Mladost izborila petu

    Današnja utakmica na Savi bila nešto kvalitetnija nego dosadašnje tri. Posebice kad bi se utakmica promatrala po segmentima. Tako je Mladost bila furiozna u drugoj četvrtini u kojoj je zabila nevjerojatnih 7 golova. Ali jugaši se nisu predavali i treća četvrtina koju su dobili sa 4:0 je bila najbolja četvrtina Juga u ovoj seriji.

     Prva četvrtina završila je 3:3, kao i u prošloj utakmici u Zagrebu. I jedni i drugi su realizirali po 2 igrača više, Bošković je promašio polukontru i kao da je naznačio da to neće bit njegov dan što se kasnije i pokazalo. U prva 3 napada talijanski suci su sudili 2 kontrafaula Dobudu iako bi tim kontrafaulovima prethodilo Letičino „jahanje“ po sidrunu Juga. I do kraja su suci bili lošiji nego u prethodne 3 utakmice.
     Na početku 2. četvrtine Dobud je zabio za drugo uzastopno, i posljednje vodstvo Juga 4:3. Onda je uslijedio potop, serija Mladosti 7:1 u manje od 7 minuta igre. Vićan je samo pogledom pratio lopte, pa i one koje su mu išle neposredno uz njega, a i mladostaši su iz nekih situacija pogađali izvrsno. Posebice Letica, sa nekih 7 metara, u same rašlje, od prečke u gol. Bio mu je to već 3. gol. S igračem više su 3 puta zabili – Muslim, Lončar i Karač – te još Hinić 2 puta, od čega drugi gol šutom izvana, doduše sa oko 5 metara, vrlo lijepi Vićanu kroz uši. S druge strane Jug je bio nemoćan, ne samo u obrani, već i u napadu i samo je Bošković zabio iz peterca. Na samom kraju četvrtine kontra Juga – još je bio i igrač više – koju realizira Sandro Sukno za 10:6 na poluvremenu. Ovakvu četvrtinu Juga nisam nikad vidio.
     Ali jugaši se nisu predali. Fatović je odlučio promijenit Vićana, i mladi Nižić je otišao na gol. Tada je i Šutalo po prvi put u ove 4 utakmice ušao u bazen, ali samo da zagrije Nižića. Ali to je izvrsno napravio jer je Mirko odlično branio i bio jedan od najzaslužnijih za povratak Juga. Prvo je Dobud izborio peterac koje Sandro realizira. Zatim Obradović zabija sa stative, pa fenomenalna parabola Dobuda sa 2 metra. I za kraj još jedan fenomenalan gol, ovaj put Sandro Sukno na prebačaj Jokovića u same rašlje točno pola sekunde do isteka četvrtine. I u zadnju četvrtinu se ušlo sa 10:10, sada serija od 5 golova jugaša.
     Ipak, u zadnjoj četvrtini Mladost se opet budi u napadu i stalno su u prednosti. Jug uspijeva izjednačit do 12:12, ali na 13:12 Joković sa igračem više dodaje netočnu loptu prema 1. stativi, i na kraju par sekundi do isteka napada i manje od 40 sekundi kraja utakmice Hinić zabija sa 2 metra pored Obradovića. Ali to nije bila Medova greška, jer nije tada smio radit izbačaj, nego vanjskih igrača koji su unatoč tome što su ostali mladostaši bili predaleko i bezopasni po gol, dopustili lagano dodavanje na 2 metra.

     Poslije utakmice razvila se rasprava o sucima. Neki su komentirali da odavno nisu vidjeli lošije suđenje, drugi kako je bila tek jedna – dvije pogreške. Po meni istina je negdje u sredini. Prvo od ove 4 utakmice danas je bilo najlošije suđenje, ali opet bolje nego kada su Periš i još neko uz rub bazena u ranijim finalima. Drugo, kriterij se promijenio prema kraju utakmice – počelo se „lakše“ dobivat izbačaje. Zatim, bilo je i nekoliko pogrešaka u procjenama kontrafaulova i izbačaja. Najočitija kad je u zadnjoj četvrtini izbačen Drobac s obje ruke u zraku i još se bacio unazad zbog eventualnog odguravanja Hinića. Izbačaj sigurno nije bio, nego možda čak i kontrafaul. Bilo je još takvih procjena kojih se sad ne mogu prisjetit, nekoliko sa obje strane. Ali najveći problem je bio što se opet dosta dopuštalo jahanje bekova Mladosti, posebice Letice,  po Dobudu, i onda bi se Dobudu sudio kontrafaul pri oslobađanju od zagrljaja.

     Jugu je za pobjedu falio još jedan raspoloženi igrač, ili bolja igra u obrani u prvom poluvremenu. Najviše su podbacili Vićan koji i nije bio loš u otvaranju utakmice i kapetan Bošković koji je bio potpuno bezopasan u napadu tj. mladostaši su ga dobro zatvorili. A i kad bi ostao sam, kao u dvije polukontre, Pavić bi mu lakoćom obranio.
     Čeka nam majstorica u subotu u Gružu. Prije svega očekujemo kvalitetan vaterpolo i dostojan oproštaj kapetana Boškovića od jugove kapice. Za to bi se trebalo okupit i nešto publike na tribinama, mislim da su jugaši zaslužili pune tribine u posljednjoj utakmici u kojoj će pokušat „spasit“ sezonu.

4. utakmica finala PH
HAVK Mladost – Jug CO    14:12 (3:3, 7:3, 0:4, 4:2)
Suci: Riccitelli i Gomez – Italija
Mladost: Brzica, Živković 2, Babić, Letica 3, Petković 1, Milaković, Zubčić, Martinić 1, Karač 1, Muslim 1, Hinić 4, Buljubašić, Pavić (7), Lončar1. Trener: Nikolić.
Jug: Vićan (4), Vranješ, Bošković (1), S. Sukno 4(1), Joković, Seman, Marković 1, Bušlje 2, I. Sukno, Dobud 3, Drobac, Obradović 1, Nižić (6), Šutalo. Trener: Fatović.

Igrač više: Mla 7/12 (58%), Jug 6/13 (46%)
Peterci: Mla -, Jug 2/2
Obrane: Pavić 7/19 (37%); Vićan 4/14 (29%) i Nižić 6/10 (60%)
Kontrafaulovi: Mla 5, Jug 9

 

5 komentara na “Mladost izborila petu”

 1. Slažem se, najlošije suđenje talijana do sada ali i ovo je bolje od naših lumena Periša i jednog od Brale Franuloviće ili Štamplije.
  Kontrafauli, jedan kriterij za Juga drugi za Mladost, mislim da su tu bili najlošiji.
  Jug – Miho i Joković deflatirani, Vičanovih crnih par minuta,faul Dropca u napadu i Jokovićeva greška u dodavanju u oba slučaja sa igračem više odlučili su utakmicu a ne loši suci.
  Nižić je pokazao da Jug ima odličnog mladog golmana. Fatović je danas pogrješio što nije dao šansu još nekom od mladih i odmorio neke standardne za petu utakmicu.
  Jug i Miho zaslužuju pun bazen u subotu, zato ala svi na bazenu u subotu popodne navijat i pomoć osvojit titulu prvaka.

 2. Ne bih se složio s tim da je Vićan podbacio.stvar je u tome što je on svih razmazio svojim nemogućim obranama,pa kad primi par golova koje bi svaki normalan golman primio odmah je podbacio.A to što su čovjeka njegovi ostavili na streljani nije bitno!?!
  Jug igra loše,igrači su umorni i zasićeni.Kapetan je već odavno s glavom negdje drugdje,drugi centar kad je malo jači bek na njemu je potpuno bezopasan,drugog beka nemamo,trojica igrača s klupe ne mogu igrat ni u Gusara,a kamoli u Juga,itd.
  Unatoč svemu tome Mladost je još uvijek mnogo lošija ekipa i Jug će sigurno osvojit ovo prvenstvo ali pravi je podvig Nikolića što je uspio s dva i po igrača odvest ovo finale u petu utakmicu i dvaput zaredom dobit Juga u Zagrebu.

 3. meni su najnevjerojatnija ona dva dodavanja nikome s igračem više. marković s lijevog i joković s desnog krila bace loptu ili im ispadne, na vodu pored nekog mladostaša. i tako nešto se dogodi u svakoj od ove 4 utakmice po 2 puta. možda se i finale ph igra sa jabulanijem pa nikako da se prilagode.

  čitam i izjave nikolića, pa koji je to kreten.

 4. pozdravite mi bauera ako ga sretnete večeras na stradunu, stigo je s mladostašima popodne u grad 🙂

  nadam se da je svojim debilnim natpisima zadnji dana dodatno motiviro jugaše i da će konačno od početka utakmice zaigrat koncentrirano. ajmo sutra svi za juga

 5. AJMO JUŽE!!!!!!!! 🙂 Ovo se mora dobiti, izvucite sve iz sebe, ne igrajte kao pičke kao prve tri utakmice, tek se u četvrtoj vidjelo malo žara u vama. Sandro prekini glumiti zvijezdu jer to nikome ništa dobrog nije donjelo, Miho ne budi glavom u Savoni, Primorju, Pro Reccu… ili đe već ideš, Jokoviću nemoj da ti onako blesavo ispadaju lopte….itd, svaki od vas je samo jedan dijelić ekipe i samo ako svi skupa odigrate kvalitetno možete do pobjede. Ako jedan kiksa drugi ga izvlače. Znamo da je sezona bila duga, naporna i da je vaterpolo naporan sport, ali nemojte sada odustati kad ste tako blizu, sad se stisnu zubi i pregazi se Mladost. Idemo vas svuđe bodriti (Budimpešta, Milano, Barcelona, Rijeka, Napulj) jer ste ponos Grada, pa tako predstavljajte naš Grad i u bazenu. Znamo da suci uništavaju vaterpolo i da je sve manje ljudi na tribinama, ali svaki se sport igra zbog navijača, ne zbog sportaša (nažalost danas je sve više i više obrnuto) i neka vas to vodi do pobjede, zajedno sa punim tribinama (bar se nadam). Uvijek se sjetim Mikija Rapajića koji je skoro svaki gol proslavljao pokazujuci prstom prema navijačima. Zato ajmo svi skupa po pobjedu!!!!!!