Po─Źetna Vaterpolska pravila DODATAK A - UPUTSTVO ZA DVA SUCA
DODATAK A - UPUTSTVO ZA DVA SUCA PDF Ispis
(0 ocjena, prosjek: 0 od 5)
Vaterpolska pravila

 

1. Suci imaju apsolutnu kontrolu igre i moraju imati jednako pravo odlu─Źivati o prekr┼íajima i kaznama. Razlike u mi┼íljenjima ne mogu biti osnova za protest ili ┼żalbu.

 

2. Organizacija koja odre─Ĺuje suce mora odrediti i stranu bazena za svakog suca. Suci moraju promjeniti stranu bazena prije po─Źetka svakog dijela igre kada ekipe ne mjenjaju strane.

 

3. Znak za po─Źetak igre i svakog dijela igre daje sudac koji se nalazi na strani slu┼żbenog stola.

 

4. Nakon postignutog pogotka znak za ponovni po─Źetak mora dati sudac koji je kontrolirao napad kada je pogodak postignut.

 

5. Svaki sudac mora odlu─Źivati o prekr┼íajima u bilo kojem dijelu igrali┼íta, li svaki sudac prije svega mora voditi ra─Źuna o napada─Źkoj situaciji kod napada na gol s njegove desne strane. Sudac koji ne kontrolira napad (defanzivni sudac) mora zauzeti polo┼żaj prate─çi zadnjeg igra─Źa ekipe koja napada.

 

6. Kod dosu─Ĺivanja slobodnog, golmanskog ili kornerskog bacanja, sudac koji je donio odluku ─çe zazvi┼żdati i oba suca ─çe pokazati smjer napada, kako bi omogu─çili igra─Źima na razli─Źitim stranama igrali┼íta, da brzo uo─Źe kojoj je ekipi dosu─Ĺeno bacanje. Ukoliko je potrebno izbje─çi dvojbu, sudac koji je donio odluku ozna─Źit ─çe mjesto odakle se bacanje treba izvesti. Suci moraju upotrebljavati znakove opisane u dodatku B kako bi ozna─Źili prirodu prekr┼íaja koji su dosudili.

 

7. Znak za kazneno bacanje ─çe dati sudac koji prati napad, osim kada igra─Ź koji izvodi bacanje lijevom rukom zatra┼żi od defanzivnog suca da mu da znak.

 

8. Ukoliko su istovremeno slobodna bacanja dosu─Ĺena od obojice sudaca istoj ekipi, bacanje mora izvesti igra─Ź kojemu je dosu─Ĺeno od strane suca koji prati napad.

 

9. Kada se istovremeno dosude slobodna bacanja za razli─Źite ekipe mora biti dosu─Ĺeno neutralno bacanje koje dodijeljuje sudac koji prati napad.

 

10. Kada jedan sudac dosudi prekr┼íaj za isklju─Źenje, a u isto vrijeme drugi sudac dosudi kazneno bacanje, ali za protivni─Źku ekipu, obojica prekr┼íitelja moraju biti isklju─Źena i mora se dosuditi neutralno bacanje.

 

11. Kada istovremeno obojica sudaca dosude jedan slobodno bacanje, a drugi prekr┼íaj za isklju─Źenje ili prekr┼íaj za kazneno bacanje, mora se primjeniti prekr┼íaj za isklju─Źenje ili kazneno bacanje.

 

12. Kada istovremeno igra─Źi obje ekipe po─Źine prekr┼íaj za isklju─Źenje, bilo za vrijeme stanke igre ili u mrtvom vremenu oba ─çe igra─Źa biti isklju─Źena, a ekipa u posjedu lopte ─çe nastaviti igru izvo─Ĺenjem slobodnog bacanja.

 

13. U slu─Źaju istovremenog dosu─Ĺivanja kaznenog bacanja objema ekipama, prvo bacanje mora biti dodijeljeno ekipi koja je zadnja bila u posjedu lopte. Nakon drugog izvo─Ĺenja kaznenog bacanja igra ─çe biti nastavljena s neutralnim bacanjem na polovicu igrali┼íta.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 22 Listopada 2008 19:10
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo