Jug krenuo pobjedom protiv Šibenika

Prva službena utakmica u novoj sezoni u Gružu privukla je 300-ak gledatelja na tribine. Prošle sezone protiv Šibenika bilo je 23:6, sada 23:4. Lani je to bio „najjači Jug u povijesti“, a sad se može i bez navodnika pisati najlošiji Šibenik ikad. Za Jug su debitirali Visković na startu i Marelja na početku druge četvrtine. Bio je tu i povratnik Šutalo zvani Arslan.

 

O samoj utakmici nema smisla pisati, tek pokoja opservacija akonto novih pravila. Sudili su Blašković (inače sudac finala RedBull Sidruna) te Matijašević. Ipak se ne primjenjuje ono posljednje novo pravilo o izvođenju lopte s mjesta gdje je i bio prekršaj kada je isključenje bez lopte ispred gola. Ali je Milivoj Bebić poslao klubovima zanimljiv dopis akonto implementacije novih pravila, pa se jedan dio veže i na tu temu:

„Preporuka kod isključenja beka kada se lopta nalazi kod igrača na vanjskim pozicijama ili isključenja nekog drugog obrambenog igrača unutar 5 metara bez posjeda lopte, a to je najčešće ispred gola protivnika je sljedeća:

– Sudac mora produženim ponavljajućim žviždukom i podizanjem ruku u ispruženi vodoravan položaj za podignutim dlanovima davati do znanja da će svirati prekršaj za isključenje. Nakon toga pokretom ruke u smijeru dotičnog igrača pokazuje da je isti isključen te nakon toga i broj isključenog igrača. Nakon svega navedenog daje znak za izvođenje i nastavak akcije.

– Ova preporuka je u svrhu spriječavanja brzog dodavanja lopte napadaču koji je onda u šansi za gol ispred gola sam, te sa mahanjem neometan može postići gol što u naravi ispada da isključenjem dobiva veću šansu od samog kaznenog udarca.

– Nadalje, sam nastavak akcije bez pokazanog broja kapice igrača koji je isključen može dovesti u zabludu isključenog igrača koji misleći da nije isključen nastavlja igrati što najčešće rezultira dodatnim prekršajem za peterac.

– Ako se akcija nastavi bez direktnog dodavanja slobodnom igraču nad kojim je bilo isk. prije znaka suca te se obrambena ekipa povuće na način da je to direktno dodavanje bilo spriječeno onda će se pustiti nastavak igre bez ponovnog vračanja i pokazivanja znaka za izvođenje.“

 

E jesu ga brate mili zakomplicirali. Meni je trebalo 3-4 čitanja da shvatim što je pisac htio reći. Umjesto da pravila budu što jednostavnija široj masi, te što manje podložna sudačkom slobodnom uvjerenju, ovdje se postiglo suprotno. A možda samo Bebić ne zna nešto što je u biti jednostavno reći u kratkim crtama, već je to maksimalno zakomplicirao :wink:.

 

Suci su u nekoliko navrata propustili suditi po novim pravilima. Jednom je bio prekršaj igrača Šibenika u Jugovoj polovici prilikom plivanja u napad pa ga nisu isključili. A primijetio sam da se niti kod prekršaja igrači nisu baš odmicali svaki put da ne ometaju eventualni udarac. Sucima je ipak bilo najvažnije da i Šibenik zabije koji gol pa su tako Šibenčani imali više igrača više od Juga, kad sam zadnji put pogledao na semafor bilo je 7:6 u izbačajima u njihovu korist.

Šibenik je mahom sastavljen od juniora i mlađih juniora. Dva najstarija igrača su golman Sučić (također sudionik RedBullovog Sidruna) i Domagoj Belamarić sa 20 godina. Ne znam kakvi su Slovenci, ali protiv svih ostalih Šibenik, u ovakvom sastavu nema što tražiti. Teško će i do poraza nižih od 10 razlike.

 

Đuho je opet imao glupu, hokejašku taktiku s izmjenama; da jednu postavu koristi u prvoj i trećoj, a drugu u drugoj i četvrtoj četvrtini. Ako tako planira igrati i ozbiljne utakmice onda bi to imalo smisla, ali znamo da neće. Ne daj Bože da izmiješa postavu pa da s najboljima malo ubaci Goretu, malo Benića, malo Bautovića ili ostale. Da se ljudi privikavaju na takve situacije.

Nije bilo Janovića i Tiha tako da je udarna postava igrala: Dobud – Bušlje, desno Visković i Šutalo, lijevo Bošković i Marković. Mijenjali su ih: Marelja – Macan, desno Benić – Bautović, lijevo: Goreta i Ivanković. Na gol je na poluvremenu ušao Nižić umjesto Bijača.

 

Protiv ovakvog protivnika teško je reći išta konkretnije o prinovama. Obojica su zabili po gol prvijenac u kapici Juga.

Idući vikend oba kluba putuju u Crnu Goru, Jug u Budvu, a Šibenik u Kotor.

1. kolo JVL-a

Jug CO – Šibenik 23:4 (6:0, 4:1, 6:2, 7:1)

Suci: Blašković (Dbk) i Matijašević (Herceg Novi).

Jug CO: Bijač, Bautović 3, Bošković 2, Ivanković 3, Šutalo 1, Benić 3, Marković, Bušlje 3, Visković 1, Dobud 5, Marelja 1, Macan, Nižić, Goreta 1.

Šibenik: Sučić, Perkov, Perić, Belamarić 1, Štrkalj, Bašić, Rončević 1, Erak 2, Seferović, Bulat, Nimac, Rak, Jukić, -.