Matthew Lewis najbolji igrač 5.kola

 

I nakon petog kola svaki pokušaj lake zarade gađanjem ishoda na četvrtog pobjednika Dančeova Fantasyja čini se naivnim, nesigurnim i nepouzdanim putem do novca, baš poput svakog Omeginog statističkog izvješća. Stoga, preporučamo da radije umjesto punjenja blagajne Supersporta, PSK-a te posljedično i one državne, primjerice, suprugu ili djevojku počastite večerom. Ili sami sebe.

 

 

Ako niste tip od romantičnih ili solo trenutaka, već od onih hazarderskih te vas ujeda potreba za upuštanjem u rizik ovakve lakome vrste, na tržištu najbolje kotira Zagora koja i dalje konkurenciju gleda s vrha dinarskog krša. Ima više od sedam bodova prednosti nad Špiljom, ali u igru su se najboljim učinkom pete runde (20,18) uključili i Cirkusanti. S obzirom da se Hajdukovo ispadanje iz Europe (i dalje mi po Hajduku) potrefilo s velikim padom u formi splitske ekipe Naprid Bili, ovo bi trebala biti utrka utroje za laskavu titulu najboljeg neslužbenog vaterpolskog izbornika u 2019. godini.

 

Zagora i dalje drži konstantu mirno veslajući kanjonima Krke i Čikole poput braće Sinković, u utorak je imala drugo prolazno vrijeme (17,49) opet primarno zahvaljujući vještom selekcioniranju u kojemu je kolateralna žrtva bespoštednog traganja za svakom bodovnom decimalom ispao njezin prvi pick Perrone. Pun pogodak. Vukičević i Grummy bili su kudikamo efikasniji, a najviše od svih u Nikolinoj ekipi 38-godišnji vratar Lopez-Pinedo. Vidjet ćemo hoće li njegove reflekse oslabjeti i usporiti pojava Jokovića, Vukičevića, Fatovića u sljedećem kolu.

 

Špilja i rukama i nogama brani drugo mjesto od orkanskog naleta Cirkusanata koji, čini se, u završnicu ulaze poput svojedobno Tirunesh Dibabe u završnih 100 metara. Andrija se, vjerovali ili ne, otarasio malera zvanog vratari, u svemu se, a posebno na dobrim igrama u potpunosti za ovu sezonu zahvalio Tanamuri (možda ga vrati za JAR ako uopće uspije), a sve svoje povjerenje i golemi pritisak preselio na plaha pleća Zerdevasa koji mu je na istom uzvratio najboljim učinkom od svih pećinara. Pogodio je naš vaterpolski kritičar i kroničar oštrog pera s centarskom zamjenom Tahull – Murišić. Crnogorac se otresao Japanaca kao Gzi… Ne, dosta je.

E, sad, vijest dana. Špiljin i mađarski kapetan Denes Varga vratio se čudesno nakon osam dana već protiv Australije otkako je u prvom kolu slomio prst i, mislilo se, pokvario Andrijine planove o obrani naslova. No što god u svojoj medicini koriste hrvatski susjedi, možda da razmislimo o uvozu mađarske liječničke snage. Varga je odigrao desetak minuta, pitanje je koliko će se to povećati u nastavku, ali za to Špilju više ne znači previše jer odustala je od njega.

 

Vratari su i dalje uvjerljivo najsigurnija pozicija kod Cirkusanata, sigurnija i od toga da će Lončar promašiti zicer. Nakon trodnevnog odmora na gol se vratio Del Lungo i još osnažio svoje mjesto u najboljoj (fantasy) postavi turnira. Davor je poamerikanizirao svoju ekipu, ali od trojice Amerikanaca samo je Bowen isporučio pun paket nakon što je štrajkao još od prvog kola. Najmlađi kapetan Cirkusanata ikad Yusuke Inaba prvi je put zabio tri gola na Prvenstvu. S obzirom da u posljednjem kolu Japanci idu na JAR, Yusuke bi se trebao oprostiti sa stilom.

 

Naprid Bili polako polažu svoja oružja u borbi za naslov. Pamtimo Linsanity koji je nekoć pogodio New York ispavši instant-senzacija, ali Dujesanity je trajao kraće i od toga. Tek jednu noć koliko je boravio na prvom mjestu. Iza Bilih je još jedno teško kolo, za utjehu malo bolje od onog prošlog, ali pad je neminovan kao što će, valjda ćemo barem time biti usrećeni, pasti i Omegine dionice nakon ovog turnira.

 

Ivović i dalje kao lokomotiva kakvog japanskog vlaka vuče Stručnjaka za vino, dok se u lokomotivu Hrvatskih željeznica u ovom kolu pretvorio dosad pravi Matin zlatni rudnik bodova, Schenkel. Veliko povjerenje poput Plenkovićeve vlade uživa Vlachopolus makar bi trebalo reći Genidouniasu da ga uštipne i provjeri je li uopće došao na jugozapad Koreje. Real za siromašne pak, onaj brazilski Rafael, radi na svom imidžu za sljedeći Fantasy. Odnosno poradio je jer Brazilci su već spakirali kofere (i Kazahstan, Novi Zeland i Koreja), dok će Ivović u ulozi sv. Nikole za Stručnjake biti još sljedeće kolo. S obzirom na to, Mate će trebati pravo čudo da se domogne postolja.

 

Vortex predvodi donji dio kolone, tik ispod je Gradac koji je nakon biranja Benića ispisao još jednu zanimljivu priču za fantasy memoare. Roberto ima najboljeg igrača kola, ali prije će Kolinda propustiti neki sportski događaj nego što ćete pogoditi o kome se radi. Nećemo vas, hajde, pustiti da puno mozgate, junak se zove Lewis Matthew i igra za Novi Zeland. S četiri gola Koreji i ponešto ostalih aktivnosti koje se vrednuju osvojio je 5,96. Naravno, vjerujemo da bezgrešan administratorov automatizam u mjerenju bodova nije pogriješio kao što Roberto jest ostavivši Strahinju Rašovića na klupi i možda ponesen emocijama dao priliku drugom Matthewu, Smallu.

 

Val Jezera u utorak je otvarao šampanjac uime Alexa Wolfa koji se zaustavio na brojci o kojoj mašta svaki student noć prije učenja za ispit – 5,00.  Najgori učinak kola imala je Komarda čiji su nositelji opet zakazali, a trenutak zbunjenosti priuštio je Rističević kraj čijeg imena stoji 0,00. Pomislismo isprva da administratorove misli još uvijek remeti izgubljena partija bridža dan ranije, stoga jednostavno mu je promaknulo njegovo ime u obračunavanju, ali nakon dodatne provjere dobili smo potvrdu da je igrom slučaja Rističević ispao bodovno neutralan. Dobili smo i obećanje za siječanj da se takvo što više neće ponoviti, a sumnjamo da posljednji KomančerOSi u svom drugom gradu Budimpešti nagodinu neće biti jači i pametniji za ovo debitantsko iskustvo.

 

U ovom petom kolu, nismo to istaknuli, razlika u bodovima od drugog do šestog mjesta iznosila je svega 0,36. Na pijedestalu MVP-ja Granadosa je zamijenio Ivović, a Del Lungo Schenkela na vratarskoj poziciji idealne postave.

Po reprezentacijama dosad je najviše bodova dala Španjolska, slijedi Mađarska, Njemačka, Crna Gora, dok prvih 5 zatvara Grčka.

 

Poredak nakon 5. kola:

1. Zagora 96,95
2. Špilja ’94 89,57
3. Cirkusanti 89,13
4. Naprid Bili 81,46
5. Stručnjak za vino 79,41
6. Vortex 76,67
7. Gradac 76,65
8. Val Jezera 76,11
9. Komarda 72,82
10. KomančerOSI 70,75