Ivović opet prvi pik

Kao i prošle godine Aleksandar Ivović opet je prvi pik na draftu. Izabrao ga je Uroš Stevanović. U prvom krugu izabana su 3 igrača Mađarske, 2 Srbije i po jedan Crne Gore, Hrvatske, Španjolske, Grčke i Australije.

 

10 experata okupilo se sinoć na draftu ovogodišnjeg fantasyija. Redom su birali:

Uroš Stevanović, Andrei Iosep, Romain Buche, Vjeko Kobešćak, Juga Vasović, Marko Šapit, Jure Marelja, Sean King, Dragan Jovanović i Balasz Vincze.

Uz obilje šale, taktičkih opaski, dobronamjernih i onih drugih sugestija, prijedloga za zamjenu igrača, ali i vrhunsku pripremu za draft, izbor igrača protekao je puno brže nego u prijašnjim izdanjima. Tome se najviše pridonijela 4 debitanta Romain – i sinoć se moglo vidjeti zašto je Marseille donio prvi europski trofej u francuski vaterpolo prošle sezone, Jugoslav – toliko utjecajan da je sredio svome klupskom treneru prvi pik i na ovom draftu, Marko – još jednom dokazao zašto su tv prijenosi hrvatske reprezentacije s velikih natjecanja u zadnje vrijeme pošteđeni oštre kritike danče.hr-a i Sean koji je odmah sredio i medijsku podršku: http://www.waterpoloengland.org/2019/07/12/gbr-enters-the-2019-fina-world-water-polo-championships-fantasy-manager-competition/

 

10 rundi drafta po 10 igrača donijelo nam je točno 100 odabranih. 16 reprezentacija po 13 igrača što daje ukupno 208 igrača na ovom Svjetskom prvenstvu. Dakle 108 njih ostalo je nedraftirano od kojih će svaki od sudionika moći prije svakog kola uzeti po dvojicu.

Igra se 7 rundi fantasyija. Neće svi igrači nastupiti u svakom kolu stoga je potrebno taktizirati i pametno puniti klupu prije 4.kola.

 

Ipak, od 208 igrača samo njih 195 našlo je svoje mjesto na draftu. Naime, FINA ima neobično pravilo da se do 24 sata prije prve utakmice mogu prijaviti igrači. Stoga niti jedna reprezentacija još nema objavljen sastav na službenim stranicama SP-a. A kako je Koreja domaćin i samim time i sudionik, nismo uspjeli doći do popisa njihove reprezentacije. Nije baš narušilo regularnost J.

 

Redom su u prvom krugu drafta birani:

1. Aleksandar Ivović (MNE) CB
2. Marko Bijač (CRO) GK
3. Denes Varga (HUN) LS
4. Nikola Jakšić (SRB) CB
5. Balasz Harai (HUN) CF
6. Daniel Lopez (ESP) GK
7. Dušan Mandić (SRB) RS
8. Iannis Fountoulis (GRE) LS
9. Joe Kayes (AUS) CF
10. Gergo Zalanki (HUN) RS

Ivović je i lani bio prvi pik. Izabrao ga je Elvis Fatović koji je i osvojio prvo mjesto. Bio je najučinkovitiji bek i ukupno drugi iza Fountoulisa koji je sada bio osmi pik. Zanimljivo birana su dva golmana, Bijač i Lopez, a Del Lungo koji je bio najučinkoviti golman i čija Italija ima najlakšu grupu, u trećem krugu.

Na svim pozicijama birana su po dva igrača u prvom krugu. Ukupno je gledajući reprezentacije najviše Mađara (3), pa Srba (2), pa Crnogorac, Hrvat, Španjolac, Grk i jedini neuropljanin, Novozelanđanin koji igra za Australiju, Joe Kayes. Gledajući klupsku pripadnost iduće sezone, Pro Recco i Ferencvaros imaju po 4 igrača, a predstavljen je i OSC te Barceloneta.

 

Ukupno među 100 odabranih najviše je Hrvata i Srba, po 12 (samo drugi golmani, Marcelić i Dobožanov nisu našli svoje ime u nečijoj fantasy momčadi). Slijede Talijani i Španjolci sa po 10, pa Grci, Mađari i Crnogorci sa po 9. Osim Koreje koja i nije bila u ponudi, još samo Južna Afrika nije dala svog predstavnika na ovom draftu.

Svi sudionici bili su maksimalno pripremljeni i za draft i za šalu. Samo je Jure zakasnio pa mu je popularna „up“ izabrala prva tri igrača. Osim žestoke borbe za pobjedu i upisivanje na listu vječnih pobjednika iza Dragana Jovanovića i Elvisa Fatovića, bit će zanimljivo i vidjeti neke najavljenje duele između Uroša i Juga, Seana i Andreja, Vjeka i…, ma gotovo svaki duel izaziva međusobna podbadanja i nosi prestiž.

 

Prvo kolo na rasporedu je u ponedjeljak, a prva utakmica kreće već u 1.30 po našem vremenu. Briljantna FINA, kao i uvijek, derbi prvog kola između Srbije i Crne Gore stavila je u 8.30 po lokalnom vremenu?!