Jug u Ligi prvaka

Jug je osvojio kvalifikacijski turnir protiv Tourcoinga, OSC-a i Dinama iz Bukurešta i plasirao se u Ligu prvaka koje se ove sezone igra po drugačijem sistemu. Iduća utakmica, protiv Olympiacosa u Pireju, na rasporedu je već za 14 dana, 25. rujna.


Ovu sezonu Jug je otvorio s 3 domaće utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon dugo vremena, Jugaši nisu imali direktni plasman. Sistem odigravanja se u potpunosti izmijenio. Za početak, i dalje je 16 ekipa koje igraju u ligaškom dijelu i također 12 ekipa ima direktni plasman. LEN je izmijenio način na koji se dolazi do spomenutih 12 sudionika koji i dalje moraju plaćati sudjelovanje! Pa tako Brescia nije željela platiti tu svoju „privilegiju”, nego su radije odigrali kvalifikacije. Nisam siguran, možda i ove 4 ekipe iz kvalifikacija plaćaju. Ranije jesu, samo nešto manji iznos. U svakom slučaju, porazna činjenica za bilo koju organizaciju i natjecanje da sudionici ne žele igrati u njemu. A elitna natjecanja u drugim sportovima sudionicama donose zaradu, i to značajnu, a nikako trošak.

U svakom slučaju, LEN Liga prvaka nudi 12 pozivnica prvacima 11 najjačih liga u Europi (po osvojenim bodovima u prethodnim sezonama) i 1 za drugoplasiranog iz lige iz koje dolazi prvak Europe. Kako je Brescia odbila sudjelovanje, idući na redu bio je Sabadell kao drugoplasirani iz najbolje Lige po spomenutom koeficijentu.

Jug je prošle sezone izgubio finale prvenstva tako da je morao igrati kvalifikacije. Dobio je domaćinstvo i grupu s Dinamom iz Bukurešta (trećeplasirani u Rumunjskoj), Tourcoing (trećeplasirani u Francuskoj) i OSC (drugoplasirani u Mađarskoj). Iako na papiru Mađarski klub, još k tome bolje plasiran nego Francuski u domaćem prvenstvu, mora biti favorit i kladionice su prepoznale da je ekipa iz Lillea trenutno jača. To je pokazao i dvoboj u prvom kolu kojega su Francuzi – iako ovo shvatite uvjetno jer su samo Cannone i Marzouki uz drugog golmana Offnera koji nije nikako ni ulazio, Francuzi uz dva naša naturalizirana igrača Živkovića i Kujačića – pobijedili OSC čak 10:5. Od početka su se odvojili na 2 razlike, pa u drugoj četvrtini na 3, trećoj na 4… OSC je ostao bez Manhertza, Angyala i Buriana kao ključnih igrača, a nema ni Csacsovszkog, Bundschuha i Levaija. Umjesto njih redom su u ekipi mladi igrači (trojica 2004.godište, dvojica 2000. i jedini stranac u ekipi Talijan Rossi 1992.god. kojemu je poveznica otac koji je izbornik mađarske nogometne reprezentacije zadnjih 5 godina.

Jug se u prvom kolu lagano rasplivao u utakmici protiv nedoraslog Dinama koji nakon 3 minute više nije uspijevao postavljati lepezu u napadu i konačnih 16:4 i ne dočarava razliku u kvalitetu ekipa. Cosmin Radu se reaktivirao i s 41 godinom u veteranskom ritmu opet bio najbolji igrač Dinama. Predstavili su se novi igrači. Šteta što na tribinama nije bilo nego 40 gledatelja. Utakmica nije bila interesantna čak ni djeci koja treniraju u klubu. Na kraju Cabanas 4, Daube i Burić po 3 gola, dok je Đerković zaradio nekoliko igrača više.

Bilo je jasno da će drugo kolo odlučiti o putniku u grupnu fazu. Tourcoing se predstavio u dobrom svjetlu prvi dan, ali protiv Juga nisu mogli ama baš ništa. Jug je zabio 3 gola u prva 3 napada i utakmica je od prve sekunde imala samo jedan smjer. Ovaj put su u momčadi bili Vukojević i Zvono koji su dan prije ostali van zapisnika, a Đerković i Mozara su odmarali. Nakon 3:0 u prve manje od 3 minute, 4:0 na kraju prve četvrtine i čak 13:3 na kraju druge. Tada je Jug malo usporio što je sasvim očekivao za ovaj dio sezone te je na kraju završilo 17:8 i Jug se već tada plasirao u Ligu prvaka (ne i matematički jer je poraz od najmanje 7 razlike u zadnjem kolu mogao dovesti OSC u dobitnu poziciju). Čak 3 puta više publike na tribinama nego prvi dan.

Odličnu partiju pružio je Vukojević koji je bio ne samo najbolji strijelac s 4 gola, nego je još jednom pobjegao u čistu kontru (ukupno 2 puta) 1 na 0 i zaradio peterac, zaradio još jedno isključenje protivnika, iznudio kontrafaul, uvukao sidruna u dva metra, blokirao šut s krila sa samo 4 metra itd… Daube je opet zabio 3.

Zadnji dan pobjeda protiv OSC-a 14:10 gdje je opet bilo bolje u prvom dijelu kada je početkom treće bilo 9:3, a onda do kraja odrađivanje utakmice. Opet je u sastavu bio jedan klasični sidrun, ovaj put se odmarao Grgurević, a i Burđelez je preskočio treće kolo. Joković najefikasniji s 4 gola (3 u drugoj četvrtini kada se stvarala razlike), a Daube opet 3.

Jug je ostao bez Kakarisa i Fatovića – Biljaku nisu ni željeli zadržati – a stigli su Cabanas, Burić, Đerković i Daube. Nakon dugo vremena Jug ima širinu, ovdje su se rotirala 15-torica igrača, a još su i Prkoča i Pavlić u ozbiljnim kombinacijama. Ako sam koga preskočio, slučajno je, a i teško je doći do bilo kakvog podatka o Jugovim igračima što je tema za jedan drugi članak. Ovaj put su Mozara, Vukojević i Zvono igrali 2 od 3 utakmice – kao i oba sidruna. Mlađi igrači su pokazali već ovdje da su napredovali u odnosu na lani, a i morat će zapeti da iskoriste svaku priliku kako bi se izborili za minutažu. Uz to svatko od pojačanja donio je kvalitetu u više segmenata u igri. Osim Jokovića koji je i dalje odličan i glavni organizator igre, svi ostali su mladi i mogu i dodatno napredovati kroz ovu sezonu. Čak i Cabanas s 27, odnosno Burić s 26 koji po prvi put rade s Kobešćakom kroz ovu sezonu mogu donijeti neku novu kvalitetu u odnosu na ono što smo već gledali u drugim kapicama. Jug je obrambeno puno jači nego prošle godine. Za početak samo spomenimo da Cabanas i Burić uopće ne igraju na bekovskoj poziciji u obrani. Napadački su pokazali veliki potencijal u ove tri utakmice, a još ako se Daubeov napadački potencijal do kraja iskoristi, uz plivački segment koji nudi i on, a ovdje najviše pokazao Vukojević (naznake smo viđali i proteklih sezona, samo je nedostajalo čvrstine u završnom zaveslaju i/ili šutu), a i svi ostali odlični u tranziciji od Jokovića, Žuvele, Cabanas, Mozare, Lazića pa sve do Burića, nudi se nova snaga u tom dijelu igre.

Jug – Dinamo Bukurešt16:4
Jug – EN Tourcoing17:8
Jug – OSC14:10


Strijelci: Daube 9, Joković 7, Burić 6, Žuvela i Lazić 5, Vukojević i Cabanas 4, Kržić 3, Grgurević i Mozara 2.

Jug je dobio iznimno tešku grupu B s Pro Reccom, Olympiacosom i Dinamom iz Tbilisija. Ove godine 4 su grupe s po 4 ekipe i 2 idu u idući krug natjecanja. Prvo kolo na rasporedu je već 26. rujna u Pireju na gostovanju kod brojnih nekadašnjih jugaša Koljanina, Lončara, Papanastasioua pa sve do Bušlje i Bijača. Uz Vamosa, Genidouniasa, Nikolaidisa, Fountoulisa i ostale.

Odgovori