Loš Jug još gori Alexandrescu

foto: LENChampionsLeague

Jug je izgubio u Sabadellu 15:12 u utakmici koja se može podvest u dvije problematične karakteristike, Jugova igra, ponajprije u obrani, ali i suđenje, ponajprije Alexandrescua koji je po tko zna koji put pokazao „Jugov kompleks“.

Sabadell je pobijedio drugi put ove sezone, nakon Marseillea i Jug je poražen. 15:12 uz preokret u zadnjoj četvrtini koja je završila 6:2. Početak također u korist domaćih, bilo je 3:0 nakon 4 minute te je Kobešćak odmah morao pozvati time out. U središnjem dijelu, Jug je bio bolji i vodio je stalno po jedan razlike od 6:5 do 10:9.
Međutim, nakon 3 minute igre u trećoj četvrtini Alexandrescu je dosudio nešto što prvi put vidimo, za prekršaj Grgurevića koji je s obzirom na to da je zaustavio Baničevića u zicer situaciji dok je sidrun Sabadella bio sam i licem okrenut prema Popadiću bio čisti peterac. Naime, osim peterca, rumunjski sudac pokazuje i crveni karton Grgureviću. Jest, potegnuo je za kapicu protivnika, ali takvih potezanja u svakoj utakmici vidimo, pa i u ovoj također, barem 2-3, ako ne i više. Ali niti je bilo grubo, opasno, niti je Baničević nešto glumio, niti bilo koji četvrti detalj koji bi uopće dao povoda za promisliti, a kamoli donijeti ovakvu odluku.


Odmah mi je na pamet došao 8. lipnja 2018. polufinale Lige prvaka u Genovi. Jug je dvije prethodne godine u polufinalima izbacivao Pro Recco i tada u trećem uzastopnom polufinalu u trećoj četvrtini poveo 5:4 iako je u odnosu na prethodne dvije sezone bio bez Perronea, Vrlića, Obradovića i Markovića. I onda na scenu stupa on, narcisoidni lik iz Rumunjske. U jednom napadu, Gitto se penje na Lončara, nasađuje mu se na glavu i težinom tijela ga topi. Lončar drži obje ruke u zraku, i tek dok se uspio odbiti od dna bazen, djelić vremena je cijeli bio ispod vode, ali i kad je nakon te možda pola ili cijele sekunde uspio izroniti i zbaciti Gitta sa sebe, i dalje držeći obje ruke u zraku, Alexandrescu zviždi li ga, zviždi. Traži loptu u ruke, neka čitava pažnja bude na njemu. I sudi obostrano isključenje. Ali ne obično, i tada, po prvi put, a i ne sjećam se ikad poslije, sudi obostrano s pravom zamjene. Iako je svakome bilo više nego jasno da je samo jedan igrač napravio prekršaj. A i sve i da je bilo elemenata za obostrano isključenje, čemu s pravom zamjene. Znamo čemu, Gitto je bio potpuno nebitan za Recco, najvjerojatnije je i poslan sa zadatkom da mlati i udara i pokuša isprovocirati reakciju, koje nije bilo. A Lončar je odlaskom Vrlića bio jedini sidrun Juga. Lozina je stigao te sezone, ali on je tek bio sidrun u nastajanju i nije mogao igrati na nivou vaterpola polufinala Lige prvaka. Jedan od najtužniji sportskih trenutaka bio je susret s Lončarom nakon utakmice u miks zoni. Nije ovo jedini eksces Alexandrescua u Jugovim utakmicama. Ali je svakako najupečatljiviji i dosta i podsjeća na današnji.

I ne samo to, iako je i do tada bilo grešaka, recimo isključenje Žuvele bio je identičan duel onome par napada ranije kad je suđen kontrafaul Kakarisu. Ili smiješno isključenje Kakarisa koji napad kasnije (doduše to je sudila sutkinja Debreceni). Nakon ovog crvenog kartona Grgureviću, koji je nota bene, odigrao najbolju utakmicu nakon prvog poziva u hrvatsku reprezentaciju krajem prošle godine, kriterij se dodatno promijenio na štetu Juga. U idućih 10 i po minuta Sabadell je imao čak 7 igrača više uz taj peterac. To je tempo od 24 isključenja jugaša u utakmici. Uz to još pokoji kontrafaul Kakarisu, nekažnjeno jahanje po njemu i samo 3 igrača više u korist Juga, što daje tempo od 9 isključenja igrača Sabadella u cijeloj utakmici. Znači tih 10 i po minuta je imao tempo od 9:24 isključenja na nivou čitave utakmice. I tada je utakmica i prelomljena, Jug se držao u priključku još jedno vrijeme, ali je početkom zadnje četvrtine primio 4 gola u nizu i bodovi su izgubljeni. Na kraju, da malo uljepša statistika, u zadnje 3 minute niti jedan igrača više za Sabadell, a 3 za Juga. Posebno „smiješno“ bilo je kad se minutu prije kraja u isto vrijeme sudio izbačaj čak dvojici domaćih igrača za potezanje bez lopte. A u ovom spornom razdoblju kad su recimo i Fatović i Mozara očigledno povlačeni u proplivavanjima – inače i Fatoviću je tada skinuta kapica s glave pa nikome ništa – nije bilo isključenja, ali je Mozara zabio fenomenalnu parabolu u nastavku te akcije. A s druge strane Valera s krila upliva s Mozarom i radi očigledni kontrafaul prije nego dobije loptu. A i onda Mozara radi najobičniji prekršaj, Alexandrescu sudi isključenje i poklanja i gol (ostao igrač sam na 3-4 metra na širokom prostoru).

Jasno mogao je i trebao Jug puno bolje igrati. Brojni blokovi su bili loše držani, Biljaka je nedopustivo ostavio nakon kornera samog Baničevića na stativi. Zona se vrlo često krivo postavljala i igrači su ostavljani na šutu sa samo 5, nekad čak i bliže, metara udaljenosti. Nije bilo kompaktnosti u obrani, niti zajedničkih pokreta kako bi se zatvorio prostor. I unatoč svemu tome, Popadić je bio jako dobar- čak 12 obrana, od čega 9 u drugom poluvremenu. A primilo se 15 golova. 27 lopti je došlo do Popadića, po statistici nije bilo niti jednog bloka, a niti ja se ne sjećam nijednog. Nedopustivo, uz bilo kakvo suđenje.

Valera je šutirao čak 11 puta. Zabio je 5 golova. Neke sretno, neke iz navedenih poklona, ali opet previše. Sanahuja je glavni igrač ove momčadi, i ne samo to nego i svjetska klasa. Zabio je 3 gola (Popadić mu je obranio peterac) i bio je glavni organizator igre. Plus je izrazito opasan kao dešnjak s pozicije desnog krila gdje se kvalitetno izvlači prema vanjskoj poziciji. Ako obrana nije maksimalno fokusirana na njega, odmah to kažnjava. Stoga i Valera ima više prostora na lijevom vanjskom. Baničević je u ovom sudačkom kriteriju imao čak 6 zarađenih igrača više uz jedan peterac. Bertran je također uz Sanahuju dobro organizirao i distribuirao loptu s desne strane.

Kod Juga je osim obrambenih problema nedostajao igrač koji bi se priključio Kakarisu i Fatoviću u napadu. Grk je zaradio 8 igrača više, zabio je čak 4 gola sa stative s igračem više. Fatović je zabio 3 uz 2 asistencije. Žuvela i Joković moraju pružiti više, a od ostalih se Mozara istaknuo sa spomenutom fenomenalnom parabolom i još jednom odličnom asistencijom na stativu. Lazić i Biljaka također moraju puno više pokazati, ma i svi ostali. Grgurević je do isključenja imao 4 zarađena igrača više. Nadajmo se da će se uskoro u potpunosti vratiti u formu prije poziva u reprezentaciju, jer je do tada imao i skoro stalno po dva gola po utakmici. Nedostajao je Kržić (slomljen prst) koji je u Gružu protiv ovog protivnika bio jako dobar.

Jug je i dalje na 6 bodova prednosti pred Spandauom. Sada slijede dvije domaće utakmice, protiv FTC-a i Novog Beograda. Dok Spandau u isto vrijeme igra također dva puta doma, protiv Marseillea i OSC-a. Puno stvari će biti jasnije krajem idućeg mjeseca kada se odigraju sve ove utakmice. Iza Spandau sva tri preostala kluba su na samo jedan bod manje, tako da nas očekuje zanimljiv rasplet.

Sabadell – Jug Adriatic osiguranje 15:12 (4:4, 2:3, 3:3, 6:2)
Suci: Alexandrescu (Rum), Debreceni (Mađ)
Sabadell: Lorrio (7), Sanahuja 3(0), Gil, M. Teclas, Veich, Valera 5, Bertran 2, Cabanas 1, Averka 2, Baničević 1, Bonet 1, Bustos, X. Teclas. Trener: Colet.
Jug: Popadić (12), Burđelez, Fatović 3 (1), Zvono, Joković 2, Vukojević, Biljaka, Lazić 1, Mozara 1, Kakaris 4, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić. Trener: Kobešćak.

Osobne greške: Sab 17 (5+5+3+4), Jug 16 (4+3+6+3)
Peterci: Sab 0/1, Jug 1/1
Igrač više: Sab (1/3+2/3+3/5+2/3)= 8/14 (57%), Jug (3/5+2/4+2/3+2/3)= 9/15 (60%)
*po jedan dvostruki igrač više na obje strane

Obrane: Lorrio (2/6+1/4+2/5+2/4)= 7/19 (37%), Popadić (1/5+2/4+4/7+5/11)= 12/27 (44%)

Golovi s 2m, zarađeni 5m i igrači više:
Baničević: 5m + 6iv
Kakaris: 8iv
Grgurević: 4iv
Lazić: 5m
Teclas, Bonet: po 2iv
Valera, Cabanas, Bustos, Bertran, Joković, Žuvela, Fatović: po 1iv

Odgovori