Početna Gostujuće kolumne Osnovan vaterpolo savez Federacije BiH
Osnovan vaterpolo savez Federacije BiH PDF Ispis
(7 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Edin Baralić   
Utorak, 07 Srpnja 2009 10:25
ivica bacicPozdrav dragi Prijatelji,
 
Kao što sam i obećao napisat ću Vam izvještaj o osnivanju vaterpolo saveza Federacije BiH.
    Ustrojstvo naše drage nam Države BiH je malo komplicirano, ali da Vas ne peglam sa tim stvarima samo kratko. Ona se sastoji od dva entiteta koja čine BiH, Federacija i RS. Po zakonu o sportu (jednom od tumačenja) potrebno je osnovati entitetske saveze pa tek onda ide savez na nivou BiH. Postoji još jedno tumačenje koje kaže da ne mora, ali pošto je RS već osnovala Vaterpolo savez RS bilo je potrebno da i Federacija osnuje taj savez.
U toj svoj prići izgubili smo dobrih 4-5 mjeseci dok nismo došli da ipak formiramo taj famozni savez.  U Federaciji BiH postoji 5 vaterpolo klubova (za sad Smile ), i to  VK Jadran-Neum, GKVS Sarajevo, VK Bosna, PVK Vidra- Sarajevo, KVS Delfin- Sarajevo.
    Inicijativni sastanak 5 klubova je održan u aprilu/travnju 2009 godine na kojem su prisustvovali svi predstavnici klubova. On je prošao u lijepom i tolerantnom razgovoru. Ivica Bačić (Jadran Neum) je izabran za predsjednika Inicijativnog odbora koji je trebao sazvati osnivačku skupštinu VS F BiH. To je i učinjeno 21.05.2009 godine u Sarajevu. Skupština je krenula u dobrom ozračju i prva tačka dnevnog reda-usvajanje statuta. Nakon zajedničkog čitanja i usaglašavanja je i usvojen. Nakon toga je trebalo izabrati članove upravnog odbora i to je išlo glatko, svaki klub je imao jednog člana. Izbor predsjednika upravnog odbora je pokazao prve razlike u razmišljanjima. Dio upravnog odbora je bio mišljenja da se treba dovesti čovjek iz biznisa (sa parama), a drugi članovi su bili mišljenja da ipak na čelu treba sjediti čovjek iz vaterpola. I tada su već krenule rasprave i napuštanje sastanaka, ali ipak je uspješno završeno. Ivica Bačič -predsjednik, (3 za, 1 protiv, 1 odsutan), Sedin Salispahić (PKV Vidra) potpredsjednik.  Izbor generalno sekretara/tajnika je odgođen za sjednicu Upravnog odbora. Ta sjednica je održana 11.06.2009. Izvršen je izbor generalnog sekretara/tajnika-predstavnik GKVS Sarajevo Bojan Mustur (3 glasa za, 1 suzdržan i 1 odsutan). nakon toga uslijedila su administrativna pitanja i ovlaštenje tajnika da započne radnje na registraciji saveza.
    Slijedeći korak je sazivanje Inicijativnog odbora na nivou BiH koji bi se mogao desiti u slijedećih 60 dana. Pošto je Vaterpolo u BiH tek počeo da se razvija na široj bazi od dosadašnje (postojao samo Jadran-Neum) očekuje nas strašno puno posla. Taj posao u ovom momentu zahtijeva više stručan pristup nego finansijski. Organizovanje lige, obuka sudija, obuka trenera, takmičarski pravilnici, strategiju razvoja vaterpola. Primjer tog upornog rada je i naš klub GKVS Sarajevo. Iako mlad klub, naši plivači su osvojili drugo mjesto u kadetskoj konkurenciji na državnom plivačkom takmičenju u Trebinju. (za samo 300 bodova, zbog diskvalifikacije našeg plivača, izgubili smo prvo mjesto - http://www.gksarajevo.ba/?q=node/121). Plivačka ekipa se uspješno dokazuje na svim takmičenjima i svako novo takmičenje donosi poboljšanje rezultata, plivanje je dosta razvijenije u BiH od vaterpola, ali i uspješnom organizacijom raznih događaja pokušavamo i vaterpolo podići na viši nivo. Organizatori smo prve vaterpolo utakmice (nakon 18 godina) u Sarajevu, prve "reprezentativne" utakmice Jadran-Neum, GKVS Sarajevo: selekcija Japana, prvog međunarodnog turnira. Gostovanje naših prijatelja VK Gusar iz Mlina u Sarajevu, gostovanje naših juniora u Sinju, inicijatora osnivanja VS F BIH. Nadamo se da će organizovanjem lige na nivou BiH biti uspješno završen prvi ciklus vračanja ovog prelijepog sporta u mnoge sredine BiH i drago nam je što mi kao klub učestvujemo svim svojim resursima u tome.
 
Pozdrav našim prijateljima
GKVS Sarajevo

 

Posljednja izmjena Petak, 10 Srpnja 2009 14:12
 

Komentari

avatar Provokator
0
 
 
Ja bi prije uzeo covjeka s lovom nego Bacica...posto bez love ne mozes nista,a bez Bacica mozes. Najbolje bi bilo da ste nasli covjeka iz vaterpola s lovom :)
avatar b/a
0
 
 
jedini takav je volpi iz recca, a on se nije pokazo ko veliki ljubitelj vaterpola van svog kluba. dapače uništio je skoro talijansku ligu, koja je bila napravila odličan iskorak u smislu marketinga. svako kolo emisija o vaterpolu + izravni prijenost derbija. kad je svakom konkurentu kupio po 2-3 najbolja igrča sve je propalo.

inače čestitke GKVS sarajevo na uspijesima u ovako kratkom vremenu. bez odlične plivačke škole ne može bit ni vaterpolista. prvi koraci su teški.
avatar edin
0
 
 
za provokatora:
A ko je taj čovjek s lovom, ko će dati lovu i zašto, malo je entuzijasta da daju za sport pogotovo ovako mlad sport. Nema promocije, nema dobiti
avatar Provokator
0
 
 
Nisam upucen u situaciju u BiH i ko bi to mogao biti ali predsjednik bilo kojeg saveza treba biti covjek s vezama u politickom, poslovnom i sportskom svijetu. Vaznost idem redom kojim sam i nabrojao, inace ce to ici jako jako sporo. Bacic koji je lociran u Neumu koji nema niti zatvoreni bazen, jako malo moze napravit za razvoj vaterpola u BiH ma koliki on entuzijast bio. Uostalo i promociju treba platit.
avatar Sarajevo
0
 
 
Sjediste saveza, federalnog, je u Sarajevu. I za sad su to sve igrice i lobiranja, a malo je komplikovano to politicki dosta vise nego u Dubrovniku, tako da u ovom momentu redosljed bi trebao ici Sport, politika, posao !
Tek trebamo da se pojavimo i kazemo da postoji vaterpolo i kod nas!
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo