Skupština HVS-a – 1.dio

    Na izvanrednoj izbornoj skupštini 10.10. 2010. izabran je novi predsjednik HVS-a Predrag Sloboda na mandat od 2 godine. Sloboda je ujedno i predsjednik Primorja EB i dopredsjednik Pro Recca (tu je funkciju zamrznuo) kao i manager naftne tvrtke „Orlean Investa“ koja je u vlasništvu predsjednika Pro Recca Gabrielea Volpia.

    Osim novog predsjednika izabrana su i dva dopredsjednika Perica Bukić i Goran Hrnić što predstavlja malo iznenađenje jer se kroz medije spominjalo da će Goran Sukno nastavit obnašat dužnost dopredsjednika. S obzirom da novi predsjednik radi u Nigeriji, određeno je da je Bukić prvi dopredsjednik koji preuzima ulogu prvog čovjeka u trenucima kada je Sloboda odsutan iz Hrvatske.
    Izabran je i novi Upravni odbor koji će od sada imati 16 članova – jasno sa trojicom čelnika:

Goran Hrnić, Goran Sukno, kap. Ante Jerković, Tomislav Dumančić i Roko Tolić – Jug CO
Perica Bukić, prof. dr. Boris Labar,  Tomislav Paškvalin, Boško Lozica – Mladost
Predrag Sloboda, Damir Radonić – Primorje EB
Ante Kulušić, Tomislav Jukić – Šibenik
Milivoj Bebić, Mladen Drnasin, Adrian Ježina – Split

Iz prošlog UO otpali su Prgin i Klisović, a nova je trojka iz Dubrovnika te Lozica i Radonić.
    Jug je nakon oštrih izjava u startu na kraju dobio ono što je tražio – skoro trećinu mjesta u UO, a zauzvrat je glasao za sve prijedloge, i za Slobodu i za 3 stranca i za sve ostalo. Ostaje vidjet hoće li sa svojih 5 glasova imat više utjecaja na rad saveza, a za ubuduće bi bilo bolje da jasnije izražavaju svoje stavove, a ne da u ponedjeljak kažu jedno, a do petka već sasvim suprotno.

    Čitajući i gledajući druge medije mogla se steć ovakva slika o skupštini:
–    Dnevnik HRT-a: drugi dopredsjednik se zove Goran Hinić (video isječak iz Dnevnika 10.10.)
–    Jutarnji list, preciznije Predrag Žukina (članak) je netočno informirao javnost; prvo da je bilo tajnog glasovanja, a zatim da je Jug bio suzdržan kod glasanja za Slobodu. Točna verzija je da je Mornar je bio suzdržan, a da je Jug bio suzdržan onda bi bilo 13 suzdržanih glasova.

 
Tijek skupštine
    Na početku je imenovana verifikacijska komisija na čelu s Alenom Pešušićem koja je utvrdila da je na skupštini prisutno 208 glasova od maksimalnih 238 i da postoji kvorum. Za donošenje bilo koje odluke potrebna je natpolovična većina prisutnih, što znači 105 glasova. Svaki član skupštine ima određeni broj glasova koji ovisi o nekoliko faktora – stupnju natjecanja, ukupnom broju kategorija u klubu itd… Tako npr. Jug CO ima 13 glasova, Mornar BS 12, VK Galeb Makarska 11, VK Cavtat 5, itd.
    Nakon nekoliko protokolarnih točaka (usvajanje dnevnog reda, zapisnika s prošle skupštine) na red su došla izvješća. Osim što su predana u materijalima u pisanom obliku i usmeno su se iznosila. Prvi na redu je bio predsjednik Perica Bukić.
    To je bilo nekoliko minuta samohvale s naglaskom na najbolje EP ikad. LEN je poslao posebnu čestitku za izvrsnu organizaciju, a predsjednik je pohvalio i stručni stožer te igrače. Napomenuo je da su još ostali dužni premije igračima koje im je obećao isplatit jedan sponzor (op.a. HEP u iznosu od 10.000 eura po igraču i izborniku). Također je spomenuo da odlazi s mjesta čelnog mjesta i da ostavlja odlično organiziran savez. Spomenuo je i da smo još uvijek dužni zadnju ratu kotizacije LEN-i u iznosu od 1.5 mil. kuna, ali da se i prije skupštine (op.a. nedjelja ujutro) sastao s predsjednicom vlade te rekao: „Ja sam u intenzivnim pregovorima s predsjednicom vlade“. Rekao je da nemamo niti jedan potpisan sponzorski ugovor za iduću godinu.
    Da zaključimo, predsjednik u odlasku ostavlja dug od 1.5 mil. kuna (plus dug za premije igračima i stručnom stožeru nešto više od milijun kuna) što iznosi oko 20% predviđenog proračuna za 2011. (7.6 mil. kuna) te niti jedan potpisan sponzorski ugovor. Čak ni zlato na domaćem EP-u, opću euforiju, sigurno i dobru gledanost na tv-u, nisu uspjeli pretočit u bar jedan sponzorski ugovor. To i ne čudi previše s obzirom da u savezu od 8 zaposlenika nema niti jednog koji je zadužen za marketing, a i HVS nema ugovor s nekom marketinškom agencijom.

    Slijedio je izvještaj glavnog tajnika Renata Živkovića (jedan od tih osam zaposlenika u savezu) u ime Ureda HVS-a. Nastavili su se hvalospjevi na vlastiti račun, te kako je bilo puno posla, posebice oko organizacije EP-a. Istaknuto je da je organizacija EP-a došla 20 mil. kuna (uključujući 6 mil. za kotizaciju LEN-i), a već ranije Bukić se zahvalio sponzorima, a posebice Vladi RH kao i Gradu Zagrebu (op.a. ipak su oni bili glavni sponzori).
    U pisanom dijelu istaknuo je da je završena monografija „Stoljeće hrvatskog vaterpola“ i prezentirana na vrijeme EP-a. Monografija stvarno odlično izgleda, a tekstove je prikupljao tj. urednik monografije je legendarni dba. Isplatilo se veličat Bukića pa je sigurno štogod zaradio na ovom projektu. Svi sudionici skupštine dobili su monografiju na poklon.

    Zatim je izbornik Ratko Rudić izašao za govornicu. I on je podnio pismeni izvještaj gdje je opisana (tko je igrao, sudio, zabio golove, statistika igrača više i manje te par opisnih rečenica o utakmici) svaka utakmica u 2010. kao i cijelo pripremno razdoblje uoči sva 3 ljetna natjecanja. U svom obraćanju skupštinarima je malo objašnjavao što je napisano, govorio je o EP-u, o mlađim uzrasnim reprezentacijama kao i planovima u 2011. Rekao je i da su imali optimalne uvijete za pripreme i da su im dosta pomagali i bili na usluzi ljudi iz klubova i u Dubrovniku i u Rijeci i u Zagrebu za vrijeme priprema.
    Istaknuo je uspjehe mlađih reprezentativnih kategorija. Zlato U15 reprezentacije na neslužbenom SP-u u Zrenjaninu, broncu U17 na EP-u i da se trebaju iznaći sredstva da se taj kvalitetni program rada s mladima nastavi. Spomenuo je sve trenere po kategorijama, od jugaša je spomenut Pavo Pulić koji je radio s ’96-tim godištem. Istaknuo je da je zbog nedostatka novaca izostao program za ’91. godište što je loše jer ih 2011. očekuje SP u Grčkoj. Generaciju ’94. očekuje EP kojemu ćemo bit domaćini u Rijeci.
    Otkrio je i da je po neslužbenim podacima iz FINA-e naša kvalifikacijska grupa u Svjetskoj ligi – HRV, ITA, GRČ i NIZ (što je prije par dana postalo i službeno). Te da nas osim Svjetske lige očekuje SP i da je iduća godina vrlo važna jer se treba kvalificirat za Olimpijske igre što možemo kao osvajači Svjetske lige ili ako budemo među prva tri na SP-u.

    Ostali koji su podnijeli pismena izvješća nisu osjetili potrebu i usmeno obrazlagat – izbornik žena Milorad Damjanić (to je učinio na kraju na traženje Nikše Savina), a Milivoj Bebić nije u pismenom izvještaju komisije za natjecanja spomenuo oduzimanje nagrade jugovom golmanu na mlađejuniorskom kupu Hrvatske ;).

Jedan komentar na “Skupština HVS-a – 1.dio”

  1. dba je čak nadmašio samog sebe, ovo kako je dizo u nebesa bukića – mislim da su bila čak 3 teksta u 7 dana – uoči skupštine. bukić je najbolji, slobodi će bit teško doseć taj nivo, itd… ma bukić je genije, čudo prirode. a još je to sve unaprijed spremio jer je bio s mladostašima u berlinu.

    vlašićev komentar iz dubrovačkog: “Dakle, ubuduće, ako im se želje ispune, kada se budu donosile neke važne odluke, neće jugaši bit nadglasani 9:2 nego 7:4 (pisano prije skupštine pa nije znao da će omjer bit 11:5). Zar to nije isto?”