Brodet od gruja i murine
U gastronomiji ova riba je također bez razloga podcijenjena, a ima jako ukusno meso snježno bijele boje.
Možda zbog dosta koščica, pogotovo kod manjih primjeraka, a i zbog debele i masne kože ljudi manje jedu ovu ribu.
Veći primjerci gruja (ugor) su izvanredni kad se isfetaju i ispeču na gradelama, murina je dosta masnija od gruja ali ispod kože i malih koščica u obliku bumeranga je bijelo meso izvanrednog ukusa.
Jedno je sigurno, a to je da nema vrhunskog brodeta bez ovih morskih nemani.
Svaka čast neretvanskom brodetu od jegulja ali meni je naš brodet od gruja i murine draži.
Za brodet će nam trebati :
1 kg gruja/murine ili pomiješano
2-3 glavice luka (cca 350 gr.)
3-4 pice česna
1,5 dcl bijelog vina
1,5 dcl crnog vina
voda
crvena paprika slatka i ljuta
sol, papar, vegeta
list lovorike, ružmarin
petrusin
maslinovo ulje
pura (palenta)
pomadore-pelata, konserva
med
Ribu iskidamo na fete široke 3-4 cm te ih posolimo i popaprimo.
U širokoj teči na maslinovom ulju zažutimo luk koji smo isjekli na tanke listiće (nikako na kockice) te kad luk dobije zlatnu boju dodamo ribu i isjeckani česan i petrusin.
Kad česan zamiriše dodamo vodu do vrha ribe, list suhe lovorike, malu grančicu ružmarina, ožicu crvene paprike, pola suhe ljute papričice (ili malo ljute u prahu), malo vegete, crno vino, malo konserve i malo limenku pelata isjeckanih na kockice te smanjimo vatru i kuhamo pedeset-ak minuta.
Teču moramo često protresi ljevo-desno tako da brodet ne bi zagorio, ne smije se miješati ožicom jer bi raspali ribu.
Tijekom kuhanja dodamo bijelo vino i malo vode ako fali.
Ako vam brodet bude previše kisel od pomadora i vina, pred kraj možete dodati malu ožicu meda koja će neutralizirati višak kiseline.
Brodet serviramo uz puru (palentu) i naravno dobro vino.
Do sljedećeg recepta,
Nikola