O Nama

Dragi posjetitelji,

pred vama je službena stranica Vaterpolo udruge Danče, čiji osnutak potječe iz 2008. godine, a zapravo je posljedica jedne desetljetne pa i stoljetne tradicije. Priča o Dančama počinje još tamo od izgradnje crkve i samostana Sv Marije od Milosti tijekom petnaestog stoljeća, zatim osnutka Republike Danče 15.7.1919., osnivanja Vaterpolskog kluba Jug 1923. pa sve do danas.

Kao što smo u uvodu spomenuli, VU Danče osnovana je 2008., a iste godine pokrenut je i ovaj portal. Teme su se s godinama mijenjale, no uz povremene kulinarske izlete u Gastrokutku te živopisne putopise, naša vječna inspiracija su Danče, Jug i vaterpolo.

Ponosni smo organizatori plivačkog maratona „Đuro Kolić“, izbora za najboljeg vaterpolo igrača godine kojem dodjeljujemo trofej „Rudi Reš“ te vaterpolskog fantasya. Diljem svijeta, osobito u vaterpolskom okružju, gotovo već stotinu godina, Danče i Dančari izazivaju veliko štovanje.

Napisani su brojni članci, snimljene su televizijske emisije, predstavljene su čak i izložbe. Najvažniji dančarski proizvod je zasigurno Vaterpolo klub Jug. Ta priča počinje 1923., kada jedan bankovni činovnik zatječe neku kupališnu družinu, odnosno „četu“, kako su sami sebe nazvali, organiziranu u kupališnu Republiku. A on sam je tada ujedno ustvrdio – „Danče su me zarobile“.

Ovaj fenomen plaže Danče i entuzijazam koji tamo uvijek živi, opisan je u svim svjetskim novinama. Na toj jednoj neudobnoj plaži, okruženoj hridima, zapljuskivanoj vječno valovitim morem, stvaraju se šampioni i reprezentativci. Danče i Jug oduvijek su bili jedno, što potvrđuje i pozdrav: „Vazda vjerni Jugu, Dančari.“

Do 1961. godine Jug je trenirao na Dančama. Od svog osnutka stekao je pobjednički mentalitet osvojivši odmah 13 državnih prvenstava u nizu, a taj mentalitet je zadržao i do dan danas. Danas se taj pobjednički dančarski mentalitet prenosi i preko ovog portala. Jug naša najvažnija preokupacija i tema, ali pratimo sva važna vaterpolska događanja u Hrvatskoj, Europi i Svijetu. Pišemo izvještaje, intervjue i kolumne. Nadajmo se da će nas entuzijazam pratiti i dalje, da ćemo vas izvještavati sa svih bitnijih vaterpolskih natjecanja, da ćemo kao i do sada utjecati na vaterpolska zbivanja.