Igra li se vaterpolo po četvrtinama ili poluvremenima?

https://www.facebook.com/VK-Jadran-Split-klupska-stranica-1715758935307774

Danas u 18.00 igrali su Jadran i Jug derbi trećeg kola Prvenstva Hrvatske. Pretpostavljam domaćin je organizirao prijenos preko youtube kanala pod nazivom ErotelTV. Međutim na pola utakmice prijenos je jednostvano stao.

Livestream je počeo točno 42 minute prije predstavljanja momčadi. I nakon 1 sat i 16 minuta je došlo do prekida. Dva su logična objašnjenja, ili je zaduženima za prijenos rečeno da je za vaterpolsku utakmicu 1.15 sati dovoljno (što i jest i točno toliko je trajao i prijenos prošle utakmice iz Splita između Mornara i Solarisa) ili na ErotelTV misle da vaterpolo ima dva poluvremena. Jer što Hercegovci znaju o vaterpolu, osim ako nisu iz Neuma 🙂 .

Utakmica je bila zanimljiva, igralo se u jakom tempu. Bilo je dosta i elementarnih grešaka, ali to je očekivano u ovom trenutku sezone. Iako su bola u oči neka kriva dodavanja. Neposredno prije kraja prijenosa zapela je slika tako da se zadnji gol u drugom dijelu utakmice nije vidio. Smanjio je tada Jadran na 3:5.

Jug je odmah dobro krenuo, osvojio loptu u plivanju, Benić s lijevog vanjskog spustio na Lončara za igrača više, a Fatović s lijevog krila zabio za 0:1. Još dvije kontre, Merkulov 3 na 2 (u trećem napadu) i Papanastasiou 2 na 1 (u šestom napadu) i bilo je 0:3. Ipak, do kraja četvrtine 2:3. Prvo je zabio Bego koji je ostao potpuno sam barem 3 sekunde na drugoj stativi sa igračm više i Rino Burić iz kontre 1 na 0 nakon što je prethodno u plivanju isključen Obradović koji je pokušao spriječiti već ranije nastalu kontru. Jug je u prvoj četvrtini imao 12 napada (napad u kojem je zarađen igrač više i novi napad s igračem više ćemo brojati kao jedan) od čega čak 6 u kojem je imao vrlo dobru (2 polukontre) ili odličnu tranziciju (4 čiste kontre). Nisu bili baš precizni, posebice Xavi kojemu je Podrug obranio samome s desnog krila i Papanastasiou koji je pogodio prečku s lijevog vanjskog u situaciji 4 na 3 s „beskonačno“ mnogo vremena za akciju i šut.

Početak druge četvrtine obilovao je greškama, a kad su u dva napada u nizu, prvo Benić (Xavi bi opet došao u situaciju da je sam ispred Podruga), pa onda Xavi krivo dodali u čistim situacijama, Kobešćak zove time out, 5.16 do kraja ovog dijela utakmice. Nastavilo se igrati bez golova još dvije i pol minute kada je Papanastasiou s desnog krila zabio na individualnu kvalitetu. Bio je to igrač više kojega je skrivio Burić jer je nakon što mu je Obradović potopio loptu i nakon suđene „topljene“ dirao loptu. Nakon toga dva puta odlično spuštena lopta s lijevo vanjskog (Papanastasiou pa Radić) na Oberta za još dva igrača više. Prvoga je Radić s lijevog krila iskoristio na dodavanje Benića odmah nakon izvođenja. Drugoga je Kržić upropastio lošim dodavanjem se desnog krila. Nije ni on siguran je li dodavao na drugu stativu (pokrivenog Oberta) ili na lijevo krilo.

S druge strane Jadran je bio bez gola do tog zadnjeg napada kada je bio isključen Žuvela po drugi put. Prethodno je i Smodlaka zvao prvi time out na 0.43 do kraja.

U drugoj četvrtini bilo je manje pokušaja brzih tranzicija, Jug dva puta a Jadran jednom nije dobro završio situaciju 3 na 2 pa je Butić šutirao dosta iskosa  kao dešnjak s desnog krila što je Popadić dobro zatvorio.

Jug je u obrani igrao dosta plitku zonu, protiv srednjeg i još više desnog vanjskog obzirom da je Jadran igrao bez ljevaka. Najčešće su napadi završavali u bloku, ponekad i pokušajem spuštanja na sidruna, ali bi se i do tri igrača iz zone uspijevala skupiti oko lopte. Jadran je zabio samo 3 gola, sve sa igračem više. Dva realizirana koja smo vidjeli je zaradio u plivanju.

Utakmica je bila zanimljiva za gledati, unatoč spomenutim greškama. Početak je sezone, a i uželjeli smo se vaterpola. Šteta što je prijenos prekinut. Jadran je na službenoj Facebook stranici odgovorio da „je imao problema s internetom na bazenu“. Šteta što je to uopće moguće 2020. godine. Spomenimo da je Mornar prenosio obje ovogodišnje utakmice s istog bazena bez ikakvih problema.

Žalosno je i to što HVS nije uspio dogovoriti prijenose lige s niti jednom tv kućom. Primjerice, srpsko prvenstvo prenosi se na 3 različite. Derbi prvog kola, Šabac protiv Radničkog smo i mi u Hrvatskoj mogli gledati na Sportklubu.

Popadić je imao 70% obrana (7/10), a ni Podrug nije bio loš sa 50% (5/10). Obert je izborio dva igrača više nakon što se dobro postavio. Radić, koji je danas bio ispred Tomasovića u postavi, lijepo zabio i dobro spustio loptu na sidruna u svojoj minutaži. Obradović, Xavi i Benić samozatajni, a Fatović i Papanastasiou dobri. Burić je brzo skupio 2 prekšaja (prva dva Jadranova), zabio iz kontre. Bego je bio očekivano borben i ostavio je bolji dojam od Duževića. Šetka i Marinić–Kragić isto samozatajni.

Napomena još jednom, sve navedeno je do poluvremena.