Po─Źetna Povijest vaterpola 4. VATERPOLO TEHNIKA
4. VATERPOLO TEHNIKA PDF Ispis
(12 ocjena, prosjek: 4.42 od 5)
Povijest vaterpola

 

Izvo─Ĺenje elemenata tehnike u vaterpolu uvjetovano je osnovnom karakteristikom te sportske igre, budu─çi da se ona odvija u vodi. Za razliku od ostalih sportskih igara loptom (ko┼íarka, odbojka, rukomet), hvatanje, bacanje i vo─Ĺenje lopte izvodi se samo. jednom rukom.

U odnosu na bazi─Źne situacije, u igri postoje ova sredstva tehnike: tehnika plivanja, tehnika kretanja igra─Źa bez lopte, tehnika rukovanja loptom i tehnika vratara. Osnovu za izvr┼íavanje takti─Źkih zadataka u obrani i u napadu uvjetuje poznavanje svih na─Źina plivanja, a naro─Źito prsnog i le─Ĺnog kraula. Ona se stje─Źu sredstvima za razvijanje funkcionalnih i psihomo-tornih sposobnosti u procesu treninga vaterpolista. Igra─Źi bez lopte kre─çu se uglavnom prsnim i le─Ĺnim vaterpolo kraulom.
Vaterpolo kraul je osnovni na─Źin kretanja igra─Źa u vodi u toku igre. Odlikuje se visoko uzdignutim polo┼żajem tijela i glave izvan vode, ┼íto igra─Źima omogu─çuje dobar pregled igre. Zaveslaji rukama su kratki i brzi, a nadlaktica sa podlakticom pribli┼żno zatvara pravi kut, ─Źime se posti┼żu brzi prelazi i promjene pravca kretanja i efikasnost u rukovanju loptom. Rad nogu je neujedna─Źen, s malim amplitudama. Sna┼żni pokreti nogama omogu─çuju optimalni polo┼żaj tijela. Pri ─Źestim promjenama pravca kretanja, kraul tehnika rada nogu izmjenjuje se sa tehnikom ┬╗┼íkara┬ź prsnog plivanja.
Le─Ĺni vaterpolo kraul karakterizira sjede─çi polo┼żaj igra─Źa, s glavom izvan vode, i kratkim i sna┼żnim zaveslajima ruku; igra─Źi ga naj─Źe┼í─çe primjenjuju onda kad se ┼żele osloboditi protivnika, te pri spre─Źavanju i pra─çenju protunapada. Nagle izmjene situacije u igri iziskuju od igra─Źa sposobnost svih promjena pravaca kretanja, prelaza iz jednog na─Źina kretanja u drugi, promjena brzine i ritma vaterpolo kretanja, zaustavljanja i eksplozivnih startova s mjesta ili laganog plivanja, te bacanja na leda i iskoka iz vode.
Start kao element tehnike kretanja igra─Źa bez lopte primjenjuje se ─Źesto onda kad igra─Ź iz relativnog mirovanja (plutanja), prelazi u osnovno kretanje ÔÇö vaterpolo kraul. Start slijedi poslije pripremnog polo┼żaja, koji mo┼że biti izveden iz vodoravnog prsnog polo┼żaja ili iz vodoravnog bo─Źnog polo┼żaja. Ruke moraju biti zgr─Źene u lakatnom zglobu, plitko uronjene u vodu, a noge ┼íiroko razmaknute i zgr─Źene u koljenom zglobu. Glava mora biti visoko izdignuta izvan vode. Kretanje se uspostavlja istovremeno, kratkim i sna┼żnim zaveslajima ruku i sna┼żnim zamasima nogu, kao kod prsne tehnike.

 

 

 

Slika 7. Podizanj lopte (gore: pothvatom; dole: nathvatom).

 

Promjena pravca kretanja posti┼że se usporavanjem vaterpolo kraula, prekidom zaveslaja pod vodom te primicanjem nogu i usmjeravanjem ruke u novi pravac kretanja. Slijedi prvi zaveslaj i ponovno uspostavljanje vaterpolo kraula.
Plivanje u mjestu ili plutanje va┼żan je element tehnike igre bez lopte. Primjenjuju ga dvojica suparnika kad se bore za ┼íto povoljniji polo┼żaj pred golom, pri blokiranju udaraca na gol te pri kretanju vratara ispred vrata. Igra─Ź se nalazi pri tom u kosom ili okomitom prsnom polo┼żaju. Nogama naizmjeni─Źno izvodi tzv. ┬╗┼íkare┬ź, tj. pokrete kao u prsnoj tehnici plivanja, dok potiskivanjem ra┼íirenih dlanova ruku odr┼żava visok polo┼żaj tijela. Podizanje igra─Źa iz vode radi blokiranja protivnika, ili iskakanja iz vode u borbi za visokom loptom, posti┼że se istovremeno ┬╗┼íkarama┬ź nogu i sna┼żnim pritiskom ruku prema dolje.
Podizanje lopte iz vode u mjestu i nakon vo─Ĺenja osnovni je element tehnike s loptom. Izvodi se pothvatom ruke ispod lopte, i nathvatom, tj. obuhva─çanjem lopte ra┼íirenih prstiju odozgo i pritiskom prema dolje.

 

 
Slika 8. Kinogram vo─Ĺenja lopte.

 

Vo─Ĺenje lopte javlja se u igri pri prodoru igra─Źa prema golu, ili u kolektivnom protunapadu. Igra─Ź vodi loptu na valu ispred glave primjenjuju─çi tehniku vaterpolo kraula, s nagla┼íenim izdignutim i kosim polo┼żajem tijela, glavom izvan vode, te kratkim i brzim zaveslajima ruku.

 

 

 

Slika 9. Vo─Ĺenje lopte, M. Sandi─ç (JVK Partizan, Beograd).

 

Hvatanje lopte na ruku iz zraka naj─Źe┼í─çi je na─Źin kojim se dolazi u posjed lopte. Osnovni princip toga hvatanja je amortizacija brzine leta lopte. Opru┼żenom rukom i ra┼íirenim prstima izvode se pokreti ususret lopti. Najprije se let lopte usporava vr┼ícima prstiju, a zatim zglobom ┼íake, lakatnim zglobom i na kraju ramenim zglobom, pokretima prema nazad, dok se kona─Źno lopta ne zaustavi u ruci. Lopta se hvata iz razli─Źitih polo┼żaja, pravaca i odstojanja: u mirovanju i u kretanju, nakon iskoka iz vode, ili bacanja na leda, u vertikalnom, bo─Źnom ili vodoravnom polo┼żaju tijela u odnosu na vodu, te u odnosu na visoke i niske lopte ili one dodane u paraboli─Źnom letu. Radi daljeg djelovanja u igri, igra─Ź nakon hvatanja lopte zauzima osnovni polo┼żaj s loptom u ruci. Radom nogu i odupiranjem druge ruke, igra─Ź se podi┼że izvan vode, osloba─Ĺa rameni pojas izvan razine vode, a loptu dr┼żi unazad ispru┼żenom rukom. Iz tog osnovnog polo┼żaja lopta se dodaje suigra─Źu ili upu─çuje na vrata protivnika.

 

 

 
Slika 10. Borba za loptu.
 

Dodavanje lopte mora biti to─Źno, pogodno za suigra─Źa, a iznena─Ĺuju─çe za protivnika. Dodavanje se razlikuje po na─Źinu dodane lopte u pravoj liniji ili u paraboli, prema rastojanju dodane lopte iz male, srednje ili velike udaljenosti i prema pravcu leta lopte na okomite i dijagonalne lopte ili one dodane sa strane. Udarci na vrata odlikuju se precizno┼í─çu i brzinom leta lopte. To─Źnost udaraca posti┼że se zavr┼ínim pokretima prstiju ┼íake koji, u momentu kada lopta napu┼íta ruku igra─Źa (puca─Źa) daju lopti ┼żeljeni pravac i putanju. Brzina leta lopte ovisi o putu, tj. du┼żini poluge, i o sili kojom se djeluje na tom putu.

 

 

 

Slika 11. Osnovni udarac, O. Bona─Źi─ç (AVK Mladost, Zagreb).
 

Osnovni udarac izvodi se iz osnovnog polo┼żaja ovako: lopta se dr┼żi unazad ispru┼żenom rukom, a zatim se sna┼żnim zamahom ruke izbacuje prema naprijed. Taj udarac ─Źesto se primjenjuje u igri iz srednjih ili ve─çih odstojanja, a naro─Źito u situacijama napada s igra─Źem vi┼íe. Udarac se odlikuje snagom i to─Źno┼í─çu, ali tra┼żi vi┼íe prostora za izvo─Ĺenje.

 

 

 

Slika 12. Blokiranje udarca na vrata.

 

U situacijama kada igra─Ź s malom predno┼í─çu vodi loptu prema golu, udarac izvodi tako, da rukom neznatno podigne loptu iznad vode, a zatim vr┼ícima ispru┼żene druge ruke udari po lopti. To su brzi, iznenadni, ali i ─Źesto neprecizni udarci. Iz stati─Źkih pozicija kada je napada─Ź le─Ĺima okrenut u neposrednoj blizini vrata, udarac izvodi s le─Ĺa, tj. iz le┼że─çeg kosog polo┼żaja. Iz tog polo┼żaja igra─Ź se naglim ┬╗┼íkarama┬ź okrene na le─Ĺa, podi┼że istovremeno ispru┼żenom rukom loptu s vode i izvodi udarac na vrata protivnika. Udarci ispru┼żenom rukom s vode preko suprotnog ramena, kao i udarci zamahom s one strane ruke kojom se oni izvode, primjenjuju se kada je igra─Ź le─Ĺima ili bo─Źno okrenut prema vratima. Posebnu grupu ─Źine prenosi lopte dlanom ili podlakticom, kojima se ve─ç upu─çenim udarcem na vrata mijenja pravac i pove─çava brzina leta, ─Źime se iznena─Ĺuje vratara.

 

 


 

Slika 13. Razli─Źiti na─Źini izvo─Ĺenja udaraca.

 

Tehnika vratara obuhva─ça elemente hvatanja lopte jednom rukom, ili objema rukama, zaustavljanje lopte spu┼ítanjem na vodu i odbijanje lopte. U obrani udaraca upu─çenih u paraboli─Ź-noj putanji vratar mora sna┼żnim iskokom i ispru┼żenom rukom uhvatiti loptu. Udarci iz srednjih i ve─çih udaljenosti hvataju se objema rukama ispru┼żenim u smjeru leta lopte; prsti moraju biti ra┼íireni, samo se ka┼żiprsti i palci dodiruju vr┼ícima formiraju─çi oblik trokuta. Nakon prvog kontakta s loptom vr┼íe se amortiziraju─çi pokreti prema nazad, sve do smirenja lopte u ruci vratara. Pri o┼ítrim udarcima koje vratar ne mogne uhvatiti, on loptu zaustavlja jednom rukom ili objema rukama istovremeno. Lopta udari u ra┼íirene prste ruke, koje se koso i naprijed pru┼żaju u smjeru leta lopte i pada na vodu ispred vratara. O┼ítre i iznenadne udarce upu─çene iz neposredne blizine vrata, vratar odbija u igrali┼íte, ili preko vlastitih vrata u korner. Da bi vratar mogao brzo i pravilno djelovati u svakom momentu, va┼żno je da prati akciju. Asimetri─Źnim pokretima nogu vratar se bo─Źno kre─çe neposredno pred vratima, tako da je stalno ─Źeono postavljen prema lopti. Udarci upu─çeni u gornji ugao vrata odbijaju se vr┼ícima prstiju jedne ruke; tome mora prethoditi iskok u onu stranu u koju je udarac bio upu─çen. Udarci upu─çeni bli┼że vrataru odbijaju se podlakticom ili nadlakticom. Istovremeno s iskokom vratar ┼íiroko ra┼íirenim rukama izvodi pokret odozdo prema gore, ┼íto mu omogu─çuje odbijanje lopte. Lopte upu─çene iznad glave vratar odbija glavom. Nakon ┼íto uhvati loptu, vratar je ubacuje u igru, i to naj─Źe┼í─çe, osnovnim na─Źinom, jednom rukom. U situacijama kada hvata loptu objema rukama, vratar dodaje loptu suigra─Źu, i to objema rukama, u visini grudi ili iznad glave.

 

 

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 12 Sije─Źnja 2009 18:13
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo