Jug ponovno prvak

Jug je obranio naslov prvaka države i sa ukupno 3 u nizu došao do 14 naslova prvaka Hrvatske. Ovo je treći naslov ove sezone koja završava idući vikend s final8 u Genovi.

 

U još jednoj dominantnoj utakmicu u kojoj su promašili mnoštvo kontri – da je realizacija tih situacija bila na pristojnoj razini razlika na semaforu bila bi još jedanput ogromna. I ovako s 4:9 nije puno bolje. Najviše o igri Mladosti govori statistika realizacije napada s igračem više, nevjerojatnih 2/19 (trebalo je biti 1/19 da je delegat Bebić radio svoj posao).

 

Poveo je Jug odmah na startu, Garcia iz peterca kojega je zaradio Lončar, a Radu je odmah izjednačio nakon još jednog očiglednog odgurivanja preko vode, ali Štampalija je opet nijem. Idućih 16 minuta Mladost nije zabila. U tom periodu promašili su 9 igrača više. Jug je preko odličnog Lončara prvu četvrtinu završio s 1:3. Benić s igračem više i Garcia iz drugog peterca, ovaj put ga je zaradio Renzuto, postavljaju 1:5 na poluvremenu.

Zović i Fatović zabili su po gol u trećoj, a Mladost je otišla na 0/12 s igračem više. U ovoj četvrtini vidjeli smo najbolji potez utakmice. Marcelić je obranio kontru 2 na 1 i to na prebačaj s desne na lijevu stranu, šut Fatovića na prvu. Fenomenalna obrana, za anale. Do tada je Jug promašio najmanje 4 čiste kontre pa je Mladost jako sretna što je samo 2:6. Rašović je nakon jednog produženog faula protiv Radua dobio s pravom zamjene. Kada je isto napravio Valečić Lončaru u trećoj četvrtini, odluka je samo običan izbačaj. Inače je Radu i kasnije izmijenio par udaraca s Macanom u jednom duelu (opet samo izbačaj Macana umjesto obostranog), a pred kraj još jedan duel s Ivankovićem o čemu kasnije.

 

Lončar udarcem s 5 metara i Joković iz rekontre postavljaju 2:8 početkom zadnje četvrtine. Mladost je nakon još jednog promašaja, odlučila 14-tu akciju s igračem više ipak realizirati. Zabio je Marković, iako je Garcia bio jako blizu da i taj pokušaj blokira. Na 3:20 do kraja, opet Radu ulazi u klinč protiv nekog Jugaša, većina toga odvija se ispod vode iako se mogu vidjeti naznake, a onda Ivanković zamahuje šakom koja je ispod, ali lakat i veći dio ruke izranjaju i očigledno udara Radua za brutaliti. Odmah peterac kojega Bijač brani Raduu, a u idućih 4 napada Mladost zabija samo jedan gol. I to se Jug već skoro obranio kada je samo 5 sek do kraja napada Bajić zvao time out. Mladost je besmisleno potrošila i tih 5 sekundi, ali već drugi put sat na zapisničkom stolu ne kreće i Bebić kao delegat umjesto da da loptu Jugu (igrači su već krenuli lagano plivati prema centru) jer je očito isteklo tih preostalih 5 sekundi, on vraća sat na 6 sekundi do kraja napada?! Jug prestaje igrati obranu pa Paškvalin zabija.

 

 

Mladost je imala 15 igrača više na uobičajeni način i još 4 napada po 30 sekundi s igračem više tijekom brutalitija. Zabili su samo 2. Većinu situacija nisu uspijevali napraviti niti 2-3 suvisla dodavanja, a kamoli situaciju koja je izgledala da bi mogli zabiti. Najviše puta je pokušavao Bukić s lijevog krila, 3 puta mu je Bijač obranio jednom je šutirao preko gola. Marković je 3 puta (gol, blok i unutrašnji dio stative), 4 puta nisu ni šutirali i ostali su se izredali po jednom. Tragično je bilo gledati te akcije, bez ikakvog smisla i stalno na jedan te isti način. Najtragičnija je bila 13. akcija kada je Paškvalin ničim izazvan s prve stative počeo plutati po sredini, na nekih 4 metra, kao da je bova kojoj je puknuo konop pa sad lagano slobodno pluta i čeka da je netko pokupi. Tada je prvi put zaštekao sat na zapisničkom stolu. Šteta, tko zna gdje bi Paškva otplutao u još 4-5 sekundi što je preostalo s igračem više.

 

Jedini koji je pružio dobar nastup za Mladost je Marcelić kojemu je ovo bila možda i najbolja partija karijere. Imao je na kraju 10 obrana, osim spomenute fenomenalne još niz odličnih.

 

Jug je odigrao malo prenonšalantno u napadu. Radile su se greške kojima nije mjesto u finalnu PH. Od promašenih kontri – 4 je stvarno previše – pa do nonšalancije i s igračem više. Posebice u nekim spuštanjima lopte na Macana na stativu. Realizacija isto tako loša. Samo 4/13. Bijač i Lončar fenomenalni. Prvi 11/14 obrana, drugi izboreni peterac, 3 igrača više, gol s 2 metra, s 5 metara i s igračem više. Još treba istaknuti da su u ovoj utakmici minutažu imala dva 16-godišnjaka, Stahor i Žuvela.

 

Jug je slavio u ovoj utakmici i osvoji 14-ti naslov prvaka Hrvatske. Za 8 dana očekuje ih Szolnoki u četvrtfinalu Lige prvaka pa nema previše vremena za slavlje. Na tribinama opet jako malo publike, 200-ak gledatelja.

 

4. finalna utakmica PH

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje 4:9 (1:3, 0:2, 1:1, 2:3)

Suci: Štampalija (Šib) i Prančić (Split).

Mladost: Marcelić (10), Radu 1(0), Zović 1, Bajić, Biljaka, Bukić, Marković 1, Lazić, Markić, Paškvalin 1, Valečić, Bašić, Slade, Miloš 1. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Bijač (11), Macan, Fatović 1, Lončar 3, Joković 2, Garcia 2(2), Ivanković, Rašović, Renzuto, Žuvela, Benić 1, Lozina, Jarak, Stahor. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 16, Jug 16

Igrač više: Mla (0/5+0/4+0/3+1/3 I + 1/4)= 2/19 (11%) Jug (1/3+1/2+1/6+1/2)= 4/13 (31%)

Peterci:  Mla 0/1,  Jug 2/2

obrane: Marcelić (2/5+3/5+4/5+1/3)= 10/19 (53%); Bijač(3/4+5/5+2/3+1/1)= 11/14 (79%) Jarak (0/1)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Mla:

Radu: gol + 9iv

u plivanju: 3iv

Paškva: 2 iv

Marković: 1 iv

 

Jug:

Lončar: gol + 5m + 3iv

Lozina: 4iv

Renzuto: 5m + 1iv

Rašović: 2 iv

u plivanju: 2 iv

Fatović: 1 iv

2 komentara na “Jug ponovno prvak”

  1. Čestitam Jugu na osvojenom prvenstvu.
    Malo sam razoćaran jer autor nije napisao svoje viđenje suđenja koje je opet bilo katastrofalno, naravno na štetu Juga.
    Pa dokle će taj Štampalija ovako suditi a da se nitko iz Juga ne osvrne na to.

  2. Slazem se, Jug ima potpuno pogresnu politiku glede HVS-a. Ono ce reagirati tek kad ih netko pobjedi i uzme im trofej, a ovakve stvari se puno elegantnije rjesavaju dok pobjedjujes.

    Nisam pisao o Stampaliji previse jer svaki put treba isto ponavljati. On nikad ne bi smio biti delegiran i tu pocinju i zavravaju svi problemi. Ostalo su posljedice