SP 2022 za igrače do 18 godina

slika sa www.hvs.hr

Ovo ljeto na rasporedu je Svjetsko prvenstvo za uzrast igrača do 18 godine, rođenih 2004. godine i mlađih. Prošle godine ova generacija osvojila je 6. mjesto na EP-u na Malti, tada u kategoriji U17.

Ovo ljeto u stvarnosti znači da Svjetsko prvenstvo za uzrast do 18 godina počinje danas, 11.8 i igra se idućih 9 dana u Beogradu. Prilika je to da u zadnji čas malo prokomentiramo situaciju s izbornikom Hrvojem Koljaninom

Za početak, zanimljivo je usporediti roster i promjene koje su se dogodile u jednoj godini. Ne znam je li primjerena riječ „čak“ ili je to uobičajeno u ovim godinama, 6 od 13 igrača (ako sam dobro izbrojao u odnosu na lani nema Bezera – on je ipak kao rezerva na ovom SP-u, Budiše, Tiozza, Čumbelića, Omrčena i Tolje) više nije u sastavu. Nisam ispratio baš sve vijesti, ali mislim da većina njih nije bila ni na pripremama. Koji su razlozi za ovoliki broj izmjena u samo, ako je samo, godinu dana?

Koljanin: Moj prvi doticaj s ovom generacijom bio je u četvrtom mjesecu, kada je bilo prvo okupljanje. Tada sam pozvao petnaestoricu s prošlogodišnjeg EP-a i još šestoricu koji su bili 2006. godište i mlađi koji su sada pod paskom izbornika Hrestaka. Tu sam dobio nekakvu prvu sliku, saznao s čime raspolažemo i napravljeni su određeni testovi, a i ja sam ih prvi put pobliže upoznao. Nakon toga, drugo okupljanje je bilo nakon juniorskog kupa, gdje sam morao izabrati kadar za pripreme. Jest, i za mene je ovo veliki broj izostanaka. Tu ima i objektivnih i subjektivnih razloga zbog čega je to tako. Momci su nakon tog kupa, njih 3 ili 4 su odmah prvi tjedan otpali zbog ozljeda i nisu mogli pratiti tempo priprema koji reprezentacija traži.

S obzirom na raspoložive igrače kakvoj igri ćemo težiti?

Koljanin: Objektivno, nismo imali veliki broj dana priprema da bi pričali u nekakvoj našoj igri. Bazirat ćemo se na agresivnoj obrani i na tranziciju. To je prvobitan plan. Uz snimanje protivnika, radit ćemo određene korekcije. Ali, ponavljam, agresivna obrana i tranzicija, tu ćemo tražiti naše šanse.

Što je cilj na predstojećim SP-u?

Koljanin: Mi kao Hrvatska, uvijek trebamo ići na medalju i to je jasan cilj. A drugi, u dogovoru s izbornikom Tuckom i savezom, prepoznavanje tko od ovih izabranih igrača može biti potencijalni kandidat za A selekciju i približavanje tog profesionalnog rada, odnosno da ti igrači vide kako bi trebala izgledati njihova svakodnevica kako bi došli do tog nivoa da jednog dana budu A reprezentativci.

Prethodne dvije godine ova generacija igrača bila je 8. na EP-u u Burgasu, pa 6. na EP-u na Malti gdje smo upisali poraze od Španjolske, Mađarske i Crne Gore te pobjede protiv Malte, Rumunjske, Gruzije, Nizozemske. Vidimo da smo se teško nosili s momčadima iz vrha (nismo ni igrali protiv dva najjača; Srbija je bila prvak, a Grčka srebrena).  Gledajući neki kontinuitet, iako ponavljam, dosta smo i promijenili sastav, ali nositelji igre su i dalje tu, što sada možemo očekivati protiv tradicionalno najjačih reprezentacija?

Koljanin: Imao sam prilike pogledati neke od utakmica s prethodnih prvenstava, te koje smo igrali i gubili s jačim suparnicima. Imali smo i sparing s reprezentacijom Srbije koje je bila prvak Europe prošle godine u ovoj generaciji te je i ovogodišnji osvajač Mediteranskih igara gdje je također igralo ovo godište. Mi nažalost nismo tamo išli. Tako da su oni bili mjesec dana ispred nas, imali su te jake utakmice i taj sparing nam je pokazao da mi za njima zaostajemo i fizički, ali i kvalitetom. Tako, da sam odmah dobio neke odgovore koliko mi još trebamo raditi da bi dosegli te najbolje, poput reprezentacije Srbije.

Možda rezultat i nije najbitniji u mlađim uzrastima, iako se sigurno s pobjedama i porazima stvara određeni mentalitet, ali stvaranje seniorskih igrača je osnovni cilj koji Hrvatskoj trenutno jako treba. U kojim aspektima vaterpolske igre bi se u klubovima treba više raditi s mlađim kategorijama da bismo stvorili seniorske igrače reprezentativnog kalibra?

Koljanin: Slažem se s tobom i to sam i prije napomenuo, da u ovim mlađim selekcijama rezultat nije primaran, nego stvaranje igrača za seniorsku reprezentaciju. Ono što mislim da klubovi moraju više preuzet na sebe da povećaju brojčanost djece i da povećaju broj trenera. I onda se tu može stvoriti baza za dobar rad. Tim povećanjem i broja djece i trenera, mislim da bi se stvaralo puno više igrača za reprezentaciju.

 Postoje li razlike u pedagoškom pristupu u treniranju u odnosu na vrijeme kad je si nastupao kao igrač za mlade reprezentativne uzraste?

Koljanin: Sigurno postoje. Današnja djeca ne žive sport kao što smo ga mi živjeli ili kao što su prije nas živjeli neki drugi. S te strane mi je to i razumljivo. Oni žive svoje vrijeme i sada se treneri moraju prilagoditi njima. U moje vrijeme, mislim da je sigurno bila i veća konkurencija i veća kvaliteta. Što sam i u pitanju prije napomenuo, jednostavno veći broj djece. Tako da postoje te razlike, ali to nije zabrinjavajuće, generacije se mijenjaju i jednostavno se neke stvari i trebaju prilagoditi.

Nalazimo se u grupi A u kojoj su i Mađari uz Uzbekistan, Kazahstan i Kuvajt. Službeni site saveza je već razradio detaljan raspored isključivo drugoplasiranog (hvs.hr: Naša skupina A se u osmini finala ‘križa’ sa skupinom B (Grčka, Nizozemska, Australija i Turska i Brazil) odnosno drugoplasirani iz A će sučeliti snage s trećim iz B skupine. Pobjednika te utakmice u četvrtfinalu čeka prvoplasirana momčad iz C skupine (Italija, Srbija, SAD i Novi Zeland). Znači, Mađari su i dalje prejaki kako ne baš suptilno sugerira hvs.hr?

Koljanin: Mislim da je jasno, gledajući našu skupinu, da će ta utakmica s Mađarima biti presudna za prvo mjesto u skupini. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica što je FINA, do 3 dana prije početka, već 3 puta promijenila raspored i ždrijeb odnosno križanja skupina. Prvo je bilo kao na seniorskom SP-u, pa su to još dva puta promijenili i evo sad 3 dana prije početka, križamo se s totalno drugom skupinom. Ali to su stvari koje se već godinama ponavljaju u vaterpolu. i to je zabrinjavajuće za naš sport, da se čak ni sustav natjecanja unaprijed ne zna.

U stručnom stožeru pored uobičajenih imena, već poznatih trenera, vidimo i Paula Obradovića. I na trening utakmicama u Gružu protiv Srbije, primijetio sam da je njegova uloga malo drugačija od one Kliškinjića i Franičevića. Puno više je individualno pričao s pojedinim igračima. Je li to njegova primarna zadaća i u Beogradu? I možemo li njega ubuduće očekivati u sličnim ili klasičnijim trenerskim ulogama?

Koljanin: Pa jest, stvarno je od velike pomoći. Imao sam priliku raditi s njim i u Olympiacosu i imamo nekako iste poglede što se tiče vaterpola. On je, da tako kažem, kao na jedan način demonstrator. On je bio allaround igrač, koji je mogao igrati na svim pozicijama i on to u vodi jako dobro pokaže i iskomunicira s njima. Stvarno mi je od velike pomoći i nadam se da će nastaviti biti tu uz vaterpolo, ali mislim da on sebe ne vidi u tim trenerskim vodama. Nažalost.

Last but not least, čestitamo na potpisu ugovora s Jugom. Postali ste pomoćnik Kobešćaku. Kako je došlo do tog raspleta koji je ipak neuobičajen s obzirom na to da ste bili prvi trener Vouliagmenija? Na koliko godina ste se dogovorili s Jugom, i hoćete li možda i u Gružu osim rada s prvom ekipom imati zaduženja u radu s mladim igračima koji i u Gružu u zadnje vrijeme u dosta slučajeva ne rade taj završni korak iz juniorskog u vrhunski seniorski vaterpolo?

Koljanin: Hvala na čestitkama. Pa već dugo je tinjala ta ideja čelnika Juga i trenera Kobešćaka, da ako se ukaže prilika, da se ja priključim klubu. Istog trena, kad se vidjelo da se neki moji planovi neće realizirati, Jug je reagirao i dogovorili smo se stvarno jako brzo. Svi znamo tko je i što je Jug tako da mislim da meni neće predstavljati nikakav problem što ću s pozicije prvog trenera spustiti i ustvari pomagati Kobešćaku. Ustvari, što si rekao i sam u pitanju, ja ću biti zadužen za individualni rad i pomaganje tim momcima da u što blažem obliku prilagode seniorskom vaterpolu. Preuzet ću tu ulogu i radujem se tome.

Sretno na SP-u u Beogradu pratit ćemo vas preko Youtubea FINA-e.

slika s www.hvs.hr

Sastav za Svjetsko prvenstvo 2022:

1. Mauro Ivan Čubranić (Primorje EB) 2. Robert Stojanac (Jadran) 3. Toni Radan (Jadran) 4. Luka Dodoja (Jadran) 5. Vito Janković (Jadran) 6. Vito Cicero (Zadar 1952) 7. Ivuša Burđelez (Jug Adriatic osiguranje) 8. Vlaho Pavlić (Jug Adriatic osiguranje) 9. Patrik Kolak (Jug Adriatic osiguranje) 10. Toni Mozara (Jug Adriatic osiguranje) 11. Mislav Bakarić (Mladost) 12. Jakša Zaratustra Mihaljević (Mladost) 13. Jakov Ćosić (Mladost) 14. Roko Bezer (Jadran) 15. Filip Josipović (Pro Recco)

Posljednja dvojica mogu uskočiti u sastav samo u slučaju da kovida u prvih 13.

Usporedbe radi ovo je bio sastav 2021:

Golmani: Ivan Mauro Čubranić i Jakov Čosić

Igrači u polju: Mislav Bakarić, Roko Bezer, Duje Budiša, Toni Radan, Ivuša Burđelez, Maro Tiozzo, Robert Stojanac, Toni Mozara, Patrik Kolak, Marin Čumbelić, Vito Janković, Luka Omrčen i Josip Tolja.

Odgovori