Primorje nadomak finalnog turnira kupa

Najzanimljivija i najneizvjesnija utakmica kvalifikacijskog kruga kupa, bila je između Solarisa i Primorja, u dubrovačkoj grupi. Na kraju je završilo 7:7 stoga se čeka zadnje kolo u kojem Solaris treba nadoknadit 32 gola zaostatka u gol razlici kako bi eventualno prestigao Primorje.

Između Primorja i Solarisa se očekivala borba za 4.mjesto na final4-u kupa i prije početka kvalifikacijskog kruga. Jug, Mladost i Jadran bili su poprilično izgledni sudionici. I tko bude bolje u ovom šibensko-rječkom dvoboju taj će biti i domaćin završnog turnira.

U subotu navečer međusobno su se sučelile spomenute ekipe. Na kraju je završilo 7:7 i definitivna odluka ostaje za sutra. Primorje očekuje još utakmica protiv Juga, a Solaris igra protiv KPK. Trenutno je Primorje na 10 bodova i +47 gol razlici, a Solaris na 7 bodova i +15. Za očekivati je da će i jedni i drugi imati po 10 bodova i stoga će se voditi borba za čuvanje odnosno hvatanje te velike razlike. Solaris i KPK igraju zadnji tako da će Šibenčani znati koliko im treba. Možda se pokaže ključnom utakmica protiv Galeba koji je u prvom kolu došao oslabljen i Primorje je slavillo s +21, a u trećem kolu, u punom sastavu, kada su se priključili Podrug, Rašić, Kuzmanić, Vukić i Popović odigrali puno ravnopravnije sa Solarisom koji je slavio sa 4 razlike.

Ova utakmica, između Solarisa i Primorja bila je čitavo vrijeme zanimljiva i napeta do samoga kraja. Primorje je povelo 2:0, kasnije je Solaris imao 7:5, a sve ostalo je bilo neriješeno i jedan razlike za jednu od ekipa. Primorje je od starta namenulo visoki ritam. Hinić je inzistirao na brzom tempu i jakom plivanju u napad i kad nema kontre. Često je i rotirao igrače. Kako nije bilo puno prekida zbog golova to je radio uz bočnu prugu sa letećim zamjenama. U početku se Solaris mučio s tom brzinom Primorja i u prve 4 minute utakmice imali smo 2 čiste kontre i jednu polukontru. Prvu je Letica zabio za 2:0, zatim je golman Čubranić izrazito loše bacio Brubnjaku koji je imao značajnu prednost, a onda je i golman Šparada obranio šut s lijevog krila. Za Solaris je u prvoj četvrtini najbolji bio Bulat. Prvo je zaradio igrača više tijekom kojeg je Štrkalj nepropisno zaustavljen na druoj stativi pa je suđen peterac (Pelicarić 2:1). Kasnije je Bulat okrenuo Brubnjaka kojemu je to bila već druga osobna i Penava iz drugog peterca postiže 2:2.

Solaris je u nekoliko navrata igrao pomalo čudnu zonu, da su dva igrača bočno, lijevo i desno od sidruna, i kako lopta ide lijevo desno tako ga jedan pa drugi preuzimaju. Plivačku moć Primorja dosta dobro je oslikala i situacija kad je Augusti šutirao s lijevog vanjskog, a onda šprintao u obranu i stigao on biti taj igrač koji je u tranziciji prvi stigao pokriti igrača koji je ušao na dva metra i oduzeti mu loptu bez faula.

U prva tri napada u drugoj četvrtini Solaris je primirio tempo. Naime, prvi napad su nakon 30 sekundi u kojima nisu izradili situaciju bacili loptu u kut terena da se mirno vrate u obranu. U drugom su opet pucali na zonu iz čega je Car pobjegao u kontru koju je Šparada obranio. I onda treći napad opet bacanje lopte u kut. Očito je trener Marelja upozorio svoje igrače na taj detalj i do kraja utakmice Primorje više nije mučilo Solarisu kroz tranziciju. Bar ne u toliko velikoj mjeri.

Augusti je zabio za novo vodstvo Primorja, na zonu sa srednjeg vanjskog. Penava je kasnio, tj puno previše je izašao prema drugom vanjskom igraču koji je bio u dosta nepovoljnijoj poziciji. Solaris je jako puno pokušavao sa dva sidruna tijekom čitave utakmice. Na taj način su otvarali prostor za vanjski šut. Iako M zona koju je Primorje prakticiralo u tim trenucima može bit dodatno opasna po pitanju odlaska u kontru, očito je to bio i lijek Solarisa s kojim je dodatno neutralizirao taj segment protivničke igre. U ovoj četvrtini baš je bilo najuočljivija razlika u brzini plivanja u napad, Primorje je jurilo, Hinić je stalno vikao jako, brže i slično. S druge strane Solaris je u brzini niže plivao kad bi se obranili i kretali u protivničku polovicu.

Na poluvrijeme se otišlo sa 3:2 za Primorje i sad slijedi bolja igra Solarisa koji je okrenuo u 3:4, pa u 5:7, ali nije uspio zadržati prednost do kraja. Na početku ove četvrtine nekoliko odličnih poteza Pelicarića. Prvo je uplivao na drugu stativu, Kreković mu je odlično dodao i 3:3. Inače, stalno su Pelicarić i Penava „radili“ na lijevoj strani. Uplivavali su i mijenjali pozicije, pokušavali steći prednost i doći ispred na drugu stativu. Bilo je još nekoliko situacija u kojima su obojica bili za nijansu ispred, ali im suigrači ne bi bacili loptu. To i nije laka situacija za dodavanje jer mora biti poput onoga u američkom nogometu, upućeno i prije nego igrač dođe u predviđenu poziciju i savršeno tempirano. Ako se propusti taj djelić sekunde, gotovo je.

Zatim je Pelicarić ušao na dva metra u tranziciji i zaradio igrača više kojega je sam realizirao, probio je golmana. Brubnjak je uzvratio golčinom iz faula, kroz uši od prečke. Još po gol s obje strane, Pelicarić opet s igračem više (ovaj put s krila se izvukao prema vani), a s druge strane ljevak Čukno s desnog vanjskog kojega je solaris očito taktički pusti više nego druge, ali je ušao malo preblizu i zabio sa samo 4 metra.

Primorje nije igralo sa dva sidruna osim kad bi u igri bio i Babić (na juniorskom je stalno igrao isključivo sidruna). On bi bio postavljen na desnoj strani i onda bi, vrlo brzo ušao kao drugi sidrun. Na početku zadnje četvrtine Bulat je izborio još jedan peterac. Odlično se postavio, a Kreković mu je dao odličnu loptu. Naravno da je Pelicarić opet precizan. Nešto kasnije i na zonu zabija Pelicarić i sada je 7:5. Brubnjak je u plivanju zaradio igrača više i došao u kontru iz koje zabija. Polovicom zadnje četvrtine jedini kiks na utakmici golmana Šparade, iz mrtvog kuta, Vrbnjak, dešnjak s desnog krila, zabija plisku za 7:7.

Do kraja utakmice nije bilo golova, barem onih priznatih, ali je bilo iznimno zanimljivo. Herceg je imao odlično šraubu koju je obranio Čubranić. Zaradio je i igrača više, Marelja je zvao time out, ali nije bilo dobro dodavanje s lijeve na desnu stranu, a Penava iz ne baš izrađene situacije u zadnjim sekundama mora šutirati i pogađa prečku. Krenula je kontra Primorja, Brubnjak je sam u 2 na 1 situaciji, ali Šparada izvanredno brani. Zabio je Pelicarić 6 od 7 golova Solarisa (ma što službena statistika na hvs.hr govorila), a tada je zabio i sedmi gol. Štrkalj je zaradio jedan obični faul na nekih 4-5 metara. Gurnuo loptu vani prema Pelicariću koji zabija. Ali suci poništavaju gol pokazujući da lopta nije izvedena, odnosno da ju je tek Pelicarić izveo, a kako je faul bio unutar 6 metara nije smio šutirati. Uživo nisam najbolje vidio tu situaciju, bilo je na drugoj strani bazena, ali gledajući nekoliko puta snimku očito je da je Solaris oštećen u ovoj situaciji.

Zadnjih nekoliko napada nije postojalo jer je Periš stalno sudio kontrafaulove. I inače ih je u utakmici imao jedno 8 dosuđenih. Na ukupno 13 što izbačaja i peteraca. Suđenje je bilo u „starom stilu“. Dozvoljavao se klinč ko u dobra stara vremena. Mislim na vrijeme prije donošenja novih pravila. Ne mislim pri tom na poziciju sidruna, iako je jednom, barem sam taj detalj jako dobro vidio, Kreković držao za vrat Paparića dobrih 10 sekundi bez ikakvog zvižduka. Igrali su i jedni i drugi dosta plitke i pokretljive zone, pa su na taj način pokrivali sidrune. Mislim na klinč na vanjskim pozicijama kojega je bilo previše.

Utakmica je bila zanimljiva, napeta, i sa nekoliko izvanrednih poteza. Bilo je i individualnih grešaka, a bilo je i taktičkog nadmudrivanja. Moglo se uživati u ovoj vaterpolskoj predstavi u kojoj smo vidjeli fenomenalnu partiju Roka Pelicarića, 22 godišnjeg igrača lijeve strane. Sjećam ga se i njegovog udarca još sa RedBull sidruna. Bio je MVP finalnog turnira 2016. Iako je njegova ekipa na kraju izgubila u finalu. Odličan je bio i golman Šparada. Službena statistika kaže 16 obrana, što je čini mi malo pretjerano, ali cijeli niz odličnih intervencija. Osim toga, čitavu utakmicu upravlja obranom i potiče suigrače na dodatni angažman. Bulat je bio bolji od Hercega koje su malo i sputavali ti silni ulasci drugih sidruna i sužavanje prostora. Bulat je nešto ekplozivniji pa se to bolje snalazio. Na kraju je sudac Periš bio umalo eksplozivan. Kad je završila utakmica, Bulat mu je nešto dobacivao sa 30ak metara udaljenosti dok je išao prema tribinama na kojima su se igrači iz epidemioloških razloga presvlačili. Periš je krenuo prema njemu i srećom je jedan suigrač bio priseban i zaustavio Periša u posljedni trenutak.

Za Primoje je Letica bio organizator igre u napadu. Posebice u početku. Kasnije mu je bilo teže jer ipak su neke godine na leđima. Augusti i Brubnjak su zabili po dva gola, i dosta su i pokušavali, bili su ti koji su navlačili pažnju obrane čitavu utakmicu. Golmanu Čubraniću dva puta je lopta prešla preko i ispod ruke, ali je također skupio niz odličnh obrana. Paparić je zaradio 2 igrača više (od samo 4 Primorja), ali je stalno brzo uzimao poziciju i držao liniju napada na dva metra.

Solaris – Primorje            7:7 (2:2, 0:1, 3:2, 2:2)

Sudi: Tiozzo i Periš (Split)

Strijelci: Solaris – Pelicarić 6(2), Penava 1(1); Primorje – Brubnjak 2, Augusti 2, Čunko 1, B. Letica 1, Vrbnjak 1

Peterci: Sol 3/3 Prim –

Igrač više: Sol (1/1+0/2+2/2+0/1)= 3/6 (50%), Prim (0/1+-+1/2+1/1)= 2/4 (50%)