Raspored uoči 9. kola

izvor: http://photos.wikimapia.org

 

Prije prošlog kola, na polovici ligaškog dijela Lige prvaka, analizirali smo raspored i očekivanja za klubove koji se bore za prolazak na final8. Odmah u prvom idućem, prošlom kolu došlo je do neočekivanih rezultata koji su ove sezone obilježili ovo natjecanje. Što je izvrsna stvar za koju se nadamo da će se događati i idućih sezona.

 

 

Jedna od najvažnijih stvari za zanimljivost nekog sporta je neizvjesnost i iznenađujuće pobjede momčadi koje su prije utakmice nisu bile u statusu favorita. Ove godine, konačno, i u vaterpolskoj Ligi prvaka imamo cijeli niz, u svakom kolu barem dvije utakmice u kojima favoriti ne pobjeđuju. Tako su u prošlom kolu Dinamo i OSC odigrali 7:7, a i Jadran je izgubio doma od Sabadella. Čak je i Alphen izgubio samo 9:8 u Bukureštu, a i utakmica Eger – Szolnok 6:3 donijela je pobjedu momčadi koja je, bar po kladionicama, bila blagi autsajder prije početka.

 

Eger je ovom pobjedom definitivno odagnao bilo kakve nedoumice oko prolaska, a s dvije pobjede protiv Szolnoka došao u poziciju da je favorit za drugo mjesto u grupi – više Szolnok ne može osvojiti drugo mjesto (osim ako ne pobjede u Genovi), samo ga Eger može izgubiti. Jadran je napravio ogroman kiks porazom od Sabadella na domaćem bazenu i praktički je ispao iz utrke pa se može prognozirati poredak na kraju grupe B:

  1. Pro Recco
  2. Eger
  3. Szolnok
  4. Spandau

 

Možda nas kakvo još veće iznenađenje već ovo kolo demantira što bi bio dodatni plus zanimljivosti.

 

Grupa A je još puno zanimljivija, neizvjesnija. Očekivali smo da će možda Hannover otežati posao Barceloneti u Njemačkoj što se nije dogodilo, ali je zato Dinamo nakon uvjerljive pobjede u Budimpešti doma, izgubio 2 boda protiv OSC-a i na taj način smanjio vlastite šanse. Morat će te bodove negdje nadoknaditi, a prilika je već ovo kolo na gostovanju u Bresci.

 

Sada je situacija slijedeća:

 

2. Bre 16 – DIN, jug, OSC, oly, bar, HANN

3. Bar 15 – PAR, din, JUG, osc, BRE, oly

4. Din 15 – bre, BAR, hann, PAR, OLY, jug

5. Jug 13 – osc, BRE, bar, HANN, par, DIN

 

Projekcija bodova na kraju grupne faze:

trenutno

bodova

projekcija

prije 8-og kola

projekcija

prije 9-og kola

komentar
2. Bre 16 25 25 očekivano protiv Partizana
3. Bar 15 24-27 27 izbjegli kiks u Hann
4. Din 15 26-29 24-27 kiksali doma protiv OSC-a
5. Jug 13 25-28 28 uzeli 3 boda protiv Oly

 

Posebno važna bila je Jugova domaća pobjeda protiv Olympiakosa. Osim što je uzeo 3 boda protiv momčadi protiv koje to još nikome nije pošlo za rukom, dodatno su primorali Grke na maksimalni angažman protiv ostalih ako žele osigurati poziciju broj 1 prije final8-a.

 

U ovom kolu očekuje nas međusobni okršaj Brescie i Dinama (prva utakmica 9:9), te gostovanje Juga kod OSC-a koji nije u kombinacijama, ali nakon promjene trenera igra bolje. Vidjet ćemo hoćemo li i nakon ovog kola korigirati predviđanja. Šteta što i LEN ne radi bilo što na poboljšanju ovog natjecanja u bilo kojem smislu.

 

Prošli tjedan imali smo još jednu potvrdu toga. Poslali su medijsku objavu da je u Genovi prezentiran bazen na kojem će se igrati final8. Za početak radi se o drugom bazenu u odnosu na onaj koji je najavljen kada je Genova dobila domaćinstvo. Ovaj bazen Sciorba je premalen za ovakav događaj za kojega Barelli, predsjednik LEN-e kaže: “The newly shaped Champions League is one of the most remarkable chapters in LEN’s current success story. We’ve transformed this competition into a premium brand…”

 

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Inače, ovaj najavljeni bazen (google kaže da je to objekt na uvodnoj fotografiji) s dodatno postavljenim montažnim tribinama prima maksimalno 2.500 gledatelja. I što je dodatno upalo u oči najavljeni termin je 7-9. lipnja. Naime, mislili smo da je definitivno donesena odluka da će se Final8 igrati 4 dana, s danom odmora prije finala. Poslali smo i upit na LEN na tu temu:

 

danče.hr: Is the final match on 9th or on the 10th? Last time it was said that there will be one day rest between semifinal and final?”

LEN: “It was just an idea but these are the official dates, three days, no rest day, final matches are on 9 June.”

danče.hr: “It’s a shame, I thought we all learned something from the F6 last year when we didn’t have proper final match due the fatigue of the one team.”

LEN: “Don’t wish to argue too much though we saw teams winning the title in the Final Six despite playing on Day 1 (like Jug in 2016) – and basically this year all teams will have three matches, there is no bye for the group winners.”