22. PREKRŠAJI ZA KAZNENO BACANJE

 

22.1. Počiniti bilo koji od sljedećih prekršaja (22.2.-22.7), koji se mora kazniti dosuđivanjem kaznenog udarca protivničkoj ekipi.
 
22.2. Za obrambenog igrača učiniti bilo kakav prekršaj unutar prostora 5 metara koji bi spriječio postizanje pogotka.
 
PRIPOMENE:
Uz ostale prekršaje koji spriječavaju vjerojatan pogodak je i prekšaj u okvirima ovog članka:
a) za vratara ili bilo kojeg drugog obrambenog igrača koji povuče prema dolje ili na drugi način pomakne gol (slika 20.);
b) za obrambenog igrača igrati, pokazati namjeru igranja ili blokirati udarac na gol s dvije ruke (slika 21.);
c) za obrambenog igrača koji pokazuje namjeru ili blokira dodavanje s dvije ruke;
c) za obrambenog igrača koji loptom igra stisnutom šakom (slika 22.);
d) za vratara ili drugog obrambenog igrača potopiti loptu kada je napadnut.
 

Slika 20.                             Slika 21.

 


Slika 22.


Važno je razlikovati da se gore opisani prekršaj i drugi prekršaji kao što su držanje, povlačenje, ometanje itd. koji se kažnjavaju slobodnim bacanjem (i isključenjem ovisno o situaciji), postaju prekršaji za kazneno bacanje, ako su počinjeni unutar prostora 5 m od strane obrambenog igrača, te ukoliko sprječavaju postizanje pogotka.
 
22.3. Za obrambenog igrača, unutar prostora 5 m udariti nogom ili udariti protivnika ili počiniti bilo koji čin grubosti. U tom slučaju  prekršitelj također mora biti isključen za ostatak utakmice , a zamjena ulazi nakon što prođe 4 minuta čiste igre, a kazneno bacanje će se dosuditi u korist ekipe u napadu.
 
22.4. Za isključenog igrača namjerno ometati igru uključujući i podizanje granice igrališta.
 
22.5. Za vratara ili bilo kojeg obrambenog igrača koji prevrne gol u svrhu spriječavanja vjerojatnog pogotka. Prekršitelj mora biti isključen do kraja utakmice, a zamjena ulazi u igru nakon što se ispuni jedan od događaja opisanih u 21.3.
 
22.6. Ulazak u igralište igrača ili zamjene koji prema pravilima nemaju pravo sudjelovati u igri u to vrijeme. Prekršitelj mora biti isključen do kraja utakmice, a zamjena, ako je to moguće, ulazi u igru nakon što se ispuni jedan od događaja opisanih u 21.3. Ovo pravilo se neće primjenjivati za isključenog igrača koji ponovo uđe ili za zamjenu koja uđe u igru prije nego nastupi događaj opisan u 21.3.
 
PRIPOMENA: Ukoliko isključeni igrač ili njegova zamjena koji nemaju pravo sudjelovanja u igri prema ovim Pravilima uđu u igru biti će isključeni do kraja utakmice s pravom zamjene. Zamjena može najranije ući u igru  temeljem članak 21.3. 
 
22.7. Za trenera ekipe koji nije u posjedu lopte zatražiti time – out ili za službeno lice počiniti bilo kakav potez kako bi spriječio eventualno postizanje pogotka; osobna greška zbog ovakvih prekršaja neće biti zapisana.
 
22.8. Ako je tijekom posljednje minute utakmice dosuđeno kazneno bacanje trener može, umjesto kaznenog bacanja, izabrati posjed lopte izvođenjem slobodnog bacanja. Mjeritelj vremena će u tom slučaju, za ekipu koja je u posjedu lopte, mjeriti novo vrijeme (30 sekundi) od trenutka kad se izvede slobodno bacanje.
 
PRIPOMENA: Odgovornost je na glavnom treneru da uputi jasan znak, bez kašnjenja želi li ekipa zadržati posjed lopte prema ovom Pravilu.
Sudac koji se nalazi na strani na kojoj su klupe za pričuvne igrače zatražiti će loptu i pitati trenera da li želi izvesti kazneno ili slobodno bacanje