Najava četvrtfinala Jug protiv Szolnokija

 

Nama najzanimljiviji četvrtfinalni par igra se u 19.00 kada će snage odmjeriti Jug i Szolnoki u reprizi lanjskog finala. Obje momčadi od tada su doživjele značajnije promjene u odlascima dosta bitnih igrača.

 

 

Jug već drugu godinu zaredom završni turnir otvara reprizom prethodnog finala, prošle godine s Olympiakosom kojega su dobili u finalu i godinu iza u četvrtfinalu. Sada je to slučaj sa Szolnokijem od kojega su izgubili u lanjskom finalu. Obje momčadi su slabije nego prije godinu dana; Jug je ostao bez Perronea, Obradovića i Vrlića, a Szolnoki bez Denesa Varge i Vamosa. Jasno, stigla su i pojačanja umjesto njih kao što su Renzuto, Rašović i Lozina, odnosno Zalanki i Ćuk.

 

Szolnoki ima najjaču lijevu stranu od svih momčadi na ovom tuniru; Prlainović i Younger čine fantastičan dvojac, i trener Cseh ima posebne akcije pripremljene za njih dvojicu. Međutim, kako se već neko vrijeme špekulira, a jučer je i potvrđeno, Prlain je ozlijedio rebra u 4. utakmici finala mađarskog prvenstva. U majstorici, 3 dana iza toga, igrajući pod blokadom, došlo je do pogoršanja ozlijede. Cijela ova najava trebala je biti koncipirana na premisi hoće li prevagnuti Prlainova ili Bijačeva klasa. Jasno, i drugi igrači u ove dvije momčadi imaju i klasu i mogućnost da svoju momčad odvedu do pobjede, ali Prlainović je igrač koji ulogom vođe momčadi u svim segmentima igre čini dodatnu razliku. Jednako tako i Bijač kao daleko najbolji golman današnjice daje prednost Jugu protiv svake momčadi.

Međutim, sada bez Prlainovića, Szolnok ostaje bez tog X faktora. Sada će drugi igrači morati preuzeti na sebe više odgovonosti. Younger je i do sada igrao odličnu sezonu. Igrao je jako puno na beku, ulazio i kao drugi sidrun, zabijao što iz faula, što na zonu, što s igračem više bilo sa stative bilo s vanjske pozicije. Ukupno je najbolji strijelac momčadi s 30 golova. Vjerojatno će da trener malo više osloboditi bekovskih zadataka ili će se Ćuk s desne strane vratiti na svoju prirodnu lijevu. Morat će i Batori puno više potegnuti nego što je to činio kroz čitavu sezonu. Younger je igrač kojemu nedostaju još samo male sitnice da u idućim godinama bude ono što su do jučer bili možda samo Sukno, Prlainović i Perrone.

Umjesto Vamosa stigao je Zalanki. Ljevaci, tipični Mađari, koji puno ne razmišljaju, u pozitivnom smislu, prije nego što šutnu. Zalanki će šutirati i u 10toj i u 29toj sekundi napada jednako slobodno. Nešto je lošiji šuter što se tiče snage u usporedbi s kolegom, ali je dosta lošiji u pripremi udarca odnosno u oslobađanju prostora prije šuta. Međutim, nije rijetko da zabije gol i sa protivnikom na tijelu, kad mora u zadnjim sekundama napada šutirati, čak i sa leđa.

Gocić i Aleksić, prekaljeni srpski igrači. Prvi će vjerojatno kontrolirati Renzutove ulaske u dva metra, a drugi će kao najbolji bek imati zadatak boriti se s Lončarom. Mezei je prvi sidrun, ljevoruki igrač koji nije top klasa, ali se jako puno čupa i dovoljno je dobar da u paru s Kisom čini dobar sidrunski dvojac, uostalom kao i lani kada su osvojili. Kis igra dosta manje, malo su ga stisle godine, ovo ljeto napunit će 36.

I za kraj tu je Nagy, omraženi golman koji je zadnjih nekoliko godina izrastao u kvalitetu koja može svojoj momčadi, kada poludi i što se obrana tiče, donijeti kvalitetu više. Ove sezone imao je nekoliko briljantnih, ali i nekih lošijih utakmica. Sad, izostankom Prlaina, on bi morao biti na svom top izdanju, što jasno nije uopće nerealno.

 

 

Što se tiče momčadske igre, Szolnoki igra dosta jaki presing jer im bekovi imaju kvalitetu čuvati visoko sidrune. Iako Aleksić i posebno Jansik često dosta „konjare“ pa je bitno i kakav će biti kriterij suđenja. Njihovo konjarenje nije ono bekova Mladosti koji tako spašavaju glavu, odnosno to rade na liniji 2 metra, već kad tako naskoče na Lončara i Lozinu, onda će ih i izgurati barem malo iz pozicije i omogućiti visoki presing vanjskih igrača. Igrača manje igraju dosta kompaktno s kvalitetnim držanjem blokova i dobrim radom nogu, gotovo svih igrača, tako da dosta lagano izađu prema igraču s loptom držeći blok. Manje više prate zavlačenja protivnika, kad zavlači desno krilo, u obrani lijevi vanjski ostaje visoko, a kad zavlači lijjevo krilo, desni vanjski ostaje visoko. Igrača više uvijek zavlače s jedne strane, a drugo krilo izlazi u 3 – 3. Ponekad se izvlači i druga stativa, posebice kad je tamo Aleksić i  pogotovo Younger.

 

Dakle, u slučaju kompletnih sastava davali smo prednost Szolnokiju jer Jug nema igrača kao što je Prlainović, a ravnotežu je vraćao Bijač jer takvog golmana nema nitko na svijetu. Sad, u izostanku Prlainovića, uskače Ćuk, a problem je malo smanjenja rotacija. Szolnoki i dalje ima odličnu momčad, ali treba vidjeti kako će se priviknuti na izostanak vođe. Sve je do trenera u ovakvim trenucima, Sandor Czeh mora uvjeriti momčad da daje još i više nego što bi to inače možda dali jer bi se pouzdali u genijalnost Prlainovića. Vidjet ćemo hoće li mu to poći za rukom.

 

O Jugu je već sve napisano kroz cijelu sezonu. Sada, 3 zadnja dana, 3 zadnje utakmice moraju pokazati ono najbolje. Fatović i Renzuto su dosta pali u formi zadnjih mjesec dva dana. Protiv Zalankija i Gocića koji će sigurno imati vrlo veliku minutažu, moraju pokazati najbolje partije. I plivački, i u obrani, a na kraju i u napadu te u realizaciji. Garciji i Jokoviću ne bi bilo nimalo lako, dapače rijetko tko bi uopće mogao izaći na kraj s Youngerom i Prlainovićem. Nije ni Ćuk puno lošiji igrač, uostalom on je član udarne postave reprezentacije Srbije. Rašović će morati uskakati i pomagati u obambenim zadacima protiv najjačih na obje strane napada. Lončar je sgurno bolji od Mezeija, a Lozina mora pokazati da nije lošiji od Kisa. Luka je dosta napredovao kroz sezonu, zadnjih nekoliko mjesececi njegove kretnje i postavljanje u napadu su značajno bolje, „sidrunskije“, nego na početku sezone. Sada se sidra i drži poziciju, beka na leđima, za razliku od ranije kada je pokušavao da u točno određenom trenutku, kad očekuje dodavanje iz vanjske linije, na 2-3 pokreta „škarama“, nešto iskombinira. Benić je obrambeno barem na razini Jansika, a u napadu je nemjeljvo bolji. Nadam se da će doći do izražaja njegov napadački učinak.

 

Utakmica, repriza lanjskog finala, igra se u 19.00 uz izravni prijenos na ArenaSportu te LENtv-u. Inače, obje ove televizije prenositi će aspolutno sve utakmice, svih 12 u ova 3 dana.