Početna Povijest VK Jug OPASNOST OD ODRONA STIJENA
OPASNOST OD ODRONA STIJENA PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 4.60 od 5)
Povijest Vaterpolo kluba Jug
Autor Damir Račić   
Petak, 22 Siječnja 2010 22:17
    Sva dubrovačka kupališta, bilo da su uređena (u koncesiji) ili "divlja" nedostatna su da tijekom ljetnih mjeseci prihvate "masu" domicilnog stanovništva i goste. Zbog izbjegavanja gužve pojedini građani odlaze na mjesta kojima pristup, u nekim slučajevima nije jednostavan, ali barem dobiju svoj mirni "kutak". Jedan od takvih "zabačenijih" kupališnih lokaliteta je špilja ispod Gradca.
    Medutim, to mjesto za kupače potencijalno je vrlo opasno. Evo, što o tome piše u lokalnom tjedniku "Narodna Svijest" od 03.07.1935. godine, broj 26.
    "Kupačima na Dančama skrećemo pažnju, da se je otrag nekoliko dana ocijepilo nekoliko kamenja sa strane Graca i palo na plažu. (Pod izrazom "plaža" podrazumjeva se kupalište na kome se nalazi isključivo fini pijesak! Sve ostalo su kupališta koja mogu biti npr. prekrivena žalom ("Banje"); stijenovita (otok Lokrum, ispod Lazareta...); s oblikovanim kamenom: riva, lukobran (Porporela)...itd. - napomena D.R.) Zato oprezno, da koga ne ubije. Lijepo bi bilo, kad bi Općina poduzela nešto, da se ona strana osigura, kako se ne bi dogodila nesreća, jer sada u ljetno doba mnogo je onih, koji se kupaju baš na strani ispod Graca."
    Nakon nekoliko godina ponovno lokalni medij upozorava građanstvo. "Narodna Svijest" od 16.03.1939. godine, broj 11.
    "Prije nego se nesreća dogodi. Općinsko kupalište na Dančama ispod Gradca nije izgleda još ušlo u red poslova o kojima Općina mora voditi brigu. U pitanju su životi ljudi, žena i mnogobrojne djece. Kiša tu pomalo čini svoje. Srećom odronjavanje kamenja iz pozadine redovno se dešava preko zime, osobito poslije kišnih dana, ali uvijek ostaje mogućnost da se koji takav kamen odvali i preko ljeta i da za čas prouzrokuje tešku katastrofu. Posljednjih dvadesetak dana survalo se je par ogromnih kamenja baš na najpristupačniji, a prema tome i najposjećeniji dio kupališta. Dužnost je općine da prije početka ljetne sezone ispita pozadinu obale i eventualno baci ili minira sva ona kamenja, koja predstavljaju opasnost da će se srušiti. Ali jednako tako općina bi trebala odstraniti sa obale one srušene kamene kolose. To je sve potrebno učiniti iz dva razloga: životne sigurnosti općinara (građanstva - nap: D.R.) i u cilju da se omogući kupanje na tom mjestu. Vodeći ne mogu zaboraviti da je obala oko grada teško pristupačna i da se može iskoristiti za kupanje samo na nekim mjestima. Dakle o svakom pristupačnom dijelu obale mora se voditi računa. U ovom slučaju radi se o obali koju iskorišćuju u znatnom broju baš siromašni slojevi naroda."
    S obzirom ne citirana, davna upozorenja u dubrovačkom tisku, zbog opasnosti od odrona kamenja, stijena na kupalište ispod Gradca treba postaviti tablu s tekstualnim upozorenjem za kupače:
Opasnost od odrona! Podsjetimo se, da je područje južnog Jadrana trusno vrlo nestabilno, te uz obilne kiše sasvim su mogući veći i manji odroni tijekom cijele godine, a ne samo zimi. (Kupači koji se na tom mjestu kupaju svake godine, da li uopće uoče "nova" kamenja, stijene, koja nisu bila prošle ili prošlih godina?) Najprimjerenija zaštita bilo bi postavljanje žičane mreže, kao što se nalazi npr. u usjeku Iza Grada, ali tko će to platiti?!
 
 
Damir Račić
 
Posljednja izmjena Nedjelja, 31 Siječnja 2010 01:02
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
"velika amerika", "mala amerika" - vjerojatno još koja stijena u tom dijelu republike, uvale, danče su i nastale odron s litica od graca. tamo se se kupo 15ak godina (do prelaska u Juga - naziv ovog dijela danača što svi zovu danče i gdje se danas svi kupamo) i nije nikad bilo problema s odronom kamenja većih od npr oraha. a ne znam kako je bilo prije 85 od kad cca pamtim, ali mislim da tamo nikad nije bilo fini pjesak, čak ni fini žali
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo