[RD 100] 100 godina Republike

U ljeto 1919. godine, točnije 15. srpnja, osnovana je Republika Danče. Imala je granice, općine, vladu trojice, kroničara, barjaktara, statut, grb, zastavu, Kakamuku, Kakajunku i mnoge druge funkcije. Danas Vaterpolo udruga Danče baštini tu tradiciju i prigodno smo proslavili veliki jubilej.

 

 

Na Dančama je vaterpolo oduvijek bio važan, najvažniji. Prije 96 godina osnovan je klub, VK Jug koji je postao jedan od simbola cijeloga Grada. Logično, da su Jugaši prihvatili poziv i uveličali festu. Zahvalili smo im se na dolasku, ali to je pomalo kao da se sami sebi zahvaljujemo. Baštinimo veliku tradiciju na čemu smo zahvalni brojnim velikim Dančarima i Jugašima.

Zaigrao se i dančarski nogomet. Kapetani Mark i Doktor poveli su svoje ekipe u boj. Treseta, skopun, horor, kotić igrali su se kao i svaki dan. Zadnjih par godina, bridž se malo ugasio. Ponajviše jer nas je prerano napustio gospar Frano koji bi najčešće prvi pozvao ekipu za stol.

 

Jug je došao predvođen predsjednikom Dumančićem, trenerima Kobešćakom i Pecotićem, igračima Obradovićem, Fatovićem, Popadićem, Lozinom, Papanastasioum i ostalim mladim igračima. Došla je i gospođa Pere, a svratio je i Elvis Fatović, legenda Juga na privremenom radu u Australiji. Zaigrala se utakmica u kojoj su bolji bili „plavi“. Na kraju treće četvrtine bilo je 7:7, a kad se sa razlasa čulo da će se u slučaju neriješenog rezultata igrati produžeci Medova ekipa dala je gas i pobjedila 11:8. Medo je tako i ovaj put, kao i najčešće u karijeri, izašao kao pobjednik, a i par dana kasnije u finalu Divlje lige.

 

Iza utakmice upravo je Medo u ime VK Juga uručio prigodne poklone legendi dančaskog vaterpola i Danača općenito, Breni koji je simbolično i zabio prvi gol na utakmici. Legendarni kapetan Špilje, Kova zabio je najviše, 4 gola pokazavši još jednom da se prerano umirovio.

 

 

Tijek utakmice:

0:1         Brena, parabola s LV

0:2         Jugo

0:3         Cukrov

1:3         ?

____________________________________

2:3         Kova

2:4         Medo

2:5         Papanastasiou

3:5         Lolo

4:5         Josip

____________________________________

5:5         Kova, peterac

5:6         Žuvela, kontra

6:6         Kova

6:7         Jugo sa LK na zonu, Kova se ne vraća u obranu

7:7         Kova

____________________________________

7:8         Đura s LV

Josip failo peterac za bijele

Alek u rekontri, Zambata brani nogom

7:9         Alek, opet u kontri

Josip upisao dvoznamenkasti broj šuteva

7:10       Kržić

7:11       ?

8:11       Josip

 

Bijeli:  Popadić, Lozina, Fatović 1, Ljepava, Tomasović, Čulina, Stahor, Kolak, Bačić, Kova 4(1), Josip 2, Zambata.

Plavi: Jarak, Medo  1, Papanastasiou 1, Žuvela 1, Kržić 1, Zvono, Cukrov 1, Šimunović, Brena 1, Alek 1, Đura 1, Đivo Lučić, Jugo 2, Pena.

 

Nakon vaterpola, nogometa i karata slijedilo je druženje do dugo u noć. Mnogo smo tema pretresli, a neke od novosti koje se tiču Juga saznat ćemo već ovih dana. Na Porporeli, gdje su prije 95 godina Jug i Penatur odigrali prvu vaterpolsku utakmicu, Jug će predstaviti novi izgled kapica, kupaćih i majica. Sada je mađarski Diapolo preuzeo kompletni asortiman. Tada, u četvrtak 5. rujna, ili u danima koji dolaze, očekujemo i ostale novosti.

 

fotografije u velikoj rezoluciji:

Jugaši i Dančari

 

Medo i Brena