljače). Ipak ako pogledamo za 2014. i 2015. u obje godine se na plaće radnicima potrošilo po 1,7 milijuna kuna, što iznosi 141.000,00 mjesečno. Pa neka u tu sumu ubrojimo i povjerenika za natjecanja, možda kojeg trenera, bilo bi puno čak i da stvari iti malo funkcioniraju. A i još su van te sume ostali plaćeni troškovi korištenja automobila, mobitela, reprezentacije i inih...

 

8. RASHODI AOP 044 - 2015.

 

Rashodi za radnike 1.694.477
Materijalni rashodi 5.764.839
Amortizacija 57.869
Financijski rashodi 198.118
Donacije 879.800
Ostali rashodi 447.206
Ukupno: 9.042.309

 

U dijelu o Izvršnom direktoru piše:

1.2 Uvjeti:

- VII stupanj stručne spreme

- veliko iskustvo na poslovima u sportu

- uspješna sportska karijera i dokazani sportski dužnosnik ili djelatnik

- svekoliko poznavanje hrvatskog i svjetskog vaterpolskog sporta i funkcioniranja njihovih udruga, institucija, organizacija i službi

- organizacijske i rukovodne sposobnosti, te umješnost komuniciranja

- osnovna informatička pismenost

- poznavanje jednog službenog jezika FINA-e (engl./franc.)

 

1.3. Izvršnog direktora bira Upravni odbor na vrijeme od četiri (4) godine.

Izvršni direktor svoju funkciju obavlja profesionalno.

Ista osoba nakon isteka mandata može biti ponovo birana za Izvršnog direktora.

Prava, obveze i odgovornosti Izvršnog direktora uređuju se Ugovorom o radu i ovim Pravilnikom.

 

1.4. Izvršni direktor može biti razriješen dužnosti i prije isteka vremena na koje je izabran u

slijedećim slučajevima:

- ako nije ostvario ciljeve i zadaće koje je prema odluci Predsjednika i Upravnog odbora bio dužan ostvariti u okviru mandatnog razdoblja

- ako svojim radom svjesno povrijedi Ustav, zakone, te Statut i druge opće akte Saveza, zbog čega mogu nastati štetne posljedice za Savez i sport u cjelini

- ako neosnovano, samoinicijativno odbija izvršavati odluke Predsjednika ili Upravnog odbora

 

Jedan od razloga zašto je Mladost nekonkurentna Jugu su i dugovi koji se kroz predstečajnu nagodbu upravo otplaćuju. Bar bi se trebali jer znam da se rokovi u startu nisu poštivali. A nastali su u velikoj mjeri dok je Perica Bukić bio čelnik tog kluba.Tu se već iskazao da zadovolji i dio  „dokazani sportski dužnosnik ili djelatnik“.

 

Predsjednik i Izvršni direktor nisu se niti pojavili na zadnjoj finalnoj utakmici. Vjerojatno su, vidjevši da na utakmici u Zagrebu ima nekoliko puta manje gledatelja nego na utakmici Divlje lige odmah počeli pripremati krizne sastanke, okrugle stolove o stanju u vaterpolu i savezu, i brojne druge akcije kako bi vidjeli koji su uzroci, kako se to može promijeniti, može li se ipak vaterpolo igrati ljeti... Vjerujem da će analize i zaključci biti javno objavljeni.

 

Trenutačni zaključak glasi, otpustimo sve zaposlenike HVS-a (izbornika ionako plaća HOO), sigurno neće biti gore nego sada. Možda bi bilo i bolje, a sigurno ćemo uštedjeti za premije i nagrade igračima za osvojene medalje.

Posljednja izmjena Srijeda, 17 Svibnja 2017 23:56
 

Komentari

avatar Hrvoje
+1
 
 
Nije li g.Jakobušić rekao prije jedno 3 godine da će pokušati utjecati na promjenu stanja u HVSu, kroz postavljanje jednog novog predstavnika Juga u savezu (nećemo reći o kome je riječ :) )? Gdje je zapelo?
avatar b/a
0
 
 
Mislim da se to svi pitaju ;)
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo