Početna Povijest VK Jug Nastanak trofejnih športova
Nastanak trofejnih športova PDF Ispis
(6 ocjena, prosjek: 4.17 od 5)
Povijest Vaterpolo kluba Jug
Autor prof. Milivoj Petković   
Srijeda, 30 Ožujka 2011 13:36
 
    Donosimo Vam kolumnu prof. Milivoja Petkovića koju smo našli u arhivi Dubrovačkog Vjesnika iz 1991. g. „Nastanak trofejnih športova“.

    U razdoblju od pojave modernog športa krajem prošlog stoljeća, pa do 1950. g. Dubrovčani su najveće uspjehe postizavali u plivačkom športu. Napominjemo, da se u međuratnom razdoblju pod pojmom plivanje podrazumijevalo: plivanje, vaterpolo, ronjenje i skokovi u vodu. Zbog zapaženih uspjeha plivački se športovi u Dubrovniku nazivaju trofejnim.
    Započelo je 1923. g. organiziranjem plivača pri novoosnovanoj plivačkoj sekciji Športskog kluba „Jug“ i naredne godine pri novoosnovanom Pomorskom športskom klubu „Penatur“.
    Do osnivanja plivačke sekcije došlo je krajem 1923. g. Naime, tada je u Dubrovnik premješten bankovni činovnik, poznati plivač i vaterpolista sušačke „Viktorije“  Rudi Reš. Na Dančama je upoznao talentiranu mladost okupljenu u „Republiku Danče“ , pa mu nije bilo teško organizirati ih u plivačku sekciju pri športskom klubu „Jug“, za koji je te 1923. godine nastupao kao nogometaš. Da su Dubrovčani cijenili njegov doprinos utemeljenju i razvoju plivačkog športa dokazuje svečanost 1963. godine povodom njegova 50 godina športskog djelovanja i 40 godina dolaska u Dubrovnik.
    Pomorski športski klub „Penatur“ nastao je, poput plivačke sekcije „ Juga“ , iz „Kraljevine Pile“. Osnovan je početkom 1924. godine s ciljem da njeguje plivačke športove (plivanje, vaterpolo, ronjenje i skokove), te da priređuje, kao i do tada „Kraljevina Pile“ , ljetne kupališne svečanosti. Zanimljivo je navesti , da su aktivni članovi mogli biti samo rođeni Dubrovčani.
    Ova dva kluba organiziraju i prvi susret registriranih plivačkih ekipa. Bilo je to 28. lipnja 1924. godine kada su u međusobnom susretu nastupili plivači i vaterpolisti. U plivanju od otoka Lokruma do Porporele nadmoćno je pobijedio iskusni Rudi Reš u vremenu 24 minute. Nakon toga odigrane su dvije vaterpolo utakmice. Najprije su nastupile druge momčadi, popularno nazivane rezervne momčadi, i igrali neriješeno 2:2. U susretu najboljih vaterpolista pobijedio je „Jug“ sa 3:0. Prvu klupsku vaterpolo pobjedu izborili su:  Marko Dabrović, Ljubo Merlo, Ante Zaharija, Rudi Reš, Mirko Braida, Zlošilo i Depolo. Sva tri gola postigao je Mirko Braida i tako se upisao kao prvi vaterpolo strijelac jednog dubrovačkog vaterpolo kluba. Zanimljivost ovih dvaju susreta je u tome, što je za drugu momčad „Juga“ nastupio kao igrač Dinko Fabris i bio strijelac jednog gola, kasnije odličan vratar „Juga“ i državne reprezentacije, a na golu prve momčadi „Juga“ stajao je Marko Dabrović, kasnije pouzdani obrambeni igrač  „Juga“ i državne reprezentacije.
    Dana 3. kolovoza 1924. godine priređena je značajna priredba, koja je najavljivana pucnjavom i muzikom. Bila je to prva internacionalna utakmica jedne dubrovačke vaterpolo ekipe. Čast da u povijest dubrovačkog vaterpola bude upisan kao klub koji je odigrao prvu internacionalnu utakmicu pripala je Pomorskom športskom klubu „Penatur“ . U gradskoj luci nastupile su momčadi domaćina i engleske flote. Najprije su u kratkom plivačkom programu, koji je sadržavao discipline kraula na 50 m slobodno, nastupili plivači „Penatura“, a zatim vaterpolisti. U predigri glavne utakmice sastale su se rezervne momčadi. Gosti, u čijoj je domovini vaterpolo igra od prije prvog svjetskog rata i čiji su vaterpolisti višestruki olimpijski pobjednici, bili su uvjerljivo bolji i zasluženo izborili dvostruku pobjedu.  Zanimljivo je navesti, da je iste godine englesku vaterpolo reprezentaciju predvodio na Olimpijskim igrama u Parizu, nosilac četiriju olimpijskih zlatnih medalja, kapetan momčadi Paolo Radmilović, po ocu Dubrovčanin.
    U istom mjesecu ponovo izuzetan nastup Dubrovčana. Na Sušaku 9. i 10. kolovoza 1924. zabilježeno je prvo sudjelovanje na državnom prvenstvu. Nastupio je samo jedan plivač „Juga“ Marko Dabrović i tako označio početak sudjelovanja Dubrovčana na državnom prvenstvu u plivanju. Na 50 m slobodno zauzeo je drugo, na 100 slobodno treće mjesto, sakupio četiri boda i izborio plasman „Jugu“ na šesto mjesto.              
    U rujnu mjesecu dubrovački klubovi odigravaju još nekoliko susreta. „Jug“ gostuje u Herceg Novom gdje je uspješniji od domaćeg „Jadrana“, a zatim se sastaje sa splitskim „Jadranom“. U gradskoj luci, u kompletnoj plivačkoj priredbi koja je sadržavala natjecanja u plivanju, vaterpolu, i skokovima, gosti su bili bolji u plivanju, a domaćini u vaterpolu. Pobjeda u vaterpolu od 2:1 nad državnim prvakom za 1923. godinu odjeknula je kao prava senzacija.
    Nakon toga uslijedio je još jedan međusobni susret domaćih klubova u vaterpolu. Bilo je ti prigodom proslave posvete klupskih regatnih čamaca Veslačkog kluba „Neptun“. U predigri glavne utakmice juniori „Juga“ bili su uspješniji od svojih vršnjaka iz „Penatura“, a u glavnoj utakmici ponovo uspješniji „Jugaši“. Ovoga puta bila je to tijesna pobjeda od 1:0.
    Plivačka sezona zaključena je 28. rujna 1924. klupskim prvenstvom „Juga“ u plivanju i vaterpolu. Tako je završena prva natjecateljska godina, a u idućoj 1925. vaterpolisti preuzimaju primat na državnim prvenstvima i zadržavaju ga više od jedne decenije.
    Nakon simboličkog sudjelovanja plivača na državnom prvenstvu 1924. godine, naredne debitiraju vaterpolisti. Bilo je to na petom državnom prvenstvu u Splitu koje je igrano po kup sistemu. „Penatur“ je u prvom nastupu eliminiran od iskusnije „Victorije“ (Sušak), a „Jug“ je dospio do trona. U prvoj utakmici sastao se sa trostrukim i aktualnim državnim prvakom „Somborskim sportskim udruženjem“ kojeg pobjeđuje sa jednim golom razlike.  Utakmica sa domaćim „Jadranom“, koji je na svom plivalištu želio povratiti izgubljenu titulu prvaka (1924.) bila je odlučujuća. Mlada momčad „Juga“ (svi ispod 20 godina) predvođena iskusnim Rešom (29 godina) neočekivano je povela 1:0 golom Zdenka Šapra. Nakon toga, zbog isključenja Dubrovčani nastavljaju sa igračem manje. „Jugaši“ se ne predavaju, dapače igraju još požrtvovanije i uspijevaju postići drugi gol, ponovo preko  Zdenka Šapra. To je dovelo do incidenta u kojem je najgore prošao sudac Malešević – našao se u moru. Utakmica je prekinuta, a Dubrovčani se trijumfalno vraćaju kući. Međutim, time prvenstvo nije završeno, jer je Plivački savez odredio da se utakmica mora nastaviti u Dubrovniku.  „Jadran“ nije doputovao, pa je „Jug“  proglašen pobjednikom. Tu prvu titulu državnog prvaka osvojili su: Dinko Fabris, Marko Dabrović, Ante Zaharija, Ivica Dabrović, Rudi Reš, Mirko Braida i Zdenko Šapro. Njihova imena su zapisana zlatnim slovima u športsku povijest Dubrovnika , jer je to prva titula uopće koju su osvojili dubrovački športaši na jednom državnom prvenstvu i početak trijumfalnog pohoda ka trinaest uzastopnih naslova državnog prvaka.  
 
  
Posljednja izmjena Subota, 09 Travnja 2011 20:22
 

Komentari

avatar vaterpolo je glup sport
+1
 
 
ovaj Rudi djeluje strog ali pravedan
avatar Marin
+2
 
 
"Da su Dubrovčani cijenili njegov doprinos utemeljenju i razvoju plivačkog športa dokazuje svečanost 1963. godine povodom njegova 50 godina športskog djelovanja i 40 godina dolaska u Dubrovnik."

Ja bi ovo parafrazirao:

Da su Dubrovčani cijenili njegov doprinos utemeljenju i razvoju plivačkog športa dokazuje onaj bokun betona što nosi njegovo ime kojeg dance.hr dodjeljuje najigracu godine.
avatar mah
0
 
 
"Čast da u povijest dubrovačkog vaterpola bude upisan kao klub koji je odigrao prvu internacionalnu utakmicu pripala je Pomorskom športskom klubu „Penatur“"

Pentarur prvi
Ivan Pavao drugi
avatar leso lokarda
0
 
 
A PenaRela?
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo