Jug u sedmom finalu Lige prvaka

 

Nakon 3 godine i jednog od najtežih poraza u povijesti onoga od Zvezde u Beogradu, Jug je ponovno u finalu Lige prvaka u možda i najvećoj pobjedi koja nije direktno donijela trofej. Pro Recco je pobijeđen nakon peteraca gdje ih je odveo tendenciozni Mark Koganov. Sudac koji je i prije 6 godina potjeran s final4-a nakon greške na štetu Juga.

 

 

 

Trener Pomillio odlučio se na gol staviti mladog Violu, a ne Pastorina umjesto Tempestija čiji se izostanak previše osjetio u njihovoj igri. Nije bilo ni Bodegasa, ne znam iz kojih razloga. Pro Recco nije vodio niti jednom; dapače nisu imali nego samo dva puta izjednačenje 4:4 na poluvremenu i 10:10 na kraju.

Jug je poveo odmah u svom prvom napadu kada je Joković na isteku vremena s nekih 12 metara pogodio u rašlje i unio dodatnu nervozu Violi. Kasnije je Perrone pogodio s igračem više, a trener Kobešćak je tražio na time outu da se šutira na način da se pogodi okvir gola; bez nepotrebnih traženja samih kantuna. Pokazalo se to kao dobitna kombinacija. Nakon prve četvrtine je 3:1 uz 6 obrana opet fenomenalnog Bijača i niti jedna obrana Viole.

Jedini gol za Recco zabio je Di Fulvio zahvaljujući Koganovu. Naime jug je igrao fenomenalno igrača manje kroz cijelu četvrtinu, pa i taj put. Bijač je obranio loptu Mandiću koja se odbila nekoliko metara od najbližeg igrača. S druge strane jedan jugaš i tri igrača Pro Recca jurnula su plivati prema Violi, a ostalo je svega 3 sekunde do povratka isključenog igrača. Ali čuveni vaterpolski Azerbajdžanac traži loptu u ruke i tako daje vremena igračima Recca da se vrate na svoje pozicije, čak je i izvođenje faula bilo nekoliko metara naprijed od mjesta gdje se trebalo izvesti. Za Juga je treći gol zabio opet Perrone s igračem više, a Viola nije niti izvadio ruke iz vode priliko intervencije.

Nanizao je Mandić 3 loša poteza, dva udarca i nebulozno dodavanje na stativu s igračem više ravno Perroneu. Fatović  je zabio s nekih 8 metara u dijagonalne rašlje na zonu za 4:1. A prije tog gola Jug je propustio tri igrača više. S druge strane Recco je imao 1/6 realizaciju, a tada je do kraja četvrtine zabio 3 u nizu: dva puta Filipović i jednom Figlioli. Prvi put je Jug opet odigrao fenomenalno s igračem manje, ali u zadnjoj sekundi Filipović ipak ima dobru poziciju za šut s krila nakon što su prethodno svi igrači bili odlično pokrivani. Drugi put odlično vara vrlo dobro držan blok Perronea, a Figlioli pogađa na prvu na prebačaj.

 

Početak treće četvrtine ponovno donosi jugašku rapsodiju i 4 uzastopna gola za odlazak na 8:4 u 6 minuta igre. sada Jug koristi tri igrača više: Perrone (odlično dodavanje Garcije s desnog vanjskog nalijevo krilo), Joković (s desnog krila pliska pored bloka u bliži) pa Marković (sa stative na asist Ivankovića). Iza toga Joković odlično proigrava Macana nakon što mu se lopta nakon udarca vratila u posjed, a Macan na prvu jako dobro pogađa plisku u bliži kut.

Ipak u zadnje dvije minute prvo Sukno – opet dobro odigrana obrana s igračem manje, čak i ruka Jokovića na Suknu priliko udarca, ali individualna klasa kao i kod Filipovića dolazi do izražaja. Iza toga Ivović iz polukontre – već treća polukontra Recca od početka utakmice, ali prva iskorištena. Imao je Jug još jednog igrača više i dobro je odigrano, Garcia je proigrao samog Lončara na stativu, ali mu je ispala lopta i ništa od gola za 9:6.

 

Za 8:7 pogađa opet Figlioli s igračem više, a još jednu priliku već 14. Recco ne koristi i ne uspijevaju izjednačiti. Kažnjava to Joković koji iz dobre obrane s igračem manje bježi u kontru i lakoćom pogađa za 9:7. Recco ima još dva igrača više koja ne koristi – Filipović opasan šut s vanjske pozicije pliska odsjeda u prečku, a zatim Perrone presijeca Suknovo dodavanje u samom začetku akcije. Ipak Filipović pogađa  čim je stigao u jedan od idućih napada. Sretno se lopta nakon prečke odbija od Bijačevih leđa i putuje prema golu. Na snimci se ne vidi je li cijelim obujmom prešla crtu, a mađarski režiseri zaslužuju kritike jer niti jedna kamera nije bila postavljena na pravo mjesto da se sa sigurnošću može kazat je li ili nije bio gol.

Oko minutu prije kraja Lončar je izborio sedmog igrača više (najuspješniji od svih sidruna po ovoj za njih najvažnijoj statistici) i nakon time outa nekako se čudno postavio Jugov napad; Fatović je završio na desnom, Macan na lijevo vanjskom, Garcia na stativi. Ipak, već kad se isključeni vratio Perrone fenomenalno pogađa od suprotne stative za 10:8 a samo je 39 sekundi do kraja. Jug je prelagano dozvolio da za samo 12 sekundi Sukno zabije gol. Trebali su natjerati Recco da potroši još više vremena, pa taman da se napravi i izbačaj.

 

Ipak kako je ostalo samo 27 sekundi dovoljno je bilo sačuvati loptu do kraja. Logično dobio ju je Perrone koji je plivao s njome desno, pa lijevo. Ostali igrači su se manje ili više kretali, pokušavali osloboditi klinča u kojem su ih držali protivnici. Najžešće je bio u duelu Di Fulvio – Marković. U dva navrata je Marković pokušao plivati, a Talijan ga je po 3-4 sekunde držao klinču ne dozvolivši mu da se pomakne. U jednom trenutku vidio se zamah Markovića po površini vode što je Koganov, koji uopće nije trebao promatrati taj par igrača jer je bio zadužen za prvu liniju, onu ispred gola gdje su igrači stalno bili u duelu i trebalo ih je pomno pratiti, sudi brutaliti. I ne samo da taj događaj nije bio u njegovoj zoni suđenja već se sve dogodilo na suprotnoj strani bazena, neposredno ispred Margete koji nije ništa sudio.

Brutaliti je potegao kaznu isključenja 4 minute i peterca kojega je 9 sekundi do kraja iskoristio Sukno i s 10:10 otišlo se u raspucavanje kaznenih udaraca.

 

Prve tri serije pogađaju redom: Perrone, Filipović; Joković, Ivović; Garcia, Prlainović. Zatim Ivanoviću brani Pastorino kojega je trener ubacio da brani u izvođenju kaznenih udaraca. Odmah Sukno kojem Bijač brani, pa Fatović i Figlioli pogađaju. Potonji je malo trznuo prije znaka, te je jako loše šutirao, ali ipak je zabio i priznat mu je gol. Perrone ponovno zabija, a u drugoj seriji Filipović pogađa Bijača u glavu i slavlje jugaša moglo je započeti.

 

Koliko je Koganovljeva odluka bila tendenciozna najbolje govori ne samo to da nije isključio Di Fulvia prije ikakve naznake udarca ili odguravanja – jasno je da je Marković potpuno bespotrebno dao ikakav povod da mu se ovo dosudi – nego i činjenica da je tijekom utakmice dozvoljavao teške klinčeve. Perrone je cijelu utakmicu čuvam tako da je bez lopte stalno potezan, nije mu se dalo niti prilika da propliva ili nešto slično. A sve bez ikakve sankcije. Inače je dosudio 3 isključenja jugaša zbog prekršaja na vanjskim pozicijama u trenucima kada napadač ima loptu, plus još 3 u plivanju. S druge strane samo jednom je Jug u plivanju dobio igrača više, a niti jednom na vanjskim pozicijama.

 

Jug je na najbolji način iskoristio izostanak Tempestija. U nenapisanoj najavi ove utakmice stajalo je da Jug može doći do pobjede ako Perrone zabije 2-3 gola, ljevaci zajedno 3 Obradović 2 i svi ostali još 2-3. Uz fenomenalnog Bijača i isto takvu obranu prije svega s igračem manje može se parirati i doći do pobjede. Gotovo pa da se sve ostvarilo osim što je Obradović podbacio, a Perrone zabio čak 4. Joković je preuzeo čitav učinak ljevaka na sebe i odigrao najbolju utakmicu sezone. Garcia je imao dvije odlične asistencije; te iznimno atraktivan blok u obrani s igračem manje kada je poklopio šut sa stative. Macan je imao cijeli niz odličnih duela na beku uz gol. Lončar danas nije zabio iako je trebao jednom, ali je izborio 7 igrača više. Vrlić je dodao 4 kao i jučer.

Obrana izvrsna, posebice u prve 22 minute kada su primili samo 4 gola. U zadnjih 10 minuta malo lošije, 6 primljenih golova. Bijač je bio izvrstan. Gotovo svih 12 obrana bile su nakon teških udaraca iz opasnih situacija. Uz to skinuo je još i dva peteraca.

Šteta što Marković zbog kazne neće sutra igrati jer je u obje ove utakmice imao veliku minutažu i dobro je igrao.

 

Recco je djelovao raštimano. Trener kao da nije jedno s igračima. Čak je zadnji time out vodio Figlioli. Stavio je Violu umjesto Pastorina. Mislim da tu nije pogriješio, što god da je odabrao bilo bi jednako loše. Kada je Pastorino stao na gol za raspucavanje peteraca vidjelo se koliko je loš čak i u ovom segmentu igre koji ne zahtjeva toliku fizičku spremu. Stalno se prerano bacao u jednu stranu i jugaši su samo morali čekati da on ode i plasiraju loptu u drugu stranu. Ivankoviću je obranio je on nije očito ni gledao ni kako ovaj brani ni bilo što drugi nego je brže bolje potegao na brzinu, a Pastorino je pogodio stranu i s dvije ruke zaustavio loptu.

 

Među najlošijim pojedincima od zvjezdanih igrača bili su Prlainović i Mandić. Oba sa po 3-4 jako loša udarca, bez gola, bez asistencije, bez zapaženog poteza i u napadu i u obrani. Posebice je to iznenadilo od Prlainovića. Ali i to je još jedan dokaz kako Garcia, a s njime i Joković igraju fenomenalno u obrani.

 

Jug Croatia osiguranje – Pro Recco         15:14 (10:10) (3:1, 1:3, 4:2, 2:4 – 5:4)

Suci: Margeta (Slovenija), Koganov (Azerbajdžan).

Jug: Bijač (12+2), Macan 1, Fatović 1 (+1), Lončar, Joković 3 (+1), Garcia (+1), Marković 1, Ivanković (+0), Vrlić, Perrone 4(+2), Benić , Obradović, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Pro Recco: Viola (5), Di Fulvio 1, Mandić, Figlioli 2 (+1), Figari, D. Pijetlović, Prlainović (+1), Aicardi, Sukno 3(1)(1+0), Filipović 3 (1+0), Ivović 1(+1), Gitto, Pastorino (+1). Trener: Amedeo Pomillio.

Osobne pogreške: Jug 17, Recco 13

Igrač više: Jug  (2/4+0/3+3/4+1/2)= 6/13 (46%); Recco (1/5+3/4+1/3+1/4)= 6/16 (38%)

Peterci Jug  –, Recco 1/1

Obrane: Bijač (6/7+1/4+3/5+2/6)= 12/22 (55%); Viola (0/3+3/4+0/4+2/4)= 5/15 (33%)

Kontrafaulovi: Jug 4, Recco 4

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Lončar: 7 iv

Vrlić: 4 iv

Marković: 1 iv

Recco:

Pijetlović: 5 iv

Aicardi: 4 iv

U plivanju: 3 iv

Prlainović: 2iv

Di Fulvio: 1iv

Jedan komentar na “Jug u sedmom finalu Lige prvaka”

  1. Trebam li reci, odlican prikaz. Sve si ljepo primjetio za Recca, i ovaj put su izgledali samo kao skupina placenika a ne kao tim, a nije im ni prvi puta da na finalnim turnirima gube kao veliki favoriti. Cesto se misli da bi uz ovakve igrace svatko mogao bit trener ili da ga se mozda i ne treba, a mislim da je ovo upravo dokaz koliko je on bitan. I to ne samo u taktickom smislu, vec naprosto da psihicki rastereti igrace u ovakvim utakmicama i pozitivno ih motivira da pruze svoj maksimum. U ovoj utakmici se pokazalo koliko je Kobescak klasa iznad Pomillia. Zanimljivo mi je bilo, kod prvog time outa koji je zvao, kada je rekao igracima da ne kompliciraju (i ti si to pomenuo) nego da idu zdravo seljacki, kroz sredinu 🙂 i onda Perrone upravo tako zabije. Spomenuo bih jos da je obrana Juga ucinila skoro nevidljivim i Pijetlovica, a sporni momenat i brutaliti sudjen Markovicu vidio je samo Koganov. Istina, iz ugla kamere se ne vidi, ali sto netko rece, jedino to je moglo iscupati Recca i bas to su dobili. Nakon 3 godine Jug ponovo u finalu, ovoga puta protiv grckih crveno-belih, nadam se i sa vise uspjeha, jer je ovaj tim (na papiru sigurno slabiji od onoga iz Beograda) ovakvom igrom to zasluzio.