FINALE PH Mladost prvak nakon 13 godina

https://dulist.hr, foto: Zvonimir Pandža

Mladost je osvojila naslov prvaka Hrvatske nakon 13 godina čekanja. Povijesna sezona i zbog toga što je to napravila nakon što je Jug poveo 2:0 u finalu. Danas je bilo 7:7 pa nakon šest serija peteraca 12:11. Zadnji gol zabio je Cosmin Radu koji je na taj, najbolji mogući način završio karijeru. Za MVP-a prvenstva, finalne serije, izabran je Andro Bušlje koji je zabio zadnja dva gola Mladosti u „regularnom“ dijelu utakmice.

Nakon što je Jug poveo 2:0 i čekala ga je treća utakmica u Gružu, svi su očekivali još jedan završetak finalne serije u 3 utakmice. Međutim, prva ta pobjeda, nakon 10 uzastopnih poraza. Pa još jedna, vrlo uvjerljiva u Zagrebu i došli smo do majstorice. Do sada nitko nije okrenuo 0:2 u finalu PH. Jednom je Mladost stigla na 2:2 i imala majstoricu na Savi. Bilo je to 2006. Jug je slavio, a jedan igrač je i tada postao prvak, Andro Bušlje.

Danas je kapetan reprezentacije ponio titulu MVP-a prvenstva. Ponajprije zbog zadnje četvrtine ove utakmice. Tada su se gotovo svi igrači sakrili, bili na izmaku i snaga, ali Bušlje je s dva gola, na zonu držao Mladost u prednosti sve do 17 sekundi prije kraja kada je Xavi uz puno sreće ipak isjednačio i odveo utakmicu u peterce.

Od početka je bilo vidjljivo da su obje momčadi ušle nervozne u ovu utakmicu. Osim toga, tijek utakmice bio je takav da se zbog malog broja golova često dugo igralo bez prekida i igrači su se više trošili. Nervoza, veliki ulog i umor učinio je svoje. Ali gledali smo veliku utakmicu, neizvjesnu od početka do kraja. Ne znam jesam li ikad gledao utakmicu u kojoj jedna momčad 7 puta vodi, druga je 7 puta stiže. I mora se istaknuti, Mladost je bila baš za nijansu bolja. Jug je imao prilika u dosta navrata preuzeti ritam rezultata na svoju stranu, ali nije uspio. I onda su i peterci prevagnuli na stranu Mladosti.

Počelo je zanimljivo, u prvom napadu Mladosti 3 obrane Popadića. Do kraja utakmice još samo 4 i ukupnih 50%. Četvrtina je završila s 3 šuta Benića na zonu. Prva dva je obranio Marcelić, treći je završio u bloku. Između je Vrlić ostao sam na stativi s igračem više, a kasnije je Harkov s krila zabio, također s igračem više. Papanastasiou je zabio za Juga, a vrijedi istaknuti da je Biljaka ostao potpuno sam ispred Popadića nakon isključenja bez lopte, ali nije zabio. S druge strane Fatović je iz tog promašaja otišao u kontru, ali Marcelić je obranio šut za koji Fatović i nije imao previše vremena.

Nakon što Benić nije zabio na kraju prve, sada je odmah zabio za 2:2, na zonu sa srednjeg vanjskog. Naravno igralo se gol za gol, ali prvo ćemo spomenuti golove Mladosti. Oba su došla nakon kontri. Miloš je zaradio isključenje u plivanju i došao sam ispred Popa i nije mu bilo teško. Kasnije je i Lazić zabio iz kontre 4 na 3 koja je sjevnula nakon što je Franulović sudio kontrafaul u napadu Juga. Žuvela posprema odbijanac sa stative s igračem više i Fatović s lijevog vanjskog uz brzu realizaciju također igrača više. Imao je ranije i Obradović sličnu poziciju, tada je Jug mogao povesti, ali Marcelić je i to obranio.

U trećoj četvrtini počela je kopnit i snaga igračima. Vidjeli smo dosta loših pokušaja na zonu. Visković je zabio odličnu parabolu, a za Juga je Obradović sa stative realizirao igrača više nakon što je odmah dobio loptu nakon isključenja na njemu. Papanastasiou je pokušavao pobjeći u kontru, ali nije prolazilo. Jug je imao još jednu dobru situaciju za povesti, s igračem više. Prvo je Benić iz dosta izrađene situacije pogodio stativu s desnog vanjskog, pa je u nastavku akcije Lončar sa stative premlako prenio loptu što je Marcelić zaustavio. Mladost je imala dva neiskorištena igrača više. Tako da je s još jednim u zadnjoj četvrtini na kraju imala realizaciju samo 3/11 (27%). Puno lošije nego u prošlim utakmicama. Obrana Juga bila je puno kvalitetnija, pokretljivija, sa bočnim pomaganjima i dobrim držanjem blokova.

Na početku zadnje četvtine Radu je izborio igrača više i bio potpuno sam ispred Popadića i ispala mu je lopta taman kad je namjeravao šutirati. Jug je opet imao igrača više za povesti, ali Fatović pogađa stativu s lijevog krila. Nije to bila dobro izrađena akcija. 6 minuta prije kraja Bušlje koristi plitku zonu Juga i opet vodi Mladost, 5:6. Nakon što je Merkulov šutirao po prvi put, na zonu u blok, nešto kasnije su Fatović i Obradović u istom napadu pogađali stativu. Jug se također dva puta obranio, opet plitkom zonom koju Mislav Vrlić nije kvalitetno napao šutem. Opet je igrač više i Obradović je preuzeo odgovornost i s lijevog vanjskog probio obranu i Marcelića za 6:6, 3.19 do kraja. Ipak, odmah idući napad, opet je Bušlje taj koji pogađa na plitku zonu, 6:7, 2.54 do kraja.  Jug ima jedanaestog igrača više, Merkulov opet šutira, ovaj put s lijevog krila, ali Marcelić odbija u korner. U nastavku spušta se lopta na Obradovića na stativu, ali opet nema gola. Jug se uspješno obranio i izborio igrača više 1.41 do kraja i Kobešćak zove time out. Opet je akcija bila loše odrađena, na kraju je Fatović dodao u ništa na prvu stativu. Mladost je imala dugi napad i na isteku vremena Dašić je šutirao na zonu s lijevog krila u vanjski dio mreže. I jooš jedan igrač više, kojega uz puno sreće realizira Xavi s desnog krila. Da se lopta nije odbila od bloka Bušlje i potpuno promijenila smijer, otišla bi pored gola u dijagonalu, a ovako je odsjela u bližem kutu. Jug se dost lagano obranio i otišlo se u peterce.

Prvi je pucao Fatović i obranio mu je Marcelić. Redom su pogađali Radu, Papanastasiou, Harkov, Benić i došao je red na Bukića. Ni on ne pogađa, brani mu Popadić. Zabijali su opet Mrkulov, Bušlje, Obradović i Miloš. I opet je stigao red na Fatovića kojemu Marcelić opet brani. Radu je zabio idući i na taj način golom za pobjedu, golom za naslov prvaka države odlazi u više nego zasluženu igračku mirovinu s nepunih 40 godina. Kasnije, kad je Birri dodijelio pehar pobjedniku, nije ga primio kapetan Mladosti Bukić, nego baš Radu. Iako je Mladost bila 13 godina bez naslova.

Mladost je bila bolja za nijansu, baš za jedan ili tih pola gola. Jug nije mogao nikako prelomiti, i bar povesti u utakmici. Imali su jako puno prilika, čak i izglednih, ali nijednom nisu dobro odigrali u tim trenutcima. Po prvi put u ovoj seriji Jug je imao više prilika s igračem više, 13 prema 11. Čak je i u realizaciji bio puno bolji 46% – 27%. Međutim, na kraju kad su se manje više svi skrivali na obje strane, Bušlje je uzeo loptu i zabio 2 ključna gola. Osim njega i Vrlić od reprezentativaca može dobiti prolaznu ocjenu. Marcelić je opet bio jako dobar. 9 obrana u igri i još dva Fatoviću na petercima. Loren je na taj način postao tragičar ove utakmice i ovog finala. Kada je kasnije dobio pehar za najboljeg strijelca finala, najradije bi ga bio bacio od pod kao što je učinio s kapicom kad je utakmica završila.

Povijesni preokret, 0:2 u 3:2, prekid ogromne suše od 13 godina bez naslova prvaka, uz osvojeni kup, ovo je jedna od povijesnih sezona Mladosti. Tako je trener Bajić s pomoćnicima Hrestakom i Vićan po prvi put postao prvak države u toj ulozi. Prvi je ovo naslov prvaka Hrvatske i za Marcelića, Miloša, Biljaku, Lazića, Dašića, Bukića, Bajića, Viskovića, Harkova, Jurlinu i Mislava Vrlića. Samo su Radu, Bušlje i Josip Vrlić do sada osvajali ovaj trofej. Po najavama ovo je labuđi pijev ove generacije obzirom na Radu prestaje s igranjem, Bušlje odlazi u Olympiacos, Vrlić u Radnički, a Harkov i Bukić u Jadrana.

Jug je po drugi put ostao na 5 uzastopnih naslova, nije uspio upisati i šesti. U zadnjih 18 godina, 14 puta su bili prvaci. Nije lako stalno osvajati i mora se dogoditi puno više neuspjeha da bi se jugašima nešto trebalo zamjeriti. Najbolja prilika za ovogodišnji naslov bila je treća utakmica. Nakon što su dominantno odigrali prve dvije, u treću nisu ušli na pravi način što je rezultiralo s previše promašenih zicera i nervoznom zadnjom četvrtinom u kojoj su primili čak 5 golova. Danas su se borili, nije išlo u napadu. Sveli su sezonu na jednu utakmicu, na kraju na peterce, ovaj put nije prošlo.

5. utakmica finala

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost                             11:12 (7:7) (1:2, 3:2, 1:1, 2:2 – 4:5)

Suci: Franulović (Rij), Colombo (Ita)

Jug: Popadić 7 obrana (3-2-2-0 + 1/6 na petercima), Obert (0/1, 1 iv, 2 faula), Fatović (1/5 1 asist, 1 oduzeta, 1 izgubljena – 0/2 peterci u raspucavanju), Lončar (0/1, 4iv, 1 oduzeta, 1 izgubljena), Kržić (0/2, 1 izgubljeni sprint, 2 izgubljene lopte, 3 faula), Garcia (1/2, izgubljena lopta), Tomasović (0/1, 1 izgubljeni spint, 1 oduzeta lopta), Merkulov (0/3, asist, 1 oduzeta, 1 blok, 2 faula – 1/1 peterci), Papanastasiou (1/4, dvije izgubljene, 1 izgubljeni sprint – 1/1 peterci), Žuvela (1/1, izgubljeni sprint, blok, izgubljena, faul), Benić (1/6, asist, faul – 1/1 peterci), Obradović (2/8, 4iv, blok, 2 faula – 1/1 peterci), A. Vukojević (nije ulazio), I. Vukojević (0/1). Trener: Vjekoslav Kobešćak, pomoćni treneri: Miho Bobić i Đani Pecotić.

Mladost: Marcelić 9 obrana (3-2-1-3 + 2/6 na petercima), Radu (0/1, 2iv, izgubljena – 2/2 peterci), Miloš (1/3, 2 bloka, oduzeta, izgubljena, sprint, faul – 1/1 peterci), Biljaka (0/2, blok, 2 faula), Lazić (1/3, asist, 3 faula), Dašić (0/1, 3 bloka, sprint, faul), Bukić (0/1, 4 izgubljene, osvojena, blok, sprint – 0/1 peterci), Bušlje (2/3, 2 oduzete, 2 faula – 1/1 peterci), Visković (1/4, izgubljena), Bajić (1iv, 1 faul), M.Vrlić (0/1, blok, izgubljena, faul), Harkov (1/5, asist, oduzeta, 2 bloka, sprint, izgubljena – 1/1 peterci), Jurlina (nije ulazio) J.Vrlić (1/1, 4iv, faul). Trener: Zoran Bajić. Pomoćni trener: Frano Vićan (drugi pomoćni Hrvoje Hrestak je bio očito kažnjen jer je bio na tribinama).

Osobne pogreške: Jug 11, Mla 13

Igrač više: Jug (1/2+2/4+1/2+2/5)= 6/13 (46%), Mla (2/4+1/4+0/2+0/1)= 3/11 (27%)

Obrane: Popadić (3/5+2/4+2/3+0/2)= 7/14 (50%), Marcelić (3/4+2/5+1/2+3/5)= 9/16 (56%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Obradović i Lončar po 4iv

U plivanju: 2iv

Obert i Benić: po 1iv

Mla:

Vrlić: 4iv

U plivanju: 3iv

Radu: 2iv

Bajić: 1iv

Odgovori