Romantična pobjeda

 

Nakon 20 godina igranja Elita, momčad koja vrvi igračima koji su igrali prvu Hrvatsku ligu, sada u poznoj dobi i za divljeligaške prilike, kad ih se više nije smatralo favoritima, osvaja svoj prvi naslov. I to kako, 13:3, što je najvjerojatnije najuvjerljivija pobjeda u nekom od finala. Tomislav Rudinica daleko je najbolji pojedinac ovogodišnje Divlje lige i čovjek koji je stvarao razliku na ključnoj poziciji sidruna.

 

 

 

Od 2005. kada je Montovjerna dobila Copacabanu 8:1 nismo vidjeli ovakvu dominaciju jedne momčadi u finalnoj utakmici. Ovu nedjelju Fun je vodio 1:0 i 2:1 koliko je završilo prvih 5 minuta. Slijedila je nevjerojatna serija 12:0 Elite, od čega 6:0 već u drugoj četvrtini. Tek u doslovno zadnjoj sekundi utakmice iz četverca Fun postiže još jedan, počasni treći gol za konačnih 13:3.

Utakmica nije bila zanimljiva jer je Elita u potpunosti i taktički i igrački i na svaki način previše nadigrala Fun. Elita je momčad koja igra 20 godina, koja je prepuna bivših prvoligaških igrača, čak imamo i 4 osvajača prvog jugovog trofeja u Hrvatskoj 1994., a koja do sada nije osvojila nijedan naslov. I ne samo to, to je momčad u kojoj je velika većina igrača u ekipi od prvog dana. Baš kako bi divljeligaške momčadi trebale biti. I ne samo to, nego ih je na putu do možda još kojeg naslova kada su bili u naponu snage, spriječilo izmišljanje novih pravila za sastavljanje ekipe. Prvo je uvedeno ograničenje broja bivših prvoligaških igrača koje se pratilo 10 godina nakon kraja karijere što je osim gašenja tadašnjeg Bellevuea 90, značajno oslabilo i Elitu. Zatim, kada je to manje više isteklo uvelo se ograničenje nastupa broja veterana po ekipi pa je Elita jedne godine čak i diskvalificirana zbog toga.

Ni tu nije kraj, Maro Roko koji je zabio 3 gola u polufinalu dobio je zabranu igranja finalne utakmice zbog isključenje s pravom zamjene zbog prigovora. A nije to tako davno bilo, prije samo 3 godine kada su četvrtfinalu četiri igrača iz četiri različite momčadi dobili s pravom zamjene. Prvi, igrač Špilje nije smio igrati u polufinalu, drugi, igrač Solituda jest uz obrazloženje da je samo prigovorio (da nije bilo tučnjave). Preostala dvojica su ispala pa u idućoj godini nisu imali nikakve kazne iako je jedan od njih napravio incident koji je bio višestruko veći kad bi se ova preostala tri zbrojila. Nevjerojatne odluke, koje nam nikad nisu i neće biti jasne.

Elita umjesto Roka na finalnu utakmicu dovela Mirka Ivandića koji je također i prije igrao za njih, ali ove godine zbog obveza nije imao još niti jedan nastup. I usput budi rečeno, bio je uz Rudinicu najbolji igrač finala. Uz tri gola u početku dok se Elita odvajala, uz bezbroj odličnih obrana na beku.

 

Fun je ove sezone igrao dosta lošije. U finalu nisu mogli organizirati opasan napad. Nisu imali odgovora na zonu protivnika. Palunko i Martić kao glavni šuteri nisu ove godine imali snage kao prijašnjih. Maro Kuzman nije dominirao na dva metra kao ranije. Nije bilo Crnčevića i to je razlog što su i već i protiv Kokota u četvrtfinalu opasno živjeli. A i inače im baš ne ide u napadu u finalima. Kada su osvojili također su zabili 3 gola što im je tada bilo dovoljno za raspucavanje četvercima koje im je donijelo pobjedu. Najviše su zabili, 5 golova u prvom nastupu u finalu koje su ipak izgubili 5:6 prije 3 godine.

 

Za treće mjesto igrali su Penarellace i Kamen mali, ekipe koje su se očekivale u finalu. Pilari su složili „Franken“ Penatura i sve osim naslova im nije ništa značilo. Ipak osvojili su broncu.

 

Fun H20 Mlini – Elita                       3:13 (2:1, 0:6, 0:1, 1:5)

Sudac: Matijević (Zagreb)

Fun: Ivo Žeravica, Maro Martić, Drago Bego, Robert Palunčić 1, Danijel Zonić, Luka Kolić, Žarko Matičević, Maro Dabelić, Tomislav Bulum, Maro Kuzman, Lino Glavočić, Nikola Matičević, Maroje Mišić, Vedran Kuzman 2(1). Voditelji: Sergej Kolić i Mario Vlašić.

Elita: Miro Boroje, Božo Lujo, Maro Šimunović, Tomislav Rudinica 4, Jakša Matušić, Miho Klaić 2(1), Ante Režić, Marko Kortizija 1, Mirko Ivandić 3, Ivica Plečaš, Ivica Nikolić 1, Nikola Matana 2, Boris Agatić, Pero Memed.