Jug teško stradao u Soriju

 

Pro Recco je pokazao autoritet i uz odličnu igru, odličnog Tempestija rasturio Juga s čak 14:6 i poslao poruku na papiru prvom izazivaču za naslov prvaka Europe. Jugaši su odigrali loše, a kad su legionari iz okolice Genove nanjušili krv još su jače zagrizli.

 

 

 

Jug je uspio parirati samo prvu četvrtinu kada su igrali jako dobru obranu, a Bijač je zatvorio par puta nakon što je Recco stekao prednost u tranziciji za polukontre. Kad Tempesti ne brani izvrsno kao što je to bio slučaj prethodne dvije sezone teško je dobiti Pro Recco, a kad on brani ovako kao večeras nema te momčadi koja bi pobijedila Pro Recco. Tempesti je već u Dubrovniku nedavno u kapici reprezentacije najavio da je onaj stari, stoga smo i očekivali uvjerljivu pobjedu njegove momčadi.

Doduše smatrali smo da će Jug duže parirati, i da konačni rezultat neće bit baš ovako grozan po dubrovačku momčad.

 

Jug je uspio izjednačiti na 1:1 preko Garcije nakon prvog igrača više 52 sekunde prije kraja prve. Do tada je obrana dosta dobro funkcionirala, uz glavne probleme što je Pro Recco čak 3 puta imao polukontru 6 na 6 ili 5 na 4. Tako su i poveli preko Prlainovića.

Nakon tog realiziranog igrača više Jug je propustio idućih čak 6 i tek je u zadnjoj četvrtini Joković realizirao na nepostavljenu obranu Recca. Mora se igrati na gornjoj granici svojih mogućnosti ako se misli parirati Reccu. Doduše, u par navrata jugaši su i izradili dobre akcije, ali je realizacija zapinjala; lopta je završavala u okviru gola.

 

Recco je s druge strane igrao jako dobro. Momčad igra kolektivno bez obzira na brojne zvijezde u momčadi. Jedini koji ponešto solira je Filipović. S 3 gola u nizu odmah stvaraju razliku:

–          2:1 Di Fulvio s igračem više s desnog vanjskog

–          3:1 Aicardi s igračem više s prve stative

–          4:1Filipović iz peterca kojeg je Aicardi izborio protiv Vrlića

Do kraja ove četvrtine 6:3. Smanjio je Obradović jako dobrim udarcem iz faula s 7 metara 2 sekunde do isteka vremena, a ranije je Ivović potpuno sam na stativi s igračem više, pa Gitto iz tranzicije. Ne može se napisati kontra već su jugaši loše postavili obranu kad ih je bilo 4 na 4.

 

Prvi put +5 je na 8:3 kada Mandić zabija iz faula s 5 metara kada je kao krilo ostao na širokom prostoru i u svom stilu zabio plisku u bliže rašlje. Bilo je to 2:20 do kraja treće. Inače, Mandić je zabio sva 3 gola na isti način; varanjem bloka na način da se tijelom baci u desno nakon što iskoči do gaćica i pored bloka zabije precizno u bliži kut. Inače je Mandić nebrojeno puta i lani u Jadranskoj ligi, i općenito do sada, zabio na ovaj način. Nisu ga jugaši baš najbolje snimili, ili nisu dobro ispoštovali način na koji su se dogovorili zaustaviti takve udarce.

S druge strane Recco je u potpunosti snimio igru Perronea, i stalno su uspijevali spriječiti dodavanje kada bi on uplivao. Čak 3 puta su uspjeli zaustaviti loptu prije nego što je došla do njega u ovakvim akcijama. Inače je Perrone bio jako pažen da je tek krajem druge četvrtine prvi put šutirao ( s izuzetkom peterca nešto ranije).

Vratimo se na tren u drugu četvrtinu kada se utakmica prelomila. Jug je zabio za 4:2 – Perrone iz peterca nakon što je Vrlić odlično odradio posao na 2. Tada u slijedećem napadu dva uzastopna isključenja na Aicardiju. Oba bez lopte. Prvo protiv Macana koji se uhvatio za glavu na tu sudačku odluku, a ja nisam uspio dobro vidjeti je li zaista bio kontrafaul. Nakon time outa Suknov šut kroz uši odlično brani Bijač koji je visoko iskočio tako da vrškom glave skreće loptu u prečku. Odmah iza toga uz očigledni kontrafaul Aicardi bez lopte zarađuje izbačaj Perronea i sada Ivović iz već spomenute akcije na stativu zabija. Vidjeli smo fenomenalan protok lopte u toj akciji. Sva 4 vanjska igrača su se precizno dodavala, jako kvalitetno cimala i svaki od njih je navlačio obranu na sebe, pa i ne čudi što je na kraju Ivović ostao potpuno sam.

 

Nakon što se Recco odvojio na +5 vidjeli smo nekoliko sudačkih odluka tipičnih za vaterpolo kada jedna momčad uvjerljivo vodi. Nije suđen preočiti korner nakon šuta Figliolija, umjesto čistog isključenja – Macan je već sam krenuo prema kućici za isključene igrače – Naumov sudi kontrafaul i tako u još par situacija. Kompenzirao je prije svega Rus određene situacije kada je Aicardi bez lopte u par navrata zarađivao prelagana isključenja.

 

 

Fantastični potez Perronea koji u prvoj sekundi napada nakon kornera (dva uzastopna kornera nakon njegovih udaraca) zabija na način koji najbolje pokazuje kako se trebalo pogoditi da se na ovoj utakmici zabije Tempestiju. Šut je bio s nekih 9 metara iskosa.

 

Jug je 5:16 do kraja utakmice preko Jokovića smanjio na 10:5 i tada je možda mogao odvesti utakmicu prema porazu od recimo 11:7, ali je Recco igrao u punom tempu do kraja. Mandić je zabio dva od spomenuta 3 gola nakon što je dobio više prostora odlaskom Filipovića na klupu. To i jest prednost Recca što ima gotovo pa 11 identično kvalitetnih igrača i može držati nivo 32 minute na toj razini da protivniku prije ili kasnije popusti koncentracija. Posebice ako je već +5 i trener traži da ne popuštaš. Sigurno da su htjeli poslati poruku jugašima i uspjeli su u tome.

 

Za kraj spomenimo kako je kvaliteta slike u tv prijenosu (RAI je radio utakmicu) bila nemjerljivo bolja u odnosu na utakmicu koje gledamo u produkciji HTV-a ili Arene kada je užitak utakmice drastično umanjen nekvalitetom slike zbog jakog odsjaja i još više ljuljanja površine vode. Kad se hoće vidimo da se i može bez obzira što je vaterpolo po tom pitanju najzahtjevniji sport.

 

4:34 do kraja utakmice Aleksandar Ivović zabio je drugi gol na utakmici i odnio pare u vjetar, na što se uoči utakmice činilo, sigurnoj okladi :wink:. Golu su prethodila 2 odlična brza dodavanja Sukna s lijevog vanjskog na Mandića na desnog i na prvu na Ivovića koji na širokom prostoru cimanjem pored lošeg bloka Garcie lakoćom zabija za 11:5.

 

4. kolo Lige prvaka

Pro Recco – Jug Croatia osiguranje         14:6 (1:1, 5:2, 3:1, 5:2)

Suci: Margeta (Slo), Naumov (Rus)

Bazen ispunjen do posljednjeg mjesta (kaže stranica prorecco.it 1600 gledatelja)

Recco: Tempesti (12), Bodegas 1, Mandić 3, Figlioli, Di Fulvio 1, Pijetlović 1, Prlainović 1, Aicardi 1, Sukno, Filipović 2(1), Ivović 2, Gitto 2, Pastorino. Trener: Pomilio.

Jug: Bijač (10), Macan, Fatović, Lončar, Joković 1, Garcia 1, Marković, Ivanković, Perrone 3(2), Benić, Obradović 1, Vrlić, Popadić. Trener: Kobešćak.

Osobne pogreške: Recco 11, Jug 10

Peterci: Recco 1/1, Jug 2/2

Igrač više: Recco (0/1+3/5+0/2+2/2)= 5/10 (50%); Jug (1/1+0/4+0/1+1/2)= 2/8 (25%) – jedna akcija s dva igrača više koju je završio Joković jako lošom pliskom

Obrane: Tempesti (2/3+5/7+5/6+0/2)= 12/18  (67%); Bijač (4/5+1/6+3/6+2/7)= 10/24 (42%)