Večer(a) s prvacima

 

 

Prije 3 večeri VK Jug CO organizirao je „Večeru s prvacima“ na kojoj se proslavio ovogodišnji uspjeh. Iznad klupskog grba četiri zvjezdice simbolizirale su četiri ove godine osvojena trofeja, kao i četiri naslova europskih prvaka.

 

 

 

 

Na ovu lijepo organiziranu proslavu poziv je dobio i danče.hr. Večera je organizirana u hotelu Dubrovnik President iz Valamarove grupacije jednog od jugovih ponosnih sponzora. Prvotno je zamišljeno druženje na taraci bazena, ali je radi lošeg vremena sve prebačeno u kongresnu dvoranu pa je broj prisutnih bio ograničen na 200-ak.

Kroz večer smo imali dva moderatora, predsjednika Jakobušića i dopredsjednika Konsua. Oba su govorila u dva navrata, uz puno duže govorancije potonjega. Na početku, minutom šutnje odana je počast svim preminulim jugašima s posebnim naglasnom na Duba Staničića, Nika Matušića, Iva Ivaniša i počasnog predsjednika kapetana Antu Jerkovića.

Tijekom tih govorancija moderatori su obilazili stolove gdje su nam se i pojedini uzvanici kratko obratili. Među prvim bio je to najbolji sportaš 20-tog stoljeća Dubrovnika Veselin Đuho koji je kazao kako nije očekivao ovakav uspjeh u Budimpešti te je stoga posebno čestitao i igračima koji su bili izvrsni, te treneru koji ih je još bolje vodio. Kasnije su govorili bivši predsjednici Dubo Cota i Ivica Rustan koji je priznao da nije bio za ideju dovođenja jednog mladostaša na klupu Juga, ali da se vidi da je Kobešćak iako mladostaš ipak Konavljanin. Govorili su i Župan, predstavnici sponzora, posebno emotivno Ogi kao predstavnik navijača. Govorio je i domaćin Tomislav Dumančić kojega je Konsuo predstavio kao budućeg predsjednika kluba, dok je kasnije Konsuo apostrofiran kao  predsjednik za skorašnju 100 obljetnicu postojanja. Čestitao je i Nikola Janović novi predsjednik crnogorskog vaterpolskog saveza.

Evocirali su se detalji iz bogate Jugove prošlosti, od osnivača Pera Kolića i Rudija Reša, preko Bata Vlaha Orlića. Dopredsjednik Konsuo je istaknuo intervju koji je Milorad Bibić Mosor napravio s Batom Orlićem  (http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20010903/prilozi-sp3.htm) u kojem je ovaj legendarni trener istaknuo kako je najvažnije stvari naučio upravo od gospara i Dančara Pera Kolića koji nije bio niti igrač, niti trener te iz načela Dubrovačke republike.

 

Kao zadnji koji su nam se obratili bili su trener Kobešćak i kapetan Bijač. Trener je kazao istaknuo ulogu igrača u svim ovogodišnjim rezultatima i kazao kako će puno teže biti sve ove naslove braniti i obraniti, nego što ih je bilo napadati i osvajati ove ne zahvalio se i svojim pomoćnicima Smodlaki, Jurišiću i Pecotiću. Kapetan je istaknuo kako je gledajući vodič kroz Final6 Dulista primijetio godišta svih igrača, odnosno da je Jug najmlađa momčad završnog turnira. Stoga očekuje da će  uz barem podjednako rada i truda i idućih sezona biti prilike za slične proslave.

Putem video snimke iz Ria su se javili Perrone (uz zavidno znanje hrvatskog) i Vrlić koje je Rudić odmah iz Budimpešte pozvao na pripreme za Olimpijadu. Uz prigodne riječi pozdrave svima, posebno su pozdravili Meda, omiljenog suigrača.

Na velikim ekranima tijekom večeri prikazivale su se slike seniora, od okupljanja sredinom kolovoza, do spektakularnog dočeka u Zračnoj luci Dubrovnik. Prisutni su mogli vidjeti i do sada neobjavljene slike koje prikazuju glavne aktere ovog uspjeha u nešto opuštenijoj atmosferi.

Svi prisutni su na poklon kao trajnu uspomenu na ovu iznimnu sezonu dobili staklenu kocku sa ugraviranim grbom Kluba sa 4 zvjezdice, koje simboliziraju 4 trofeja osvojena ove godine, ali i 4 europska naslova, sa natpisom Margitsziget, 4.6.2016 Budapest, kao podsjetnikom na večer kada se je Jug izdigao na jednu višu razinu.