Najava četvrtfinala: Eger – Barceloneta

http://www.elpunt.cat

 

 

Prva četvrtfinalna utakmicu koju najavljujemo između Egera i Barcelonete na raporedu je kao druga utakmica u četvrtak 07.06.2018. u 17:30. S jedne strane trener Martin, zvijezde Perrone i Munarriz, naš Vrlić, a s druge Harai, Bedo, Vlachopoulos i Strahinja Rašović. Barceloneta je željela, taktički porazi u zadnja dva kola, Egera u ovoj utakmici što daje dodatnu drža ovome susretu.

 

 

Kako su došli do završnice?

Eger je zauzeo drugo mjesto u skupini B, iza Pro Recca te ispred Szolnokija te Spandaua. Veliki je to uspjeh za Eger jer su iza sebe ostavili puno jači Szolnoki. Iskoristili su povoljan raspored gdje im Szolnoki došao dvaput u dosta kratkom periodu kad su bili u rezultatskoj krizi. S te dvije pobjede u međusobnim susretima osigurali su drugu poziciju u skupini. Kako igraju protiv trećeplasiranog iz skupine A trebali bi biti favoriti u tom meču, no to ipak nisu.

Barceloneta je osvojila treće mjesto u skupini A koja je bila dosta teža za izboriti prva četiri mjesta. No, Barceloneta je to dosta lako izborila, a treće mjesto imaju samo zato jer su taktički izgubili zadnja dva kola da bi u četvrtfinalu išli na Eger, a ne na Szolnoki.

 

Prognoza

Osim izneđajućih pobjeda protiv Szolnokija, Eger nije baš pokazao da može biti konkurentan na natjecanju koje okuplja najjače ekipe u Europi. Primarna snaga ekipe je sidrunski dvojac, Harai – Bedo, još bi izdvojio grčkog reprezentativca Vlachopoulosa, Strahinju Rašovića i to je to.

Ako pogledamo strijelce u 8 utakmica (po dvije protiv Recca, Szolnokija, Spandaua i Jadrana – izbacimo susrete protiv 3 osjetno lošije momčadi u grupi) dobijemo slijedeće podatke:

 

Rašović 14(4/4)

Hosznyansky 8 (1/1)

Vlachopoulos 7

Angyal 7

Harai 6

Kovasz 4

Čučković 4

Bedo 3

 

Barceloneta ima u svojim redovima dvije top klase, Perrone i Munnariz. Dobro su izbalansirana ekipa s Vrlićem i Tahullom na sidrunskoj poziciji. Dodatna prednost Barceloneti je i trener Martin.

Eger će forsirati igru na dva metra za koju Barceloneta ima dobro protuigru, dok će tranzicijska igra Barcelonete biti prevelika prevaga. Eger će probati iskoristiti sporije vraćanje u obranu Vrlića, ali teško će tu značajnije profitirati. Barceloneta je ekipa koja ima ove sezone poprilično povoljno suđenje, imaju najbolji omjer dosuđenih isključenja u njihovu korist u odnosu na protivnika. Ako i bude puno isključenja u ovom susretu, pokazali su se jako dobri u Powerplayu (treći u skupini A s realizacijom igrača više od 43.92%.) Treći su također bili i u Penalty kill situacijama (treći u obrani s igračem manje sa 63.74%).

Niti jedna od ove dvije ekipe se ne mogu pohvaliti da imaju golmana koji bi mogao raditi razliku u ključnim susretima. Prognoza za prolazak u polufinale: Eger 20%, Barceloneta 80%.

 


 

Koliko daleko mogu ići?

Kako Egeru ne dajem više od 20% da će proći Barcelonetu, očito je da su im šanse za finale iznimno male, rekao bi i manje od 3%. Čak i ako uspiju iznenaditi Barcelonetu, gotovo da su bez šansi protiv Olympiakosa, koji bi morao proći Spandau. Eger nećemo gledati u finalu!

Za razliku od Egera, Barcelonetu bi mogli vidjeti u finalu i to sa šansama za ukupnu pobjedu. Nakon što prođu Eger, susret će se sa Olympiakosom i to su 50%:50% mečevi. Iako je u prvom kolu skupine A na domaćem terenu odigrala neriješeno, a u zadnjem kolu glatko izgubila u Grčkoj, mislim da to neće igrati veću ulogu. Olympiakos je puno bolje krenuo u sezonu od Barcelonete, a na kraju je u zadnjem kolu Barceloneti odgovarao poraz da bi baš izabrali Egera u četvrtinalu. Kako ove sezone imaju jako dobro suđenje koje im ide u prilog, još su s porazom od Brescie (da bi izabrali Eger) otvorili vrata talijanima za F8, lako je moguće da će od LEN-e biti nagrađeni s dobrim suđenjem i u polufinalu što bi mogla biti ključna prevaga u tom meču.

Na ovim turnirima koji se igraju u tri dana zaredom, ne dolazi do izražaja uvijek kvaliteta ekipe koliko bi to bio slučaj u nekim drugim sustavima natjecanja. Zbog toga, Barceloneti dajem dodatnu prednost jer ima izvrsnog trenera, sigurno spada u dva najbolja na ovoj završnici (uz Vjeku naravno).

U mogućem finalu bi im najvjerojatniji protivnik bio domaćin turnira Pro Recco. Domaćini su uvijek veliki favoriti na ovakvim tipovima natjecanja, pogotovo kad se radi o talijanskoj ekipi koje uvijek imaju očiti poguranac od sudaca. Barceloneta bi mogla iznenaditi i osvojiti turnir!

Ipak, jedna stvar mi ne ide u prilog ovoj prognozi. Na zadnje dvije završnice u Budimpešti najbolji pojedinci su bili golmani. 2016. to je bio Bijač, a 2017. Nagy. Ako se taj trend nastavi, to sigurno neće biti Lopez iz Barcelonete ili Tempesti iz Pro Recca!

 

Sustav natjecanja

Nažalost, LEN i dalje forsira ovakav sustav natjecanja gdje je će prvak Europe dobiti s tri pobjede u tri dana zaredom. To ne donosi puno kvaliteti vaterpola jer će puno veći utjecaj za ukupnog pobjednika biti koliko će teška prva dva meča imati te hoće li biti ozljeda ili isključenja koja će drastično skratiti kadar u finalu. Energetska razina će zadnji dan igrati puno veću ulogu od same kvalitete. To se najbolje vidjelo lani kad je Jug u finalu bio energetski daleko od Szolnokija i gotovo da nije bilo finala. To je porazno za sport. Srećom pa je ove godine raspored takav da do finala niti jedna ekipa koja bude u finalu neće imati dva meča u manje od 24 sata.

Šteta što sve skipe nisu skupa u regularnom dijelu sezone i da igraju međusobno svatko sa svakim po dvaput te da se play-off igra na serije od BAREM tri pobjede. Dovoljno je pogledati finale Mađarske lige ove godine ili finale Hrvatske lige kad je Primorje zadnji put bilo prvak.

Domaćin završnice ima osiguran nastup u završnici s čime gotovo pa igra svoje susrete u skupini bez velikog značenja. Samo zbog toga se može reći da natjecanje uopće nije regularno (nije jednako za sve sudionike jer je jedna grupa uvijek bude puno lakša od druge).

Jedan od najboljih svjetskih igrača svih vremena je nedavno u intervjuu spomenuo da bi se trebao vratiti sustav od prije trideset godina, kao u nogometnoj ligi prvaka, domaćinstvo i gostovanje, ali to bi mi bio još jedan korak unatrag gdje bi suci dobili još više na važnosti u krojenju rezultata.

 

Za kraj

Nadam se da će suđenje biti na dobroj razini i da barem taj dio neće pokvariti najvažniji klupski vaterpolski vikend u sezoni.

Jedan komentar na “Najava četvrtfinala: Eger – Barceloneta”

  1. Baš me interesira koji je to jedan od najboljih koji je to predložio, da se igrao domaćinstvo i gostovanje. I koje je argumente za to dao 😉

    Odlična najava. Treba se ubrzati ligaški dio, čak i ako ga se ne mijenja. Iako je jasno bolje imati jednu grupu u kojoj bi se igralo ubrzano i koja bi služila da se posloži 8 najboljih tako da dobijemo parove četvrtfinala koje bi onda igrali na 3 pobjede. Zamislimo da sad imamo seriju od 5 utakmica Jug – Szolnoki i da Jug npr svoje utakmice igra u Portu! Pa onda seriju od 5 utakmica protiv Recca i onda u finalu isto tako protiv Olympiakosa i li Barcelonete.

    Mislim da bi to drastično dignulo zanimanje, privuklo sponzore, povećalo nagradni fond pa onda i budgete klubova, plaće igrača itd… EP bi se lako prebacilo u siječanj