Jugu bod u Budimpešti

foto: https://www.facebook.com/oscwaterpolo

Jug je u Budimpešti uzeo jedan bod odigravši 9:9 s OSC-om. Bilo je prilike i za više, ali igra Juga nije bila na potrebnoj razini. Dapače, na kraju je, u zadnje 3 minute, Jug stigao -2.

Jug je stigao u Budimpeštu osokoljen rezultatima u posljednje vrijeme. OSC-u ne igra Harai, nije igrao još nijednu utakmicu ove sezone, koji općenito zadnjih godina ima velikih problema s ozljedama. Toth i mladi Aranyi su dosta dobro pokrili poziciju sidruna. Zanimljivo da je OSC u prva 4 napada imao 4 šuta s pozicije dva metra. Prvo gol Totha koji je dobio loptu na ruku s desnog krila – opet je na beku bio Biljaka kad se prima gol – a onda još dva iskontrolirana šuta sidruna koji su otišli pored gola i čisti zicer Varnaija koji je ostao potpuno sam i promašio. Kasnije kroz utakmicu su često igrali s dva sidruna kako bi kompenzirali manjak kvalitete na toj poziciji, a povukli obranu u zonu.
Jug je očito loše ušao u utakmicu, posebice obrambeno. Ta 4 šuta u prva 4 napada su to nagovijestila. Jest da je zahvaljujući tim promašajima Jug otišao na 1:4 u prvih 8 minuta, ali to je zamaskiralo situaciju. Kasnije je i Popadić nanizao 12 obrana gdje je imao obranjen peterac, jednu čistu kontru i jednu polukontru i još 5 obrana s igračem manje. Nisu te obrane donijele puno plusa jer primjerice kod trećeg igrača manje, kada je Popadić obranio zicer sa stative, nakon kornera lopta u identičnoj akciji u to još 5 sekundi preostalog vremena uspijeva doći s desnog krila od Buriana na 1.stativu na Aranyija koji sada zabija. Nevjerojatno da u istom napadu dva puta prođe identično dodavanje na stativu. Obranio je kontru Csacsovskom, peterac Manherczu, opet njemu igrača više s krila ( s dvije ruke 😉 ) itd… Popadić je opet bio odličan, i sigurno prvo ime ove utakmice.
Jug je dakle poveo 4:1, kasnije je pred kraje druge četvrtine vodio i 6:3, ali u idućih 14 minuta zabio je tek jedan gol. Daniel Varga je tada zamijenio golmana, Levai je popio dva gola s desnog krila na zonu od Mozare i Vukojevića. Bisztritsanyi je upisao 6 obrana u tom periodu od malo više od dvije četvrtine provedene u igri. Najveći problem u napadačkoj igri Juga bio je iznimno loš igrač više, samo 4/14. Bilo je neizrađenih šuteva još u začecima akcija poput Jokovićevog i Lazićevog, dodavanje na pokrivene stative dva puta. Kasnije, kako je utakmica odmicala išlo se na šuteve s vanjskih pozicija, ali ni Joković, ni Fatović ni Žuvela nisu prolazili.
Obrambeni problemi su nekako slični onima spomenutima u prošloj utakmici kontra Jadrana. Gol s dva metra, 3 skrivljena peterca, kontra i polukontra. Samo što je sada Popadić i zaustavio polovicu toga (uz promašeni zicer kad igrač koji uplivava ostane sam na2 metra). Kod igrača manje problem su bile te druge akcije, nakon obrane Popa, ali na kraju kad je bilo najpotrebnije, da se uzme bar taj bod, obranjena su zadnja dva napada s igračem manje. Prvo je Vigvari požurio te ga je Joković lakoćom blokirao, a na samom kraju su sami igrači OSC-a zakomplicirali akciju, kad je išla povratna lopte s druge stative koja se izvukla u 3-3, ali je bilo dosta blokova ispred, netko je skočio na vanjskoj poziciji i oduzeo loptu s leđa vanjskom igraču. Ostalo je tek 6 sekundi za napad, ali Jug nije imao time out pa je to značilo i kraj utakmice.
Vjeko je potrošio prvi time out u drugoj četvrtini, kod igrača više koji je već bio u postavljenom napadu, a i nije donio realizaciju tako da tu pišemo -/- (i pozvanje i učinak nisu bili dobri). Drugi je pozvao 3 minute prije kraja na -2, tada je pozvan time out u plivanju tako da je time out donio mogućnost postavljanja napada. I zabio ga je Fatović s lijevog vanjskog, nakon što je prvo izboren igrač više, tako da tu ide +/+. Daniel Varga je prvog pozvao početkom treće četvrtine, kod igrača više u plivanju, Manhercz je izoliran na lijevom krilu i zabio je za 5:6 u tom trenutku, pišemo +/+. Drugi je pozvan na oko 2 minute prije kraja, kada je OSC dobio igrača više, ali je bio postavljen napad, uz to je Jug imao prije toga time out, pa je i zabio gol, tako da je trener imao više nego dovoljno vremena za dat neku uputu igračima. I nakon toga je Vigvari brzopleto i nerezonski probao s krila, pišemo -/-.

Osim Popadića treba istaknuti i sidrune. Kakaris je zabio gol i zaradio još 4 igrača više, Grgurević je dodao 5 igrača više. Nije ni to puno donijelo s obzirom na realizaciju. Fatović je, uz Biljaku koji je realizirao dva puta sa stative, zabio dva gola. Joković je imao 3 asistencije, i na kraju gol 40 sekundi prije kraja na zonu nakon što je prethodno u ovoj utakmici bio šuterski baš neraspoložen. Po gol Mozare i Vukojevića iz teške pozicije, obojica s desnog krila na zonu.
Sve u svemu jedna tvrda utakmica kakva često bude u Budimpešti. Bilo je dosta grešaka, bilo je i jako dobrih poteza, a vrijednost ovog boda Jug treba potvrditi u iduća 3 kola. Ostao je ispred OSC-s 2 boda te je zadržao četvrtu poziciju.

OSC – Jug Adriatic osiguranje 9:9 (1:4, 3:2, 3:1, 2:2)
Suci: Severo (Ita), Gomez (Špa)
OSC: Levai (5), Angyal 2(1), Manhercz 2(1+0), Varnai, Salamon, Csacsovszki, Dala, Toth 2, Vigvari 2, Burian, Bundschuh, Arnayi 1, Bisztritsanyi (6). Trener: Daniel Varga
Jug: Popadić (12), Mozara 1, Fatović 2, Zvono 1, Joković 1, Vukojević 1, Biljaka 2, Lazić, Kržić, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak
Osobne greške: OSC 15, Jug 14
Peterci: OSC 2/3, Jug –
Obostrano: Vigvari – Fatović
Igrač više: OSC (0/1+2/2+2/4+1/3)= 5/10 (50%), Jug (1/3+1/5+1/2+1/4)= 4/14 (29%)
Obrane: Levai (3/7+2/3)= 5/10 (50%), Bisztritsanyi (0/1+3/4+3/5)= 6/10 (60%), Popadić (0/1+5/8+5/8+2/4)= 12/21 (57%)
Kontrafaulovi: OSC 3, Jug 3
Asistencije:
3 – Joković
1 – Lazić, Csacsovszki i Burian
Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:
Kakaris: gol + 4iv
Toth: gol + 5m + 2iv
Angyal: 5m + 3iv
Grgurević: 5iv
Aranyi: 3iv
Csacsovszki: 5m
Žuvela i Fatović: po 2iv
Biljaka, Manhercz i u plivanju za OSC: po 1 iv

Odgovori