Španjolska u polufinalu; SAD pao tek 3 i po minute prije kraja

SAD – Španjolska 8:12 (3:3) (3:3) (0:1) (2:5)

Suci: Zwart (NED), Kun (HUN)

Igrač više: SAD 4/13, Španjolska 3/9

2 igrača više: USA 1/1

Peterci: Španjolska 2/2

SAD: Wolf (8/20), Hooper, Vavić, Obert 2, Daube 3, Cupido 1, Hallock 1, Woodhead, Bowen 1, Stevenson, Smith, Irving. Izbornik: Udovičić.

Španjolska: Lopez (11/9), Munarriz (2/2), Granados 2, Sanahuja 2, De Toro 1, Larumbe, Famera, Fernandez 2, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach 1, Bustos. Izbornik: Martin.

Jako dobar otpor pružila je reprezentacija SAD-a Španjolskoj, potpuno ravnopravno i  igrački i rezultatski odigravši u prve dvije četvrtine. Čak i u trećoj su obrambeno dobro stojali no su sa realizacijom potpuno stali, što se protegnulo još i na nekoliko minuta posljednje četvrtine. Nije ni Španjolska u ovome periodu toliko odmakla pa je pitanje pobjednika riješeno definitivno na oko tri i pol minute prije kraja kada Španjolci prvi puta dolaze do +3.

Lopez je opet nekako bio ta prevaga, razbranivši se u druge dvije četvrtine, inače su oba golmana do poluvremena imala tek po jednu obranu. Posebice se istakao u trećoj četvrtini kada je nekoliko puta branio udarce sa stativa (Obert 2 puta, Vavić), Daubeu iz vana isto kod igrača više, Woodheadu iz igre. Wolf je u tome periodu isto bio uspješan, 2 puta je branio Granadosu kod igrača više, kasnije isto u jednoj polukontri, nije niti Munarriz bio uspješniji zaradivši tek korner.

U početku se činilo da Španjolci uspijevaju američke centre držati podalje od gola ali su oni i tako zarađivali igrače više a preko njih dolazili i do golova, Hallock i Obert su pogađali sa stativa, Daube 2 puta sa srednjeg, sve ovo u prve dvije četvrtine, golove iz igre su još dodali isto Daube te Bowen. Obrana SAD bila je usredsređena naravno na glavne opasnosti po gol Wolfa ali se čini i da su Španjolci bili nešto statičniji nego inače. Poveli su preko Perronea (igrač više), Fernandez iz jednog bržeg napada i Sanahuja (igrač više), odveli su ih na 1:3, ali su Amerikanci do kraja prve četvrtine poravnali. Tijekom druge četvrtine vodili su i jedni i drugi, Granados je probio protivničku obranu sa dva dalekometna gola, De Torro bio uspješan sa stative kod igrača više a bilo je još promašenih šansi na obje strane, najbolju možda Perrone koji je isplivao po desnoj strani i neometan šutirao ali za tek prvu obranu Wolfa. Cupido i Bowen pogađali su još stative ali je nakon dvije četvrtine ostalo neodlučenih 6:6.

Pomenuta treća četvrtina, u kojoj su glavni junaci bili golmani, donijela je samo jedan gol, po nekom sad već ustaljenom običaju, kada ne ide glavnim španjolskim golgeterima, Sanahuja je taj koji preuzima odgovornost, sa desnog vanjskog donio je novo vodstvo svoj reprezentaciji (6:7) već početkom treće četvrtine. Na slijedeći gol čekalo se više od 8 minuta. SAD su početkom posljednje četvrtine imale 5 uzastopnih napada nakon kornera, bloka pa na kraju i igrača više iz koga Daube pogađa samo stativu. Španjolska stiže do dva razlike iz peterca sviranog nakon ranog povratka kažnjenoga igrača, a najzad i SAD postiže gol kod brojčane prednosti od dva igrača, Cupido za 7:8. Mallarach i Tahull, oba iz igre, donose Španjolskoj 3 gola razlike na 3 i pol minute prije kraja kada se već počinje sa trošenjem vremena. Još tri gola viđena su u zadnjoj minuti, od toga dva za Špance kao posljedica igre protivnika na sve ili ništa pa je krajnja razlika malo prevelika u odnosu na ono viđeno u bazenu. Možda i najzrelija igra reprezentacije SAD na ovome turniru ali im ni to nije donijelo mogućnost borbe za medalje, Španjolska očekivano stiže do polufinala iako je možda izgledalo malo teže nego je trebalo biti.

Odgovori