Špilja u polufinalu

Današnja prva dva četvrtfinalna ogleda na Bellevue donijeli su pobjede Špilje i Fun-a, trijumf grupe D nad grupom C. U obje utakmice bilo je burno, u obje smo vidjeli isključenja s pravom zamjene, puno prigovora sve 4 ekipe na izgubljenog suca Bojčića. Žalosno je kad netko ne zna svoja ograničenja, i to poprilična, pa je tako Bojčić čak iz Splita (valjda je u Divljoj ligi najvažnije da je sudac iz Splita, još tamo od Klarića, preko Periša do danas) potegao pokazati koliko malo ima osjećaja za igru. Ne znam je li on inače uopće sudi, ali u svim dosadašnjim utakmicama ove godine pokazao je da ne zna. Još samo da to i on i Vlašić shvate.

Pena nije mogao zamijeniti smjenu na poslu, tako da je Zambata debitirao ove godine među vratnicama. On je poput Vićana – doduše ne baš tako dobar, ali svojom karizmom, a možda još više „trash talk-om“, unosi nemir u protivničke pucače :wink:. Imao je jednu izvrsnu obrana Puhu, a i iznudio je isključenje Buconića s pravom zamjene. Primio je samo 5 golova, s time da je prvog i zadnjeg poklonio protivnicima, valjda da bude zanimljivije.

Osim Pene nije bilo ni Pera pa smo počeli u sljedećoj postavi: Zambi – Knego na beku, Davy na dva – Milić i Braco lijevo – Pop i Palunko desno. I upravo je ova desna strana isposlovala prvi gol. Pop je odlično prodao kesicu na krilu dao Palunku na ruku koji je polunagnut šutirao na prvu jer mu je protivnik dolazio s leđa i bio skoro na ruci. Pliska je samo kliznula po moru ispod Sjekine ruke. Uskoro je i Knego pogodio na zonu, pa onda Palunko opet sa igračem više, ovaj put s desnog krila. 3:0 nakon 5 minuta, start kao u snovima. U drugoj četvrtini Đura zabija sa igračem više. Bio je to maestralan potez, nakon nekoliko cimanja, već u padu sa škara, kad su svi očekivali dodavanje, krivo oko i šut u bliži za 4:0. Imali smo polukontru u kojoj je Palunko stigao ispred Sjeke, dobio je dobru loptu s centra, pucao na prvu, ali golman Palacea brani. Iz rekontre, iako su naša dva igrača stigla Zonića prvi gol Palacea. Zambata nepotrebno isplivava s gola i lagan parabola za 4:1. U drugoj četvrtini isključen je Lukša Buconić s pravom zamjene zbog jednog nasrtaja na Zambatu. Izvana je izgledalo kao da ga je potegao laktom i šakom preko vode, a kasnije je Veliki Z rekao da je on svojom reakcijom zavarao suca. Inače je neposredno prije toga odlično isplivao i napravio topljenu loptu Buconiću koji je iznudio isključenje bez lopte pa su ga suigrači pokušali brzo proigrati.

Poveli smo i 5:1, čini mi se da je to bio Popov gol, kada je opet s desnog krila stigla realizacija igrača više. Upisao se i Puh po prvi put, a Palunko još jednom dalekometnom bombom postavlja 6:2 za kraj treće četvrtine. U zadnjem dijelu napravili smo nepotrebnu neizvjesnost. Mislim da je bila još uvijek treća četvrtina kad se opet žešće zakuhalo. Na jednom igraču više za Palace Radić je potegao šakom preko vode Braca koji također uzvraća udaranjem. Bojčić sudi obostrano isključenje, a gužva je potrajala još neko vrijeme. Zapjenilo se i između Zambate i Pera Sjekavice, a svi su bili na okupu tako da nisam sve najbolje ni vidio. Palasaši su tražili da se i Zambata isključi. 5 na 4 Palace nije iskoristio, posebno loše pucao je, sa igračem na ruci Pero Sjekavica.

Zadnja četvrtina ponudila je nekoliko prilika za rješavanje utakmice i mirno privođenje kraju. Najbolja je bila kada smo osvojili loptu. Netko od Palacea je isključen, a ostali su zaostali u napadu. Krenula je kontra 3 na 1 (možda je čak taj jedan bio upravo onaj isključeni), a Bracove preglasne sugestije na klupi da zovemo time out sudac prihvaća. Iako je jasno da igrač, još k tome isključeni ne može zvati time out. Vidjeli smo kasnije da slične sugestije igrača Funa nije prihvatio i pustio je da se igra dalje.

Puh je zabio još dva gola i doveo svoju ekipu na 6:4. Zabio je i Bijelić s krila kad je Zambi igrao svoju igru, a momčad svoju, onu dogovorenu, pa Jadranu nije bilo teško pospremiti loptu u prazan gol za 6:5. Milić je okrenuo svog čuvara, umjesto četverca Bojčić sudi isključenje. Uz puno petljanja, bio je i jedan udarac koji su Palasaši obranili, na kraju lopta dolazi do Davyija i opet s desnog krila rješavamo igrača više za potvrdu pobjede. Treba priznat da je tijekom tih zadnjih sekundi napada s igračem više, Palace čisto oduzeo loptu, ali Bojčić sudi prekršaj što je ponovno izbacilo protivnike iz takta. Iza toga utakmica nije završena, trener Palacea Batina uz još dva tri igrača od kojih je Zonić bio najagresivniji, okružili su suca i nisu mu dali iz tog kruga. Kad se nakon nekog vremena iskobeljao odsvirao je kraj iako je ostalo još nešto manje od pola minute, ako se ne varam.

Nakon 2009. ponovno burno četvrtfinale Špilje i Pallacea, ovaj put s drugačijim ishodom. Ponovno i sporan time out – onda ne pozvan, sada krivo zvan. Slijedi Kamen mali kojega smo dobivali zadnje dvije godine u finalu, odnosno četvrtfinalu ili Elita s kojom smo bitke vodili tamo u prvoj polovici 2000-tih.

 

 

I u drugom četvrtfinalu puno bure i prosvjeda, jasno kada je sudac bio isti. Početak je pripao Penaturu koji je vodio 1:0 i 2:1 nakon dva opravdano dosuđena četverca. Dugo je stalo 2:2 kada je u zadnjoj sekundi druge četvrtine golman Penatura Obuljen neshvatljivo reagirao. Na udarac Martića sa centra svjesno spušta ruke – misleći valjda da lopta ide preko gola, ali na njegovu žalost ulazi u gol za prvo vodstvo Župljana. Do tada su bili izrazito nervozni, često su se bunili. Stigla su i dva navijača s barke koji su radili pritisak na suca iako su ih s klupe Funa pokušavali primiriti.

U nastavku su kola Penataru krenula nizbrdo, počeli su pogađati Funovci. Rasplivali su se i iskoristili plivačku prednost i stizali u kontre. Bojčić je napravio pokoju pogrešku u nizu kontra Penatura što je posebno iživciralo Leonija koji je suca gađao kapicom te je potom i isključen s pravom zamjene. Iza toga su i on i pokoji navijač Penatura dolazili do suca te do zapisničkog stola. Složio bi se s opservacijom da je možda odgovorniji onaj koji je doveo Bojčića da sudi nego on sam.

Penatur se polako raspao u igri, ušao je čak i Bartul, ali već je bilo kasno. Martić je opet postigao 4 gola, iako mu je suigrač Crnčević opravdano prigovorio da previše šutira i još k tome iz neizrađenih situacija. Međutim u drugom dijelu utakmice mu se otvorilo kada je praktički i prestala ozbiljna igra. Crnčević i Maro Kuzman zatvaraju udarnu trojku Fun-a pa su i oni dodali po 2 gola. I mlađi Kuzman još 2 za konačnih 10:3 što ipak ne sugerira stvarno stanje, odnosno prikazano u terenu. Doduše, to se više odnosi na prve dvije četvrtine.

 

Špilja ’94 Danče – Pallace 7:5 (3:0, 1:1, 2:1, 1:3)

Bellevue

Sudac: Dario Bojčić (Split).

Špilja ’94 Danče: Zambata, Knego 1, Jem, Žele, Đura 1, Tić, Milić, Braco, -, Palunko 3, Davy 1, Pop 1, Kova, -.

Palace: Tomo Sjekavica, Đino Radić, Marijo Rašica, Pero Sjekavica, Toni Pavlić, Danijel Zonić 1, Jadran Bijelić 1, Lukša Buconić, Tomislav Vuksanović, Ognjen Dabelić, Ivan Hrnić, Hrvoje Puh 3, Haris Zelentrović.

2 komentara na “Špilja u polufinalu”

  1. Evo i viđenja utakmice sa druge strane

    http://www.ru-palace.hr/pages/novost.aspx?kategorija=vaterpolo&id=148

  2. Poznati su svi polufinalisti:

    Solitudo – Fun H20

    Špilja 94 – Kamen Mali