Statistika skupine A

[LIGA PRVAKA] Skupina A

U skupini A lige prvaka u vaterpolu u sezoni 2018/2019 imali smo normalnu situaciju. Od osam ekipa četiri najbolje po plasmanu su osigurale završni turnir.

Na ukupno 56 odigranih utakmica postignuto je 1123 pogotka što je 20.05 po utakmici. Realizirano je 43 od 50 peteraca, što je uspješnost od 86%. Od ukupno 860 prilika s igračem više realizirano je 361 što je uspješnost od 41.98%. Analogno tome, ekipe su branile igrača manje za 58.02% uspješnosti.

 

 

1. Pro Recco – 42 boda

Pro Recco je uvjerljivo najbolja ekipa ovogodišnje Lige prvaka, imaju svih 14 pobjeda i prvi su favorit završnog turnira u Hannoveru. Imaju najveći broj postignutih golova, čak 197. Također, imaju i najbolju obranu uopće sa samo 91 pogotkom. Imali su najveći broj peteraca, od 18 dosuđenih realizirali su ih 16. Igrača više su realizirali sa uspješnošću od sjajnih 56.12%, a igrača manje su također branili jako dobro sa 65.93%. U obje kategorije su najuspješniji, a koliko im je dobar igrač više pokazuje i to da su jedina ekipa koja ima realizaciju igrača više sa preko 50%.

Što se tiče sudačkog kriterija, rekli bismo da su negdje na sredini, imali su 4 situacije s igračem više nego što su imali igrača manje.

Zanimljivo je da su im najbolji strijelci bek i sidrun – Ivović i Kayes sa po 29 golova. Preko 20 su još postigli Filipović – 25, Mandić – 22 te Di Fulvio – 21.

Prošlih sezona protivnici su im koristili slabu točku na golu i na klupi i tako su ostajali bez trofeja. Ove godine bi bila prava senzacija da ne osvoje Ligu prvaka, prije sezone pojačali su se sa Rudićem na klupi te sa Bijačem na golu. Ove sezone su jači za još dva Hrvata u ekipi, sidrunska ekipa im je dodatno ojačana s Dobudom koji je stekao pravo nastupa nakon odrađene suspenzije. Rudić je imati slatke brige jer ima tri jaka sidruna: Kayes, Dobud i Aicardi. Također u ekipi imaju i Luku Bukića, koji neće biti s većom ulogom na završnom turniru, ali je pomogao u kvalifikacijskom dijelu gdje je odigrao skoro sve utakmice i zabio ukupno sedam golova, sve protiv ekipa koje nisu izborile završnicu: Crvena Zvezda, Steaua i Eger.

U četvrtfinalu igraju protiv domaćina – Waspo Hannover. Očekivanja za prolaz – 95%.

 

2. Barceloneta – 31 bod

Barceloneta je osvojila drugo mjesto sa 31 bodom i gol razlikom: 154-120. Druga su najefikasnija ekipa uopće. Od 12 peteraca realizirali su ih 10. Igrača više su realizirali sa 40.43% uspješnosti, a branili su igrača manje sa 56.10%. U obje kategorije su ispod prosjeka lige.

Ukupno su imali 18 situacija s igrače više nego što su imali igrača manje pa možemo reći da im je sudački kriterij bio povoljan.

Često su ove special teams situacije dosta bitne za ukupan rezultat, a Barceloneta je uspjela u obje kategorije biti ispod prosjeka i osvojiti drugo mjesto. Također, glavne zvijezde ekipe, Perrone i Munarriz su ušle dosta sporo u sezonu. Reklo bi se po rezultatu da su dosta ispod Pro Recca, ali ova ekipa ima jaku puno rezervi i nađe li ih bit će opasan kandidat za naslov. Ekipa nije mijenjala ništa bitno od prošle sezone i rekli bismo da su jednu sezonu uigraniji u odnosu na lani. Što se tiče naših igrača, tu je sidrun Vrlić. Izrazito efikasan na kraju sezone bio je Munarriz i sa 29 golova je uvjerljivo najbolji strijelac ekipe. Perrone je skupio 20 golova, ispod njih je Mallarach sa 19 te Famera, Granados i Tahull sa 16.

U četvrtfinalu igrat će protiv BPM Sport Management. Očekivanja za prolaz – 75%.

 

3. Brescia – 29 bodova

Brescia je ostvarila gol razliku 133 – 107. Igrača više igrali su sa uspješnošću od 42.77%, a igrača manje sa čak 62.68%. Realizirali su 5 od 6 peteraca.

Također su imali povoljan sudački kriterij sa 17 isključenja za protivnike više, ali to je nešto što Brescia gotovo uvijek ima.

Brescia je pokazala puno više ove sezone za razliku od prošle. Sjajno su igrali i sigurno osigurali završnicu, lani su to ostvarili uz pomoć Barcelonete koja ih je propustila na završnicu birajući da budu treći u grupi i sebi osigurali lakši ždrijeb do finala. Glavni razlog poboljšanja ove sezone je dolazak Figliolija koji je poprilično ojačao snagu ekipe. S obzirom na prikazanu igru, očekuju velike rezultate na završnici. Dobra igra s igračem manje im daje jake razloge za to. Brescia također ima Hrvata u svojim redovima, Muslim igra na poziciji sidruna. Figlioli je jedini igrač koji je zabio preko 20 golova, čak 29. Spomenut ćemo još Rizza sa 19 te C. Presciuttija i Galla sa 17.

Protivnik u četvrtfinalu će im biti Olympiakos. Očekivanja za prolaz – 45%.

 

4. Ferencvaros – 25 bodova

Gol razlika Mađara je bila 146 – 117. Jednako kao i Barceloneta, realizirali su 10 od 12 peteraca. Igrača više su igrali sa 41.83% uspješnosti, što je malo ispod prosjeka lige. Igrača manje su odigrali sa 59.42% što je iznad prosjeka cijele lige.

Slično kao i ostale ekipe u skupini A koje su prošle dalje (kod Pro Recca je to najmanje izraženo) imali su povoljan sudački kriterij, u 15 situacija su imali više priliku za realizaciju igrača više nego što su igrali s igračem manje.

Ferencvaros je sigurno na početku sezone očekivao bolji rezultat od četvrtog mjesta, ali nisu pokazali više od toga. Sjećamo se i dosta kontroverzne završnice protiv Brescie kad su izjednačili na samom kraju utakmice uz dosta diskutabilno mjerenje vremena. Upitno je koliko Ferencvaros ima rezervi za neki visoki domet i sve će se najbolje vidjeti već u četvrtfinalu. Glavne zvijezde ekipe su ujedno i najbolji strijelci: Younger i Varga su zabili 25, a Vamos 23 (Varga nije igrao sve utakmice). Sljedeći najbolji strijelac je Mitrović sa samo 14 golova.

U četvrtfinalu ih čeka Jug. Očekivanja za prolaz – 45%.

 

5. Dynamo – 18 bodova

Dynamo je natjecanje završio sa gol-razlikom 153 – 145.  Treća su najefikasnija ekipa uopće, ali su i primili previše. Realizirali su svih šest peteraca. Realizacija igrača više je bila na dobrih 44.52%, dok su igrača manje imali ispod prosjeka, sa 56.69%.

Sudački kriterij im opet nije bio naklonjen, morali su braniti igrača manje u 11 slučajeva više nego su imali situacije s igračem više.

Dynamo je ove godine podbacio u odnosu na prošlu i s lošim startom sezone je bilo brzo jasno da neće ostvariti završnicu. Dogodine planiraju nova značajna pojačanja za ostvariti taj iskorak. Najbolji strijelac ekipe bio je Kholod sa 23 gola. Odmah do njega je sjajni srpski sidrun Pijetlović sa 22, Nagaev je zabio 20. Slijede još Lazarev sa 19 i Subotić sa 18.

 

6. Eger – 15 bodova

Ukupna gol-razlika Egera je 144 – 179. Zabili su 13 od 14 ostvarenih peteraca. Igrač više je bio jako dobar, 44.44%, a igrač manje dosta manji od prosjeka: 52.29%.

Sudački kriterij im nije bio naklonjen sa čak 18 situacija više u kojima su imali igrača manje.

Imali su dva izrazito raspoložena strijelca: Vlachopoulos je zabio 33, a Rašović 31 gol. Uz njih dvoje još je Hosznyanszky zabio 21 gol.

 

7. Steaua – 6 bodova

Ukupna gol-razlika: 109 – 168. Peterci: 1 od 2. Igrač više: 42.00%, a igrač manje: 54.96%.

Sudački kriterij im je bio izrazito nenaklonjen sa čak 31 situacijom više u kojima su imali igrača manje.

Daleko najistaknutiji pojedinac je naš Marinić-Kragić sa čak 29 golova, od ostalih nema pojedinca koji je zabio više od 14 golova.

 

8. Crvena Zvezda – 0 bodova

Ukupna gol-razlika: 87 – 196. Peterci: 4 od 5. Igrač više: 27.68%, a igrač manje: 47.17%.

Sudački kriterij im je bio lagano naklonjen sa 6 situacija više u kojima su imali igrača više od protivnika.

Crvena Zvezda je po svemu zalutala u ovo natjecanje, kriminalne obje special teams situacije, nadamo se da ekipe ovakve snage neće ubuduće dobijati pozivnice. Od strijelaca, Tankosić je zabio 20, Vasić 17, a Maksimović 14.

 

Statistički podaci izvađeni su sa LENine stranice i nismo sigurni koliko su točni, ali greške neće uvelike izmijeniti ukupnu statističku sliku.