Lako preko Save

 

Jug je pobijedio Mladost na Savi 10:5 uz kontrolu igre i rezultata od samog početka. Utakmica je bila zanimljiva i kvalitetna. Jugaši su pokazali i u ovoj utakmici da su podigli formu u 2018-toj.

 

 

Trener Kobešćak najavio je da Jugu puno važnija utakmica protiv OSC-a za 7 dana, a osim toga cijeli prošli tjedan nije imao na raspolaganju gotovo kompletnu momčad, 9 reprezentativaca nastupalo je u Svjetskoj ligi pa na Europa kupu. Osim toga Renzuto je zbog ozlijede preskočio ovo gostovanje tako da se očekivao teži zadatak i veći otpor Mladosti.

Mladost je u ovu utakmicu ušla bez Paškvalina kojega je klub kaznio zbog nediscipline.

 

Zanimljiv detalj vidjeli smo odmah u prvom napadu Mladosti, naime Zović je krenuo zatvarati kontru i plivati u obranu čak 5 sekundi prije isteka napada svoje momčadi. Ali kasnije nismo baš vidjeli takve primjere, a ni Mladost nije uspjela zaustaviti Jugovu kontru i polukontru. Mladost je povela preko Biljake, na zonu uz loš blok Lončara, a i reakcija Bijača je mogla biti bolja. Ivanković iz daleko najbolje akcije s igračem više, kada je ostao potpuno sam na lijevom krilu  zabija za 1:1. Jugaši su imali dobar, ali ipak samo solidan protok lopte, tako da je ovoliko prostora na krilu ipak pokazatelj kako Mladost ne zna parirati na ovom nivou. Joković uskoro zabija iz polukontre 6 na 5 gdje je došlo do izražaja jako loše postavljanje – preširoko su stajali – igrača Mladosti koji su morali izdržati par sekundi dok Radu ne stigne najbližeg igrača. Macan je držao Radua dosta daleko tako da je Mladost imala problema u organizaciji napada i dosta ih je završavala bezopasnim šutem u zadnjoj sekundi. Na kraju četvrtine poništen je gol Bukića iz faula iako mi nije bilo jasno zbog čega.

 

U drugoj četvrtini Fatović započinje svoju seriju od 4 gola pa je kao i protiv Srbije on bio taj koji je zabijao kada se lomila utakmica. Opet polukontra Juga – iako je Mladost svoj napad završila šutem u 30-toj sekundi pa ne bi smjelo bit problema sa zatvaranjem – sada 5 na 4 i prebačaj Garcie s desnog na lijevog vanjskog. Odmah idući napad Fatović u dolasku u napad uplivava između Zovića i Radua i na dodavanje Jokovića zabija za 1:4. Do kraja četvrtine Mladost preko Bukića dolazi na 3:4. Prvo odličan šut oko bloka Lončara s igračem više, a kasnije i iz peterca kojega je Radu izborio protiv Pavličevića. Zanimljivo da je prvih 7 isključenja (prvo 3 igrača više za Juga, pa sad 4 za Mladost) sudio Prančić. Napravio je Fatović još jednu kontru, pobjegao je Zoviću koji ga inače lakoćom dobije u plivanju za loptu na početku četvrtina, ali šut s 5 metara brani Marcelić. Marcelić je skupio čak 9 obrana u prvom poluvremenu, par jako dobrih poput one Jokoviću na isteku ove četvrtine s igračem više.

 

Jug je igrao dobro u obrani, lakoćom igrao zonu, bekovi, ponajviše Macan izgurali su Radua (Hercega još i više) s 2 na 4 metra. Bijač je nastavio s odličnom formom, a Mladost je u ovoj i idućoj četvrtini postala još bezopasnija u napadu. Mučili su se baš stalno, i gro napada nisu uopće uspijevali zaprijetiti. Zabili su samo 2 gola u ovih 16 minuta.

Prvo je Fatović zabio još 2 gola – prvo na zonu na prebačaj s lijevog vanjskog, odlična pliska, a zatim i s igračem više uz visoko dizanje iz vode i šut preko bloka. Zabio je i Miloš s igračem više, lijep šut nisko s desnog vanjskog nakon zavlačenje u lijevo. Lončar realizira igrača više sa stative nakon asistencije Jokovića za 4:7.

Zadnja četvrtina se nastavila u istom tonu. Odličan gol Benića na prebačaj na zonu za 4:8. Zabio je Zović s dva igrača više pa još Joković opet na zonu te Ivanković na samom kraju utakmice iz još jedne kontre za konačnih 5:10.

 

Jug je odigrao dobru utakmicu. Bijač, Macan, Fatović i Lončar pokazali su najviše. Bijač već duže vrijeme brani na svom maksimalnom nivou. Macan je i protiv Radua pokazao da je u obrani jedan od najboljih bekova danas. Fatović je od svih možda i najduže u top formi. Osim 4 gola ima još još barem toliko šuteva, propustio je jednu kontru, jednom odličnom parabolom izborio novi napad te još dva puta s igračem više pogodio okvir gola. Šuterski se stalno diže, a i plivački nivo igre je podignuo na veći nivo. I protiv Olympiakosa i protiv Srbije i danas je uplivavanjem iskreirao situaciju za gol. Lončar je zaradio 6 igrača više, zabio sa stative. Trebao je u obrani kod 2 gola malo bolje držati blok, posebice protiv Biljake na početku utakmice. Svi ostali su bili dobri, istaknuo bih još Ivankovića koji se također diže u formi što se vidi i u minutaži koju dobiva od trenera. Mladi Kržić i Žuvela dobili su priliku u ovoj utakmici, a komentator AreneSport je jako dobro istaknuo jedan duel pri kraju kada je 16-godišnji Žuvela čuvao 36-godišnjeg Radua. Odlično iskustvo za naredne godine.

 

Mladost se nije mogla nositi s Jugom. Prvi dio utakmice, dok je Marcelić imao čak 9/13 obrana još je rezultat i bio povoljan. Međutim ni golman Mladosti nije mogao do kraja tako, još samo jedna obrana u drugom poluvremenu. Miloš je donio kvalitetu više u plivanju, barem u napadu jer je u par navrata pokušavao ići u leđa jugašima, ali nije imao podršku od suigrača. Jednom je Bukić išao s njime pa je i imao čak 5 metara prednosti, ali ga je Garcia stigao dok se spremao šutirati. Radu se isto tako nosio koliko je mogao. Koristio je situacije kad bi uspijevao uzeti kvalitetnu poziciju. statistički je odličan, izboreni peterac i 5 igrača više, ali kroz igru to nije tako dobro izgledalo, a i suci su mu u par navrata poklanjali. Zović nije opravdao reprezentativni status ni šuterski, ni u organizaciji igre, a ni u plivačkom segmentu. Bukić je dobro krenuo, ali što je utakmica odmicala i on je bivao sve lošiji. Cijeli niz loših pokušaja s igračem više, uz spomenutu lošu reakciju u kontri.

 

Utakmica je bila korektna i lagana za suđenje. Spomenuli smo zanimljiv podatak da je jedan sudac, Prančić sudio čak prvih 7 izbačaja u utakmici. A i imao je nekoliko očitih pogrešaka. Odmah na startu treće (na 3:4)  nakon što je Fatović spustio loptu na Lozinu na dva metra uz očigledan prekršaj ne sudi ništa, iako je i za puno upitnije prekršaje do tada svirao isključenja. Malo kasnije na 4:6, sudio je 2 metra Jokoviću s igračem više. Na početku zadnje četvrtine u čistoj borbi za poziciju Radua i Benića sudi isključenje bez lopte. Inače, i Periš je na kraju treće četvrtine jedan dvoboj Radua i Macana također presuđuje isključenjem beka. Tu je borba bila malo više pod vodom, ali je zanimljivo da lopta do sidruna, sve i da je idealno postavljen i da ga bek uopće ne čuva ne može doći ni pod razno jer mu je suigrač na pola terena pod visokim presingom u borbi da sačuva loptu (čak je možda i bila topljena)  pred nekim od jugaša i ne postoji nikakva mogućnost dodavanja prema sidrunu. Stoga ne postoji nikakvo opravdanje da sudac u takvom trenutku sudi izbačaj beka osim ako se ne radi baš o nekom teškom prekršaju što ovdje nije bio slučaj.

I inače današnji suci imaju velikih problema razlikovati konjarenje (čak to često toleriraju preko granice i na taj način smanjuju razliku između kvalitetnih i manje kvalitetnih bekova) od borbe beka i sidruna za poziciju, pa čak i kad nisu u klinču. Dapače, izgleda da ih to još više “zbuni”.

 

 

13. kolo JVL-a

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje    5:10 (1:2, 2:2, 1:3, 1:3)

suci: Prančić i Periš (Split)

Mladost: Marcelić (10), Radu, Zović 1, Samardžić, Biljaka 1, Bukić 2(1), Marković, Lazić, Herceg, Valečić, Trush, Bašić, Jukić, Miloš 1. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Bijač (9), Macan, Fatović 4, Lončar 1, Joković 2, Garcia, Ivanković 2, Rašović, Kržić, Pavličević, Benić 1, Lozina, Jarak, Žuvela. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 11, Jug 13

Peterci: Mla 1/1, Jug –

Igrač više: Mla (-+1/4+1/3+1/4)= 3/11 (27%), Jug (1/3+0/2+2/3+0/3)= 3/11 (27%)

Obrane: Marcelić (4/6+5/7+0/3+1/4)= 10/20 (50%), Bijač (3/4+3/5+2/3+1/2)= 9/14 (64%)

Zarađeni peterci i igrači više:

Mla

Radu: 5m + 5iv

Bašić: 3iv

Miloš: 2iv

Marković i u plivanju: po 1 iv

Jug

Lončar: 6iv

Lozina: 2iv

Garcia, Benić i u plivanju po 1iv