„Tomo“ jugašima uz Ćirovićev nesportski čin

 

 

Odigrano je i peto izdanje „Toma Udovičića“ na kojem su jugaši osvojili titulu. Tako sada imaju dvije. Nakon generacije 2000. sada i 2003. osvaja ovaj prestižni turnir. Ostala tri izdanja (generacije 1999., 2001. i 2002.) najbolji je bio Partizan. Međutim ove godine pamtit ćemo i najnesportskiji mogući čin jednog trenera, povlačenje ekipe iz bazena.

 

 

Ovaj fenomenalni turnir iz godine u godinu okuplja najbolje igrače u uzrastu do 12 godina. Tako se i ove godine okupilo 26 ekipa iz 7 država. Bila bi vjerojatno još i koja iz Hrvatske da samo 10 dana prije nije završeno PH u ovom uzrastu i to na Korčuli pa je nekima bilo preskupo dva vikenda zaredom putovati na jug Hrvatske. Šteta što iz HVS-a nisu imali više sluha glede termina PH obzirom da je termin „Toma“ bio ranije poznat.

Prve prijave počele su stizati još u prosincu. Glavninu posla u ime Juga kao organizatora napravio je Riki Kužnin, a svoj dio posla napravili su i Goran Sukno kao koordinator za sve mlađe uzraste u klubu, te volonter Neno Pecotić. Gospar Neno je još i prije rata i mene znao voziti odnosno biti vođa puta kada je Plivački klub Jug išao na razna natjecanja van Dubrovnika. I tada i danas nesebično, bez ikakve funkcije u klubu, pomaže.

Ali ovako odličan i velik turnir (pomalo nevjerojatnih 87 utakmica u 4 dana) ne bi bio moguć da cijeli klub nije stao iza njega na čelu s Tomislavom Dumančićem i Srđanom Gavranićem koji su kao članovi Uprave bili u Organizacijskom odboru turnira. A i Grad je preko pročelnika Miha Katičića direktno uključen u samu organizaciju. Naravno da su i predsjednik Jakobušić, kao i direktor Kržić zatvorili peteročlani organizacijski odbor.

Angažirano je 6 gimnazijalaca (5 učenica i jedan učenik) koji su stalno bili na usluzi svim sudionicima. Posebno su pomagali u komunikaciji na talijanskom, njemačkom, španjolskom i francuskom. Jug je zahvaljujući JP Libertas omogućio besplatni javni prijevoz svim sudionicima. Sudjelovanje na turniru omogućavalo je i i besplatni obilazak zidina. Uz brojne utakmice, najmanje po 7 za svakog od sudionika u ova 4 dana.

Sudilo je ukupno 13 sudaca, 6 iz Dubrovnika plus 7 iz Splita, Korčule i Crne Gore.  Sve utakmice su se izravno prenosile preko interneta. Mogu se i sada pogledati na Youtube-u.

 

Jučer navečer igrala su se polufinala. I oba su, Jadran protiv Arechija (klub iz Salerna) – 8:2, te Jug protiv KPK-a – 6:0, završena uz uvjerljive pobjede. Možda malo umor, malo loš dan do tada odličnih Salernitanaca i Korčulana.

 

Danas finalni dan. Igralo se od 8 ujutro za 25. mjesto, sve do 13:45 kada je na rasporedu bilo finale. Jadran je bolje krenuo. Koristili su greške jugaša i zabijali. Poveli su 2:0, pa od 3:2 otišli na 5:2 koliko je bilo na poluvremenu. Imali su još neke situacije kad su bili sami ispred golmana Juga Jurišića koji je odlično branio. U trećoj četvrtini imali su šansu otići i na +4 i vjerojatno riješiti pitanje pobjednika. Čak u dva navrata pucao je jedan igrač, čini se s brojem 7, sam ispred Jurišića, ali oba pokušaja kasnije proglašeni najbolji golman turnira brani. Jug je tada počeo manje griješiti. Nisu više ostavljali same Jadranaše nakon uplivavanja. A s druge strane Jadran je napravio par pogrešaka u obrani tako da se Jug do kraja ove četvrtine s dva gola, ljevaka Zvona vratio u utakmicu.

U posljednjoj četvrtini Zvono pogađa još jednom, iz četverca. Zanimljivo da je i u prvom poluvremenu dosta pokušavao, barem 5-6 puta, ali je i golman Jadrana bio na visini zadatka.

 

Napad iza toga spomenuto divljanje trenera Milana Ćirovića. Prigovorio je sucu, došao skroz na suprotnu polovicu terena i opravdano dobio crveni karton. To ga je toliko izbacilo iz takta da je povukao dječake Jadrana iz bazena i tek nakon 3 minute, uz uvjeravanje Gorana Sukna i Ognjena Kržića, otišao je na tribine i vratio momčad u bazen. Najnesportskiji mogući čin jednog trenera, nekoga ko bi trebao biti i pedagog djeci od 12 godina. Ako uslijedi kvalitetna isprika Jadrana, i samog Ćirovića, tek onda bi se moglo razmisliti da se doživotna zabrana sudjelovanja na „Tomu“ preinači u jedno ili dvogodišnju kaznu. Jasno mislim na trenera, ne na igrače i buduće mlade generacije Novljana. Svojim potez uvrijedio je i omalovažio cijeli turnir, trud svih prije spomenutih ljudi, ovaj sport, a i poslao potpuno krivu poruku djeci.

Inače suđenje je bilo dobro. Bila je pokoja pogreška Kuzmanića i Gašpardija, splitsko korčulanskog dvojca. Ali ništa što bi izazvalo ovakav potez. Obje ekipe su podjednake kvalitete. I jedni i drugi su taktički i plivački dobri. Često proplivavaju. Koriste ono što se u ovom uzrastu može, a to je da igrač uzme faula na dva metra, pa ispliva s loptom u krilo i doda suigraču koji uplivava. Jer je zabranjeno igrati zonu. Jest, da je sudac Kuzmanić mogao isključiti krilo Juga u obrani koji je zaspao i nije striktno pokrivao svog igrača (nije baš niti igrao zonu, više je fizički otplutao i mentalno odlutao, ali nije svako isključenje namjera, može biti i nespretnost pa bi Kuzmanić ispravnije postupio da je svirao isključenje) neposredno prije ispada Ćirovića. Međutim, još jednom naglašavam, ništa ne može, a pogotovo jedna izolirana greška koja nije utjecala na rezultat, opravdati onakvo ponašanje jednog mladog trenera.

Ukupno obje momčadi su imale po jedan peterac, Jadran je imao 7 puta igrača više, Jug 6. Suci su sudili ono što se i događalo u bazenu, bez navlačenja za neku od ekipa.

Imao je Jadran priliku za prelomiti utakmicu početkom treće četvrtine. A kako to u ovom uzrastu i biva, greške su te koje presuđuju. Obje momčadi imaju dosta igrača koji su trenutno, u ovom uzrastu odlični. I iz daljnji rad možda jednog dana doguraju i do seniorskog vaterpola.

Na kraju su presudili četverci. U prve tri serije svi precizni, a onda u četvrtoj brani Jurišić, a Zvono pogađa za veliko slavlje malih jugaša.

U obje momčadi broj 10 su sidruni. Vjerujem po uzoru na Dobuda i Zlokovića. U Juga je osim Vlašića u ovoj generaciji i u godinu starijoj generaciji ponajbolji igrač sidrun Cukrov, također broj 10.

 

Najbolji igrač (trofej „Ivo Ivaniš“) turnira proglašen je Domenico Mutariello iz Arechija koji je na kraju ostao treći nakon pobjede protiv KPK 5:4 (a vodili su Korčulani 3:0). Najbolji strijelac dolazi iz Barcelone, Marc Vals Ferrer sa 19 golova, a golman je već spomenuti jugaš Ivan Jurišić.

 

Jugaši su tako pod vodstvom trenera Đanija Pecotića i Željka Vukčevića nakon Prvenstva Hrvatske osvojili i neslužbeno svjetsko prvenstvo za uzrast do 12 godina. Oboje pobjedom na četverce u finalu.

 

Polufinale:

 

Finale: