Brescia sa samo 10 igrača do pobjede protiv Jadrana

Edoardo di Somma, foto: https://www.facebook.com/an.brescia.7

AN Brescia – Jadran Split 6:5 (2:1) (0:1) (1:1) (3:2)

Suci: Raković (SRB), Bouchez (FRA)

Igrač više: Brescia 1/9, Jadran 3/12

Peterci: Brescia 1/1

Brescia: Tešanović, Dolce 2, C. Presciutti, Rivetti, Lazić, Balzarini, Gianazza, Luongo (1/1), Di Somma 3, Gitto, -, -, -. Trener: Bovo

Jadran: -, Burić, Marinić Kragić, Čagalj, Janković, Pejković, Bukić 1, Kharkov 2, Delić 1, Dobud, Stojanac 1, Dužević, Anić. Trener: Smodlaka

Apsurdnu situaciju u kojoj se našla ekipa talijanskoga prvaka, da se na ovoj utakmici pojavila sa samo 10 igrača, Jadran nije uspio iskoristiti već je poražen i u ovoj posve čudnoj utakmici. Čitav niz zaraženih igrača kod domaćih doveo je do ovakve situacije (u Italiji je i liga prekinuta na mjesec dana), izostali su Bicari, Vapenski, Renzuto i Alesiani od prvotimaca, ali Bovo nije izgleda čak mogao skupiti ni neke rezervne za ovu utakmicu. Nije niti Jadran bio kompletan, falili su Podrug, Butić i Šetka ali je opet izgledalo da su u povoljnijem položaju, na kraju, imali su dvojicu više u ekipi. U takvoj konstelaciji Brescia je odigrala onako kako je jedino mogla, tražeći sporiji tempo, najčešće pokušavajući vanjskim šutevima Di Somme i Presciuttia u početku, ali su im se kasnije otvarale i druge opcije slabostima obrane Jadrana. Čudno je da u jednoj ovako specifičnoj utakmici nije bilo barem veće koncentracije pri napadima kod igrača više ako se “iz igre” već teško dolazilo do golova. Brescia je tu bila izrazito loša, imali su tek jednog iskorištenog, još u prvoj četvrtini, Di Somma za 2:1, kasnije je još iz jednog Lazić zaradio peterac, većinu ostalih je promašivao Presciutti (3 puta). Koliko je ovaj segment i Bovu izgledao bitan vidjelo se i po tome što je već nakon minute igre u trećoj četvrtini pozvao time out kod igrača više ali ni tada, niti do kraja utakmice iz tih situacija domaći nisu zabijali. Brescia je imala i jedan jako dugi period bez datoga gola, cijelu drugu i treću četvrtinu, zapravo gol su dali na samom isteku treće četvrtine a suprotno svakoj logici u zadnjoj su bili najefikasniji. Opet, taj gol na kraju treće i još dva u četvrtoj omogućile su im slabe obrambene reakcije, dva puta Bukića – kod golova koje su postigli Dolce i Di Somma iz polukontre, i jednom Kharkova koji na 2 metra nije mogao sačuvati Dolcea. Također, uz najefikasnijega Di Sommu, treba još posebno istaknuti Tešanovića koji je imao čitav niz bitnih obrana, posebice su bitne bile dvije kod igrača više Jadrana, iz situacije kada je Kharkov imao otvoreni šut te na samome kraju kada je Delić imao priliku poravnati.

Jadran je na drugoj strani, svjestan protivnikovog manjka igrača, malo kalkulantski ušao u utakmicu, računajući na zamor domaćih kako utakmica bude odmicala. No, nisu se ni oni tome potrudili doprijeti malo jačim tempom, više dupliranjima na 2 metra i traženjem prilika kod igrača više kojeg su realizirali tek nešto bolje od domaćih (3 gola). Neshvatljivo da su i oni igrali tako statično, pokušavajući dosta iz neizrađenih pozicija koje su slijedile nedostatak izrađenih akcija. Kharkov je uzimao najviše šuteva, postigao jedina dva gola za Jadran u prvome poluvremenu ali kasnije nije uspijevao niti iz izglednih prilika. Bukić u početku dosta rezerviran, tek kako je utakmica odmicala morao je i on preuzeti malo odgovornosti na sebe ali ni on nije mogao više od jednoga gola (kod igrača više). Dobud i Dužević, osim izborenih igrača više, niti jednom nisu imali šuteva na gol. Marinić Kragić ovoga puta neprimjetan. Osim Kharkova, Delić je još samo zabio iz igre, sa lijevog vanjskog za 3:4 početkom zadnje četvrtine. Jadran je prije toga imao još jedno vodstvo (2:3), ostali period uglavnom su bili u zaostatku. Anić je isto imao par dobrih obrana pa bi se moglo reći da je možda i jedini odigrao na nekom svom nivou.

Na kraju, zaslužena pobjeda domaćih koji su sredinom zadnje četvrtine uspjeli stići do dva razlike (6:4) i u zadnjoj minuti, kada je Jadran smanjio na gol razlike, sačuvati prednost i s igračem manje. Jadran pak, kao da polako diže ruke od ozbiljnije igre u Ligi prvaka, barem takav dojam su ostavili u ovoj utakmici.

Odgovori