[JUG] Opet treći

 

Jug je poražen u Egeru i tako je kraj grupne faze dočekao na trećem mjestu. Jednako tako je bilo i prošle, šampionske, kao i pretprošle, prve Kobešćakove godine u Gružu.

 

 

Zanimljivo Jug je sve tri zadnje sezone pod trenerom Kobešćakom grupnu fazu završio na trećem mjestu. 2014/15 gađali su treće mjesto remijem u Istambulu (s tom pobjedom Primorje, Jug i Szolnoki bi imali svi po 24 boda, a u krugu bi Jug bio drugi). 2015/16 Jug opet ima 22 boda (7 1 2 kao i godinu prije), samo što je sada ostao iza Pro Recca i Szolnokija. U oba slučaja u četvrtfinalu na final6-u Jug je išao na Eger i prolazio dalje u polufinale.

Ove sezone Jug ima samo 5 pobjeda i samo 17 bodova i ostao je iza Recca i Egera. Ovaj put četvrtfinale nudi Olympiakos s kojim se lani igralo finale u kojem je Jug slavio 6:4. Raspored je slijedeći:

 

25. svibnja – četvrtak

1900 Olympiakos – Jug Croatia osiguranje

2030 ZF Eger – AN Brescia

 

26. svibnja – petak

1730 utakmica za 5. mjesto

1900 Szolnoki – Eger/Bre

2030 Pro Recco – Oly/Jug

 

27. svibnja – subota

1515 utakmica za 3. mjesto

1645 finale

 

Određeni su i suci koji će suditi na final6-u:

Margeta (Slovenija), Alexandrescu (Rumunjska), Putniković (Srbija), Naumov (Rusija), Buch (Španjolska) i Schwartz (Izrael).

Dva prvo spomenuta su prošle godine jako dobro odsudili finale. Jedino su zaboravili na pravilo da u zadnjoj minuti (a nije se ni klupa Juga bunila) ne mora ekipa za koju je dosuđen peterac šutirati, već može uzeti novi napad. Ipak Perrone ga je zabio 11 sekundi prije kraja. Hvala Bogu nema Koganova jedne od „zvijezda“ prošlogodišnjeg final6-a. Ipak, kao „elitni delegat“, vjerujem da će u toj funkciji biti u Budimpešti.

 

Vratimo se još malo na zadnju utakmicu od prije 2 dana u kojoj je Eger pobijedio Juga 6:5. U taktičkoj analizi valja prvo istaknuti da je Eger u potpunosti zaustavio Jugovu kontru i polukontru. Jednako tako je bilo i u prethodnoj utakmici u Gružu. To je nešto što nije uspjelo ni Olympiakosu lani u finalu, niti Reccu u dosta međusobnih utakmica prošle i ove sezone, a ni Barceloneti, ni ostalim ekipama. Trener Dabrowski je u potpunosti zaustavio Jugovu tranziciju. Očito je pomno analizirao igru Juga za kojega su se sigurno i ostali treneri posebno spremali ove sezone. Vjerujem da  je i Vlachos ozbiljan trener pa je dosta analizirao i međusobnu lanjsku utakmicu, a i ostale utakmice Juga lani i ove godine.

S druge strane Jug je dosta napada odigrao na jednak, a neučinkovit način. Pokušavalo se proigrati sidrune, a Mitrović je 4-5 puta isplivao čak i po 3 metra od gola, a dok brani stoji praktički ispod prečke. Još je bio niz situacija u kojima je lopta prema sidrunu bila ili malo netočno dodana, ili je sidrun, više Vrlić, bio nešto sporiji u reakciji pa je netko iz vanjske linije stigao u pomoć beku.

Jug nije imao učinkovite ulaske drugog sidruna. Nije bilo kvalitetnih proplivavanja – samo jednom Perronea u napadu nakon obostranog isključenja, 5 na 5, ali s lošim udarcem nakraju kojega je zaustavio Mitrović. Možda još jednom Garcija s desne strane što je na kraju rezultiralo udarcem pod pritiskom.

Nije bilo opasnih udaraca iz vani, samo dva puta nakon prebačaja kada su Perrone i Fatović zabijali s lijevog vanjskog. Ni njih dvojica, ni Joković i Garcia (koji je doduše jako malo proveo na vanjskoj poziciji) nisu prijetili na plitku zonu Egera. Obradović se izgleda još nije oporavio, a on bi u takvim situacijama, kad ga rame ne boli, sigurno bio opasan. Dakle, igrači koji su bili na tri vanjske pozicije nisu bili opasni, nisu uspijevali izvući svoga čuvara dalje od sidruna pa je obrana Egera cijelu utakmica držala vrlo plitku formaciju. Šteta da Garcia nije bio češće na desnom vanjskom, a i probao bih i s Benićem na srednjem ili lijevom.

Ipak, izborilo se 8 igrača više u prvih 30ak minuta, uz očajnu realizaciju 1/8. Dva loša pokušaja Markovića s lijevog krila. Od čega je najmanje drugi bio dobro izrađena akcija. Obradović je ostao sam bez bloka na 5 metara odmah na početku akcije, ali je loše šutirao. Perrone je pogodio u blok, a jednom se nije usudio šutirati, Garcia je dodavao na stativu Vrliću kad ovaj nije bio slobodan, a jednom je Lončar promašio zicer sa stative.

 

Eger je zaustavio Juga discipliniranom igrom. Za Hosnyanszkykog se ne sjećam da je uopće šutirao. Ćuk isto tako osim gola kojim je probio Bijača. Vapenski je bezopasno probao par puta. Erdelyi je opet bio izvrstan realizator s igračem više kao i u Gružu. Bazirali su se na obranu, odigrali atipično mađarski. Iako i reprezentacija, a i klubovi sve više igraju upravo ovako. Bez udaraca iz tranzicije, bez visokog tempa, bez igre na gol više. Čučković je donio čak 3 igrača više, dva ulaskom kao drugi sidrun. U obrani s igračem više branili su se plitko s kvalitetnim držanjem blokova (naslovna slika kao ogledni primjer). Sveli su Juga na poziciju igru u kojoj su i na vanjskim pozicijama bili vrlo oštri. Jednom je Joković dobio po licu, često je bilo dosta držanja igrača koji su na vanjskim pozicijama. Mitrović je dobro branio, posebice pokušaje iz neposredne blizine, Vrlić, Lončar, Perrone. S igračem manje Maroviću i Obradoviću. Dodatno je pridonio odličnim isplivavanjima.

Po svemu sudeći Jug bi trebala očekivati vrlo slična utakmica i protiv Olympiakosa. Doduše, nisam bio u prilici pogledati niti jednu njihovu utakmicu ove sezone da bi ih ozbiljnije analizirao. Espanol i Mlađan Janović su možda donijeli nešto novo u napadačku igru u odnosu na lani kad su zabili samo 4 gola u finalu. Iako su protiv Szolnokija u Mađarskoj zabili 5, u Pireju samo 4 gola (OSC-u jednom 7 drugi put 8) što govori da im je obrana i dalje forte.

Kolomvos i Mourikis su kvalitetniji sidrunski par od Haraia i Beda. Bekovi manje tuku nego Egerovi, pogotovo sad kad nema Smitha. Fountoulis je opasniji od Erdelyija, a vidjet ćemo koliko je napredovao Genidounias. Nemaju ljevaka, ali navikli su tako igrati s Mylonakisom na desnom krilu. Kako ih nisam pratio ne znam tko umjesto Vlachopoulosa, koji je bio jako bitan igrač, igra većinu vremena na desnom vanjskom. Također jako puno polažu na dobro držanje blokova u plitkoj formaciji, a Pavić je kvalitetan golman.

 

Sve u svemu opet nas očekuje cijeli niz odličnih utakmica u Budimpešti. I u ovo po svemu za vaterpolo krizno doba veseli što imamo cijeli niz odličnih i vrlo dobrih momčadi, samim time i utakmica, i prava je šteta što LEN-a ili netko drugi nije u stanju napraviti jednu iznimno kvalitetnu ligu koja bi bila marketinški, medijski i statistikom kvalitetno popraćena. Doseg ljudi koji vode ovu ligu, dakle nekih zaposlenika u LEN-i, je da prikupe izjave nekih trenera i igrača i tako najave i daju sažetak nakon utakmica u vidu teksta od otrpilike dvije stranice u wordu. Drugi sportovi su bili na tom i iznad tog nivoa prije izuma Interneta.