Jug nadomak trećeg mjesta

 

Ne znam koliko je stvarna, a koliko umjetno izazvana opasnost zvana Mornara za Jugovo osvajanje trećeg mjesta koje mu je nužno za nastup u Ligi prvaka iduće godine, ali jučer nismo imali prilike vidjeti tu opasnost u bazenu. Jug je uz lošu do prosječnu igru dobio 7 razlike.

 

Na početku, do poluvremena bilo je rezultatski neizvjesno, 6:5 za Juga. Više je to posljedica izrazito loše igre momčadi, dijelom i nonšalancije kapetana Dobuda koji je ima cijeli niz poteza kao da je na „All stars“ susretu – samo što mu pokušaji atrakcije nisu uspijevali pa su davali dojam izrazite neozbiljnosti u ionako kvalitetom lošoj utakmici.

Do poluvremena je Mornar bio jednak Jugu, čak je i vodio 2:1, ali nakon promjene strana Jugaši su se malo uozbiljili, smanjili broj grešaka. Bijač je dobro branio, ali niti udarci Mornara nisu baš bili opasni. Bošković je 3 puta pobjegao u kontru, zabio ukupno 6 golova, još jednom odlično asistirao Marelji na dva metra.

S druge strane Mornar se kao posebno spremao, trenirao s Jadranom u Herceg Novom, ali su odigrali izrazito lošu utakmicu. Nedostajao im je Lozina kojeg je kao drugi sidrun mijenjao 16-godišnji Dužević. Iako je iz aviona bilo vidljivo da još nema snage ni iskustva za igranje protiv Bušlje, Macana i Benić i napravio je nekoliko uzastopnih kontrafaulova, na kraju je baš on zabio jedini gol Mornara u drugih 16 minuta, tamo negdje pred sami kraj utakmice.

O tome koliko je Mornar loše igrao možda još više od te inferiornosti u napadu svjedoči činjenica da je Jug imao 6/8 realizaciju igrača više. A znamo kako Jugaši igraju igrača više, ništa brže nije bilo ni danas. Istaknuo bi pogodak Lorena Fatovića iz jedne od tih prilika s lijevog krila. Mislim da ni najbolji Markovićev udarac u cijeloj sezoni sa krila na igraču više nije bio na tom nivou.

 

Bošković dakle najbolji sa 6 golova – peterac, 3 kontre 1 na 0, i još dva vanjska udarca, Janović kao i uvijek ozbiljan i profesionalan dodao je 2. Spomenimo i Tiha Vranješa kojem je ovo možda posljednja utakmica u kapici Juga u Gružu u karijeri. Iako se s tribina u par navrata moglo čuti skandiranje „One more year, one more year.“ Ako zaista dođe do opraštanja od igračke karijere, predložit ćemo Tihu da na Dančama ovo ljeto organiziramo oproštajnu utakmicu, reprizu one prve Jugove utakmice u povijesti prije ravno 90 godina; Jug kontra Penatura. Dvije Tihove momčadi.

 

S obzirom na kaznu zbog crvenog kartona za Bobića po prvi put je Jugov trener u nekoj službenoj utakmici bio Mile Smodlaka.

 

Utakmica za 3. mjesto u PH

Jug CO – Mornar BS 13:6 (4:2, 2:3, 3:0, 4:1)

Suci: Štampalija (Šibenik) i Tomić (Zagreb).

Jug: Bijač, Vranješ, Bošković 6(1), Janović 2, Šutalo, Benić, Marković 2, Bušlje, Visković 1, Dobud, Marelja 1, Macan, Nižić, Fatović 1. Trener: Mile Smodlaka

Mornar: Anić, Čagalj, Marinić-Kragić 1, Ćorušić 2, Ćalić, Lušić, Letica, Đogaš 1, Stipić 1, Vrdoljak, Butić, Dužević 1, Bujas, Zović. Trener: Zdeslav Vrdoljak.

Igrač više: Jug 6/8, Mornar 3/5.

peterci: Jug 1/1, Mornar –