Hrvatska ipak u Tokiu!

https://www.facebook.com/hvs.hr

Nakon još jedne drame, ovaj put sa čak 15 serija peteraca, Hrvatska je uspjela pobjediti Rusiju i kao posljednja, dvanaesta reprezentacija izboriti nastup na olimpijskim igrama u Tokiju. Apsolutni tragičar bio je Roman Shepelev koji je promašio dva peterca u raspucavanju, prvi za pobjedu Rusije.

Utakmica za pamćenje, jasno, što se tiče raspleta koji je stigao nakon 30 šutiranih peteraca. U vaterpolu je pravilo da 5 igrača koji šutiraju peterce moraju šutirati istim redosljedom sve dok ne dobijemo pobjednika. Tako da smo imali 3 pune serije peteraca. Vukičević, Joković, Fatović i Vrlić su pogađali po 3 puta. S ruske strane Nagaev, Merkulov, Kharkov i Kholod isto tako. Bukić je promašio u prvoj seriji i Shepelev je pucao za pobjedu. Tada je Tucak ubacio Popadića koji nas je spasio. Vjerojatno i Tuckov izbornički posao. A i Bukića da i danas ne postane tragičar. U trećem krugu, 29. peterac Shepelevu je obranio Bijač i Vrlić je pogodio za pobjedu i veliko slavlje. Hrvatska je tako postala zadnja reprezentacija koja se plasirala na Olimpijske igre i zauzela mjesto u posljednjem, 6. jakosnom krugu za ždrijeb koji je nešto kasnije održan.

Potpuno po očekivanju, bila je to neizvjesna utakmica u kojoj nije manjkalo reakcija koje su odavale nervozu s obje strane. Najupečatljivije su bile peterac Kholoda  na početku treće četvrtine s kojim je Rusija mogla otići na +2. Umjesto toga šut je otišao doslovno metar iznad gola. S druge strane Vrlić je promašio dva nevjerojatna zicera, nakon što je zaradio igrača više bez lopte i ostao sam ispred golmana. Drugi promašaj došao je na oko 2 minute prije kraja. I kad je režiser prijenosa zumirao našeg izbornika i na njegovom licu se čitala nervoza u kombinaciji sa strepnjom.

Opet smo primili gol na samom kraju, ovaj put 16 sekundi prije kraja Kholod je, opet kao i Perković, sa sa stative zabio za izjednačenje. Najgore od svega što smo tek tada, na samom kraju utakmice shvatili da trebamo pokriti Merkulova i Kharkova pod svaku cijenu. Nagaev nije bio raspoložen, niti je uopće pokušavao. Više je bio orjentiran na asitencije i na organizaciju igre. Imao je i on šuteva, ali većinom na zonu i iz ne baš povoljnih situacija kada je morao šutirati. Jednom je pokušao i s dva igrača više, bez da je izrađena akcija, napravljen prebačaj pa mu je Bijač obranio.

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Danas je najlošiji pojedinac bio Bukić. Pet akcija s igračem više išlo je na njega, jednom je zabio, a 4 puta je izrazito loše šutirao, golmanu u prsa (jednom mu je lopta ispala). Srećom po njega ukazao se Popadić kad je to najviše trebalo. Miloš je krenuo odlično, izborio peterac, pa asistirao Vrliću i zabio gol s lijevog krila na zonu. Pokazao je kako se takve situacije riješevanju, brzim šutem na prvu. Kasnije je stao. Da nije bilo dva spomenuta promašaja čistih zicera, danas bi Vrlić bio daleko najbolji. I ovako je najbolji. Rutinski je izvodio peterce, zabio zadnjega za pobjedu, a tijekom utakmice zaradio je nevjerojatnih 9 igrača više. Nadoknadio je sve od prethodnih dana kada je bio dosta u sjeni Lončara. Bijač je imao isto obrana ko i dva Rusa, 11 (ravno 50%). Međutim, njegove obrane su bile značajno zahtjevnije. Na kraju je obranio i taj zadnji peterac. I Popadić je obranio jedan (branio ih 6, a Bijač 9) dok ruske kolege nisu obranile nijedan (naš jedini promašaj je bio prečka).

Također, obje momčadi imale su jednaku realizaciju igrača više, 8/15 (53%). Mi smo zabili još peterac i dva gola na zonu, Vukičević s lijevog vanjskog i Miloš s lijevog krila. Rusija je svoja 3 preostala gola zabila na zonu sa srednjeg (Kiselev) i lijevog vanjskog (Merkulov dva puta). Merkulov je šutrao najviše. Osim golova, nekoliko puta je zaradio novi napad. Svi udarci su bili jaki i precizni, osim jednog s krila s igračem više kojega mu je Bijač prelagano obranio. I Kharkov je pokušavao, ali ovaj put nam nije zabio na zonu, već 3 gola s igračem više. Odgovor na Vrlićem statistički učinak u zarađenim igračima više imao je lisunov koji je zaradio 7. Merkulov je nekoliko puta ulazio kao drugi sidrun, i čak u tri navrata zaradio igrača više na taj način.

Napeta i neizvjesna utakmica. Neutralnim promatračima sigurno dobra propaganda vaterpola. Nama, još jedna utkmica u kojoj se mučimo protiv protivnika koji ne pripada u sam svjetski vrh. Čak smo i Kostrova uspjeli razbraniti na kraju, pa je upisao i par dobrih obrana. Moramo se dobro zbrojit i regrupirat, promjenit način na koji igramo, odnosno postaviti druge igrače u ključne uloge, posebice Fatovića i Vukičevića na lijevoj strani koji to svojom kvalitetom i zaslužuju. Naime, naši dometi ni ciljevi nisu borba za plasman na Olimpijske igre, nego borba za zlatnu medalju.

Hrvatska – Rusija            11:11 (25:24) (4:3, 2:4, 3:1, 2:3 – 14:13)

Suci: ZWART (NED) i ALEXANDRESCU (ROU)

Hrv: Bijač (11+1), Macan, Fatović 1(+3/3), Lončar, Joković 1(1)(+3/3), Bukić 1(+2/3), Vukičević 2 (+3/3), Bušlje 2, Miloš 1, Vrlić 2(+3/3), Burić 1, Garcia, Popadić (+1). Izbornik: Ivica Tucak.

Rus: Kostrov (9), Suchkov 1, Kiselev 1, Dereviankin, Asaev, Kharkov 3 (+3/3), Merkulov 3 (+3/3), Nagaev (+3/3), Pronin 1, Kholod 2(0) (+3/3), Lisunov, Shepelev (+1/3), Ivanov (2).

Osobne pogreške: Hrv 18, Rus 17

Peterci: Hrv 1/1, Rus 0/1

Hrv (igrač više realiziran preko peterca), Rus (jednom dva igrač više)

Igrač više: Hrv (2/4+1/4+3/3+2/4)= 8/15 (53%), Rus (3/5+2/4+0/1+3/5)= 8/16 (53%)

Obrane: Bijač (2/5+2/6+4/5+3/6)= 11/22 (50%), Kostrov (-+3/5+2/5+4/6)= 9/16 (56%), Ivanov 2/6= (33%)

Golovi s pozicije sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Hrv

Vrlić: 9iv

Lončar: 3iv

Miloš: 5m

Joković: 2iv

Fatović: 1iv

Rus

Lisunov: 7iv

Dereviankin: 3iv

Merkulov: 3iv

Kiselev: 5m

Shepelev: 1iv

Kharkov: 1iv

Odgovori