Početna Povijest Divlje lige Razvoj vaterpola u Dubrovniku i počeci Divlje lige
Razvoj vaterpola u Dubrovniku i počeci Divlje lige PDF Ispis
(14 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Povijest Divlje lige
Autor Dobroslav Zanini   
Srijeda, 15 Srpnja 2009 00:01
      Približava se još jedno izdanje Divlje lige u Dubrovniku. Prisjetimo se  nekih stvari.
      Postoje u ovom kraju uvale i kupališta na kojima su mladići voljeli igrati loptom u moru. Nerijetko se tu nalazio vaterpolski gol i okolo nekoliko mladića s loptom. Igralo se na jedan gol popularno zvana viktorija (kao košarkaški streetball) ili su jednostavno pucali na gol. Poznate su bile Danče (kolijevka Juga), Šulić (Penatur), Kačuo (Bellevue), Piplić, Porporela, Banje…
Na Banjama  je između 2 Svjetska rata bio poznat Lilihip. Bio je i registriran kao HPK(Hrvatski plivački klub). Po pričama starijih iz tog kluba u Juga su poslije II.svj.rata igrali Tonko Kulušić, Jozo Radonić, Teo Dinković,… a tu je i jedan sudionik Savezničke Olimpijade organizirane krajem rata u Rimu Gusti Montagne.
      Znale su se organizirati međusobne utakmice i turniri. Organiziralo se i prvenstvo Grada ligaškim načinom natjecanja, ali kako to nije bilo službeno pod okriljem Saveza, neslužbeno, neka pozivna, dogovorena liga i nazvali su takvo natjecanje DIVLJA LIGA. Dakle današnji naziv potiče od davnih dana. Možda bi se našlo ljudi koji bi o tim dogođajima mogli pripovijedati! Divlja liga igrala se i nekoliko sezona iza II.svj.rata do 1961.god.
      Preseljenjem plivališta iz Gradske luke (Porta) na Bazen 1961. aktivnosti su plivačke i vaterpolske po uvalama zamrle te se ne organiziraju natjecanja.
      I u okolici Grada pogotovo u Cavtatu, Mlinima, u uvali Luka u Čilipima bilo je žara za vaterpolo.
      Organizirano se vaterpolo u ovim krajevima počinje buditi 1972. Nastojanjem mladića iz Cavtata i Čilipa osniva se PVK Cavtat. Obnavlja se u Župi VK Gusar iz Mlina, a godinu dana kasnije i Bellevue. Kako sam radio u to doba  u Čilipima tako sam i sudionik aktivnosti  u Cavtatu i kao poticatelj i kao aktivni igrač. Ne spominjem ni jedno ime (za sada) da ne bih koga izostavio, ali bi o svemu trebalo napraviti podrobnije prikaze i svakako istaknuti ljude u tim sredinama koji su zaslužni za buđenje vaterpola. Na koncu upravo je Cavtat jedan kvalitetni inkubator vaterpolista.
 
 
izvor: www.divljaliga.hr
 

      No vratimo se Divljoj ligi. Prvi pokušaj pokretanja, bolje rečeno obnavljanja, jednog natjecanja koje bi objedinilo klubove u okolici i to registrirane i neregistrirane bio je 1973. Od neregistriranih sudjelovali su Buža i tada još neregistrirani Bellevue. Igralo se na Bazenu, Cavtatu, Mlinima… Nije se sve odvijalo u najboljem redu, malo je bilo poteškoća u organizaciji, ali pobjednik je bio Bellevue u majstorici s Cavtatom na Bazenu. Utakmicu je sudio prof. Boro Franušić.
      Slijedeće 1974. godine natjecanje smo  organizirali kao Kup Dubrovnika na neki način smo  preteče ovakve Divlje lige. Pozivu za natjecanje odazvali su se Jug (s pionirskom momčadi), Bellevue (s prvom i juniorskom momčadi), Gusar, Danče i Piplić. Natjecanje je bilo uzorno organizirano. Igralo se na Bazenu, Cavtatu, Mlinima, Bellevueu. Bellevue je osvojio prvo mjesto, a druga je bila momčad Danača. O natjecanju su donijele članak Sportske novosti jako lijepo i afirmativno napisano od Antuna Margaretića.
      Trebalo je nažalost proći još godina, napora, razgovora i nagovaranja da se napokon organizira Divlja liga – prvenstvo Dubrovnika i počne svoj vremenski hod 1983. godine. U međuvremenu su se organizirali razni manji turniri. Sudjelovali su samo neregistrirani „klubovi“, tj. momčadi iz uvala i kupališta. Te godine najbolje dvije momčadi Bellevue i Porporela odmjerile su snage na Porporeli. Porporelaši su se pobrinuli za uzornu organizaciju. Pobjednik je bio Bellevue 73. nakon produžetaka, jer je utakmica završila neodlučeno. I na kraju tratamenat na Porporeli za sve sudionike – srđele na gradelama. Tu finalnu utakmicu sam ja sudio i drago mi je da sam tako i ja početak jedne lijepe dubrovačke tradicije.
    


    Treba napomenuti da je popularnost vaterpola pa tako i Divlje lige počela sve više rasti zahvaljujući uspjesima Juga, ali daleko više kvalitetnom radu u klubu kroz koji su prošli mnogi sudionici ovog natjecanja i tako zavoljeli ovaj šport.
                                                                                              
                                                                                                         Dobroslav Zanini

p.s. uime svih Jugaša, Dančara, Porporelaša, Belvijaša, Čilipljana, Cavtačana…, i inih iz onog doba i neka mi oproste što im ne navodim imena (a neki su nažalost i pokojni: Srđ Murvar, Đuro Kolić, Bato Jovanović, Blaženko Bošković, Tomo Udovičić, Pero Duper, Lovro Guljelmović, Ivica Moretti, Tonči Kalanj). Bilo bi lijepo da i drugi sudionici daju svoje viđenje pa da ovaj osvrt bude tek jedan uvod u jednu malu povijest velikog druženja.
 
 
 
Posljednja izmjena Subota, 18 Srpnja 2009 21:56
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
fenomenalan tekst. odlično je pročitat i naučit nešto iz bogate povijesti vaterpola u našem Gradu i okolici. i bilo bi mi jako drago da se svi koji su sudjelovali u brojnim vaterpolskim aktivnostima jave da pročitamo i njihovu priču.
avatar Divo
0
 
 
Odličan tekst, svaka čast gospar Dobroslav!
avatar rg
0
 
 
ubacene su slike u tekst
avatar zekohonda
+2
 
 
je li vidis rade sto su prave tribine, a ne one sto sklepate vi iz ljetnih igara :)
avatar rg
0
 
 
pih
avatar b/a
0
 
 
ove sportske nisam čito :)
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo