8. kolo Jadranske lige

 

Nakon više od mjesec dana pauze, što zbog kupa što zbog svjetskog prvenstva do 18 godina, nastavlja se Jadranska liga. U posljednjem dijelu pauze su Crnogorci odigrali finale kupa gdje je Jadran u dvije utakmice za jedan gol bio bolji od Primorca. Štampalija i Franulović, očekivano i naravno nisu kažnjeni za dijeljenje nepravde u 7. kolu.

Danas se igraju dvije utakmice, a preostale 4 sutra. Igraju:

 

 

Petak

1800 Jug CO – OVK POŠK
1930 Jadran HN – Mornar BS

Subota

1700 Šibenik – Triglav
1800 HAVK Mladost – Budva
1900 Jadran St – Primorac
2030 Primorje EB – Medveščak

Naši momci ostali su bez medalje, poraženi su u posljednje dvije utakmice (Italija i Srbija) s po golom razlike. S obzirom na komentare o iznimnoj talentiranosti ove generacije, kao i zlatu s prošlogodišnjeg EP-a (tada U17) ovaj rezultat se može okarakterizirati kao neuspjeh. Golman Marcelić izabran je za najboljeg golmana turnira. Dobra vijest je da su nakon dužeg vremena Mađari osvojili medalju (srebro) mlađim uzrastima tako da nakon proteklog perioda gdje su kaskali za nama, Srbima, Talijanima donekle i Crnogorcima, možda uskoro, za 2-3 godine, opet budu imali materijala za sastaviti konkurentnu reprezentaciju za osvajanje medalja i u seniorskoj konkurenciji.

O tome kako FINA i dalje „brine“ i vodi vaterpolo dovoljno govori podatak koji se vidi odmah iz statistike. Polufinalna utakmica Hrv – Ita završila je s 35 isključenja (19 igrača više za Hrv i 16 za Ita) plus 4 peterca za Italiju. Finale je imalo nevjerojatnih 38 isključenja (Ita 21 igrača više, Mađarska 17) plus jedan peterac za Mađare. Sigurno je na ovoliki broj izbačaja bilo najmanje 5-6 kontrafaulova pa dolazimo do podatka (podsjećanje na neslavni Final4 u Napulju) da je u 32 minute utakmice suđeno oko 45 što izbačaja, što peteraca što kontrafaulova. A ako odbijemo minute provede u plivanju s jedne strane terena na drugu taj podatak je još porazniji. Zanimljivo je da je u drugom polufinalu, kao i utakmici za treće mjesto – u obje u kojima nisu sudjelovali Talijani – bilo gotovo upola (za treće mjesto), odnosno čak i za 2/3 manje (polufinale Mađ – Srb) gore nabrojanih sudačkih odluka.

 

Jadran obranio naslov u kupu

U Crnoj Gori odigrano je finale kupa. Prva utakmica igrana je u Igalu gdje je Jadran dobio s 2 razlike. U uzvratu je zaigrao i nedovoljno oporavljeni Radović i Novljani su uspjeli obraniti prednost. Iako je tijekom utakmice Primorac imao i +3, na kraju je završilo +1 za domaće, uz jedan nepriznat gol kada je pri kraju utakmice Primorac možebitno oštećen za produžetke. Na slici pored vidite tu spornu situaciju. A i u video prilogu se o tome govori. Također, i trener Uskoković je u nezgodnom trenutku zvao time out tako da nije priznat gol kojega su tada na brzinu nakon isključenja jednog Jadranaša zabili domaći (eto nešto manje renomiran trener napravio istu pogrešku kao i ja ovo ljeto u utakmici za treće mjesto kontra Penatura :wink:).

 

Štampalija i Franulović bez, a Mornarevci s kaznama

U međuvremenu je i disciplinska komisija HVS-a donijela odluke na događanja nakon i tijekom utakmice Mornar – Mladost. Kao što sam i tada pisao (http://dance.hr/pogledsdesna/1904-stampalija-i-zastitari-odradili-zadatke.html) :

„Poslije svega što reći, takvi ljudi ne libe se radit što ih je volja, pa čak i ako se to najavi i prije same utakmice. I ne nemaju oni srama, i naravno da neće dobiti kaznu, pa oni su odlično odradili ono što su im postavili u zadatak. I ne samo to da ih se neće kazniti, već se ti i takvi suci za nagradu šalju kao hrvatski predstavnici na EP, OI i SP.“

tako se i dogodilo, što je naravno svakome tko iole pravi naš vaterpolo bilo više nego očekivano. Raduje i reakcija Mornara na klupskim stranicama jer nigdje drugdje nismo mogli saznati ništa na tu temu:

„Prošlo je već mjesec dana od one utakmice koju smo svi vrlo dobro zapamtili, nakon koje su neki nagrađeni,a neki kažnjeni. Riječ je naravno o utakmici koja se igrala 10.11.2012. protiv zagrebačke Mladosti. I nagrađeni su naravno suci, koji su kažu odgovorni , sudili odlično, a kažnjeni su naravno: Hrvoje Akrap, Srđan Antonijević, Renco Posinković i Joško Kreković. Da nam je znati samo zašto su toliko protestirali i bunili se na suđenje kad je isto bilo (po pravednicima Hrvatskog vaterpola) vrlo dobro sa par greškica na obije strane koje nisu utjecale na konačan rezultat. Ma šta mi znamo o vaterpolu!!“

Tako će u derbiju kola na klupi Mornara u Igalu danas sjedati Zdeslav Vrdoljak. Obje ekipe imaju po 9 bodova i svaki bod im je potreban u borbi za Final4. Posebice su bitni bodovi protiv direktnih konkurenata.

Danas još Jugaši dočekuju POŠK-ovce. Nakon „depresije“ u protekle dvije utakmice danas im stiže protivnik po mjeri. Bliži se i godišnjica smjene Fatovića, a ni njegov nasljednik Đuho nije siguran da će dočekati kraj sezone na poziciji trenera prve ekipe.

Primorje je u pauzi pozvalo Radnički na zajedničke treninge, a jedna utakmica je bila otvorena za javnost. Dapače, skupljali su se humanitarni prilozi, a naziv utakmice je bio „Susret neporaženih“. Bolje je bilo Primorje koje će sutra sa velikom razlikom slaviti u posljednoj utakmici ove godine na Kantridi i tako zaokružiti za njih veliku 2012.

Mladost dočekuje Budvu nakon što im se pola ekipe nedavno vratilo iz Pertha. Bez obzira na njihov eventualni umor zbog promjene kontinenta dva puta u 2 tjedna očekuje se pobjeda domaćih.

Šibenik dočekuje Triglav, a Jadran St Primorac. Trebale bi to biti neizvjesne utakmice. Slovenci su blagi favoriti u Šibeniku, dok u utakmici u Splitu važnu ulogu igraju sastav domaćih (ne znam status Žanetića, odnosno je li pronašao angažman u Italiji ili se vratio te je li se Banovac oporavio) te je li poraz u finalu kupa ostavio „posljedice“ na mladu momčad iz Kotora.

Jedan komentar na “8. kolo Jadranske lige”

  1. 40 što isključenja što peteraca u jednoj utakmici??? Ogledni primjer kako upropastiti finale, odnosno kad suci požele bit važniji od igrača, utakmice i sporta. Ali s obzirom dasu Talijani u pitanju ne sumnjam u “naputke” tehničke komisije na čelu s Lonzijem.