Početna Povijest VK Jug Borba s bikom na Dančama
Borba s bikom na Dančama PDF Ispis
(9 ocjena, prosjek: 4.89 od 5)
Povijest Vaterpolo kluba Jug
Autor Damir Račić   
Četvrtak, 19 Studenog 2009 14:08

    U prvoj polovici XX. stoljeća građani Dubrovnika imali su povremeno priliku promatrati nesvakidašnje priredbe koje su se održavale na otvorenom prostoru; kao npr. hodanje po užetu, razapetom između današnjeg hotela Pucić Palace i dijagonalno do susjedne kuće s balkonom; zatim su Kozaci predstavili svoje akrobatske vještine u jahanju konja i pucanju iz puške sa konja u galopu na Gruškom polju. Ipak, ono što se planiralo održati u prvoj polovici 1908. godine na Dančama, prelazi i najbujniju maštu.

Treba napomenuti da je zaravan, tj. današnji parking prostor na Gracu bio u to vrijeme prostraniji, nego što je danas, pa je prije više od jednog stoljeća tadašnja zamisao bila ostvariva. Naime, teško je pretpostaviti, da se je neobična priredba mogla održati na nekom drugom mjestu na Dančama! O čemu se zapravo radi, čitatelj će saznati, jer ću citirati novinski tekst objavljen u "Crvenoj Hrvatskoj" od 13.05.1908. godine, u broju 39. Naslov glasi: "BORBA S BIKOM NA DANČAMA"
    "U nedjelju će se na Dančama tući s bikom španjolski atleta Josip Quiat. On će bika razdražiti s pucnjavom iz samokresa i crvenom zastavom, a kad (se) bik uzbijesni, te provali na nj, tad će ga on baciti.
    Osim toga će g. Quiat i jedan njegov drug, izvesti još nekoliko atletskih vježaba: lomit će kamen rukama, rastavit će željezni lanac, željeznu će šipku preko prsi saviti, i pustit će da im kola prođu preko prsi."
    "Crvena Hrvatska" od 20.04.1908. godine, broj 41.
    "Borba s bikom. U nedjelju po podne španjolski atleta Quiat imao se je boriti s bikom i izvesti neke druge atletske igre. Jakost je svoju zasvjedočio lomeći rukom kamenje, krunu (vjerojatno kovanicu - napomena D.R.), karte od igre i slično. S bikom se nije borio, jer mu je to zabranila vlast, buduć nije bio izveo neke sigurnosne mjere, kako mu je to bilo naređeno. Narod ga je radi toga zasluženo izviždao."
    Logično rasuđujući "španjolski atleta" trebao je bika uhvatiti za rogove, te ga svojom snagom "baciti" na zemlju. Naravno, prije toga trebao je brzo i vješto prići biku te ga čvrsto držati za rogove.
    (u Americi, u lokalnim natjecanjima i za potrebe turista kauboji jašući na konju pokazuju brzinu savladavanja goveda hvatajući ga za rogove, primoravajući da padne na tlo, te govedu omotaju noge užetom. I za to natjecanje potreban je kronometar koji bilježi desetinke i stotinke sekunde, kao u mnogim športskim natjecanjima gdje se mjeri brzina, kako bi se ustanovio pobjednik.)
    Španjolski atleta Quiat nije osigurao ograđeni prostor na Dančama, te je vlast zabranila održavanje borbe s bikom, jer je postojala realna opasnost za publiku. Bik se mogao oteti kontroli, te se "zaletjeti" u publiku, a u panici koja bi nastala, vjerojatno bi bilo mrtvih i ozlijeđenih.
    Kamo je nastavio svoju "turneju" Quiat ne navodi se u novinskom tekstu.

 

Damir Račić

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 30 Studenog 2009 15:00
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo