Mladost ipak zabila!

 

Počela je 26-ta finalna serija, 13-ta između Juga i Mladosti. Vijest dana je da je Mladost zabila u Gružu. Štritof se odlučio za Turčinovu taktiku kad igra protiv puno jačih protivnika, ali nije znao ili mogao u pravom trenutku zaprijetiti. Točnije, Mladost je u napadu odigrala ispod svakog nivoa.

 

Jug je pobijedio Mladost 7:1. Čast da zabije imao je mladi Franko Lazić koji je nedavno po prvi put dobio poziv u seniorsku reprezentaciju. Štritof se odlučio da pod svaku cijenu spriječi kontru Juga pa su većinu napada proveli u trošenju 30 sekundi i na kraju bacanju lopte u stranu, a da se 5 sekundi prije kraja na uzvik s klupe „nazad, nazad“ svi do jednoga mladostaša krenu vraćati u obranu.

Slično je i Turčin svojedobno igrao protiv Kamena malog koji je te godine bio branitelj naslova. Turčin kao ekipa koja je tada kvalitetom spadala u raspon 13-16 momčadi Divlje lige kroz veliku većinu prve dvije četvrtine igrao je kao Mladost danas. Samo uz kvalitetniju zonu i uz pokoju prijetnju. I onda krajem druge i početkom treće četvrtine iz 0:4 nakon što praktički nismo ni pokušali zaprijetiti već smo bili koncentrirani kako usporiti ritam, kako zaustaviti Voinića, Turčin radi nevjerojatni preokret i vodi 5:4. Tada se pomislilo da je čudo nad svi čudima moguće pa je popustila disciplina u igri, a i kopnila je snaga tako da se Kamen odlijepio u zadnjih 5 minuta.

 

Mladost je pokušala kopirati Turčin, ali nije uspjela zaprijetiti ni na čas iako je razlika u kvaliteti puno manja nego u gore opisanoj utakmici. Počelo je s dosta Jugovih udaraca koji su sijevali oko gola ili ih je danas odlični Vićan zaustavljao. S druge strane Mladost je čak i imala pokoju naznaku napada, ali samo naznaku. Jug je poveo preko Markovića koji koristi treću priliku s igračem više i to odličnim pliska prečka golom s lijevog krila. Prethodno je Obradović, za kojeg se vidjelo da je spremniji nego u Egeru, pogodio Vićana u glavu, a Perrone je nakon brzog izvođenja ostao sam ispred Vićana koji i to odlično brani.

S druge strane i Mladost je promašila dvije akcije. Bukiću je Bijač lakoćom obranio s dvije ruke pokušaj s krila u bliži.

 

Vićan je nastavio s odličnim obranama i u drugoj četvrtini. Prva i jedina kontra koja je sijevnula nakon kontrafaula Mladosti, čini mi se Bašića, pa je Marković napravio ključnu razliku za 4 na 3, a Perrone je bio realizator. Nedugo iza Benić s desnog vanjskog probija Vićana za 3:0. Mladost je čak i s igračem više pazila da ne dođe do kakvog nekontroliranog udarca koji bi rezultirao kontrom pa je cijelog igrača više provela dodavajući se oko zone i na kraju je opet lopta bačena u stranu. Često su te lopte bivale bačene preblizu vlastitog gola tako da je Jug imao skoro po punih 30 sekundi za napad je bi već svi bili postavljeni u lepezu kad bi se lopta tek pokupila za novi napad. Drugog igrača više Bašić s krila šutira u prsa Bijaču.

Jug je zabio još jedan za 4:0, opet Marković nakon brzog protoka lopte, odličan šut s krila kroz uši Vićanu. I Marković je sve spremniji i spremniji nakon duge bolesti.

 

Iako ni u prve dvije četvrtine Mladost nije bila previše opasna, blago rečeno. Ili točnije, puno opasniji i puno više prilika za gol imao je Real večer prije samo u prvih 15 minuta utakmice nego Mladost cijelu večeras. Iako je u nogometu nešto češće da se zabije jedan gol, nego što je to slučaj u vaterpolu. Ipak, vrhunac je došao u trećoj četvrtini. Niti jedan, ali baš niti jedan napad nije postavljen prije 12-13 sekundi prije kraja, a već 5-6 sekundi kasnije bi krenulo plivanje nazad kako bi se zatvorila kontra. Jug je zabio preko Vrlića za 5:0. Bio je to sretan gol jer je Zović imao odličan iskok kojim je presjekao dodavanje, ali nije iskontrolirao loptu do kraja kad se spustio na vodu već se ona nekako našla kod Macana koji je uplivao na stativu, a on ju je proslijedio do Vrlića koji je bio potpuno sam ispred gola. Lončar je pred kraj četvrtine izborio peterac protiv Milakovića kojega Perrone pretvara u 6:0.

Najsmješniji detalj zbio se u jednom napadu kada je Brlečić nekoliko sekundi zamijenio Bijača s nekim igračem pa njega blokirao da ne ode u kontru, a za to vrijeme je Jug imao ogromnu prednost u polukontri 6 na 5, ali su to jako loše postavili pa se sidrun Mladosti uspio vratiti u obrambenu formaciju iako je kasnio više od 10 metara. Fatović je izvrsno oduzeo loptu Bukiću na vanjskoj poziciji s igračem manje i jurnuo u kontru. Plivao je s loptom preko cijelog terena i na kraju nije imao snage s Bukićem na dužinu tijela iza sebe za kvalitetan udarac pa je Vićan i ovo obranio.

 

Na početku četvrte četvrtine ništa novoga. Mladost opet ne šutira s igračem više, nego neopasano kruži oko zone da prođe što više vremena. S druge strane Obradović dolazi s Zovićem pred gol Mladosti, vrti ga vrlo atraktivno čak dva puta iliti ga za 540° i zarađuje peterac kojega sam realizira za 7:0.

I onda 3:24 do kraja utakmice dogodilo se i to. Lazić s desnog vanjskog pogađa u bliži Bijačev kut. Već je Kobešćak Perronea i još najmanje dvojicu udarnih igrača kroz cijelu četvrtinu držao na klupi, a i ostali su se malo opustili tako da je Mladost imala čak nekoliko solidnih udaraca prije počasnog gola. Do čega je došlo, da se broje udarci koji nisu s 8 ili više metara u prsa Bijača. U tom periodu igre i Mladost je malo popustila pa su Ivanković i Fatović imali prilike iz polukontri, ali je prvom Vićan obranio, a drugom je pliska otišla preko gola.

 

Mladost je imala 0/8 igrača više. Bukiću je jednom obranio Bijač, drugi put je izgubio loptu na lijevom vanjskom. Bašić je jednom pogodio Bijača ravno u prsa, drugi put je dodao loptu ravno Beniću. Ostala četiri nisu ni pokušali šutirati do isteka napada.

Jug s druge strane 2/5. Oba gola preko Markovića, a Perrone je promašio čisti zicer, Ivanković je nakon jako dobro izrađene situacije pogodio s krila unutrašnji dio dijagonalne stative, ali se lopta nije odbila u gol. I još je Obradović pogodio s lijevog vanjskog Vićana u glavu iz dosta dobro izrađene situacije.

Mladost je uspjela spriječiti kontru Juga, ali pod koju cijenu – napad uopće nisu igrali. Da je Jug odigrao puno snagom do kraja imali bi po prvi put da neka momčad nije zabila gol u nekom finalu. Vrlo vjerojatno ne samo prvenstva Hrvatske nego i uopće, ikad. I ovako je ovo vrlo vjerojatno rekord. Sjetio sam se utakmice koju smo imali prilike gledati prije 10 godina na Savi kada je Mladost imala priliku osvojiti naslov jer je vodila 2:1. Ali je Jug dobio 8:3 i izjednačio i kasnije u Gružu (prva pobjeda domaće momčadi u toj seriji) osvojio naslov.

 

1. utakmica finala

Jug Croatia osiguranje – HAVK Mladost                7:1 (1:0, 3:0, 2:0, 1:1)

Suci: Prančić i Tiozzo (obojica iz Splita).

Jug: Bijač (9), Macan, Fatović, Lončar, Joković, Garcia, Marković 2, Ivanković, Pavličević, Benić 1, Perrone 2(1), Obradović 1(1), Popadić, Vrlić 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Vićan (10), Bukić, I. Milaković, Zović, Biljaka, Brlečić, Vlahović, Lazić 1, Pavičić, Paškvalin, Valečić, Bašić, Marcelić, Smolčić. Trener: Ratko Štritof.

Igrač više: Jug (1/3+1/1+0/0+0/1)= 2/5 (40%), Mla (0/2+0/2+0/1+0/3)= 0/8 (0%)

Peterci: Jug 2/2, Mla –

 

Prisjećanje:

Lipanj 2007. – 4. utakmica finala

Mladost – Jug                   3:8 (1:1, 1:3, 1:2, 0:2)

Mladost: Pavić, Burić, Pavlović, Jelača, Smith 2, Franković, Herceg, Đogaš 1, Primorac, Perčinić, Premuš, Brkić, Kobešćak, Radmanović.  Trener: Ozren Bonačić.

Jug: Vićan,Car, Hrošik, Bošković 2, Pecotić 1, Kržić, Smodlaka 1, Marković 1, Bušlje 2, Obradović, Dobud 1, Drobac, Fatović, Joković. Trener: Emil Nikolić

 

Vidimo da i nakon 10 godina u Juga igraju Marković, Obradović i Joković. Kržić je danas bio na klupi kao pomoćni trener, a Kobešćak i Vićan su zamijenili klubove.