Jug i Radnički stopostotni, Budva jedina bez bodova

Drugog dana polufinalnih turnira Premier regionalne lige odigrano je čak 9 utakmica od čega 5 u dubrovačkoj grupi. Na rasporedu je bilo nekoliko zanimljivih dvoboja; prva utakmica Sandra Sukna kao trenera protiv Juga, bokeški derbi te dvoboj Solarisa i Radničkog koji su proteklih sezona razvili zanimljivo rivalstvo u B ligi.

Solaris – Budva                11:9

Prvi smo odmah ujutro u  10.30 u bazen uskočili Šibenčani i Budvani. Očekivana pobjeda Solarisa koji se početkom druge četvrtine odvojo na 4 razlike što je i držao do zadnje minute kada je Budva malo smanjila razliku. U prvoj četvrtini Blažo Mitrović, najbolji pojedinac Budve, zabio je 3 gola i tada je utakmica bila u egalu. Kada ga je Solaris zaustavio – nije do kraja više nijednom zabio – utakmica je bila odlučena.

Najefikasniji u redovima pobjednika, po običaju, Pelicarić ovaj put 5 golova. Solaris je tako upisao prve bodove i spremao se za još jednu utakmicu koja ga je očikivala već u 17.00, treća unutar 20 sati. Potpuno suludo.

Jug AO – Primorac          13:4

Utakmica koja je će ostati zapamćena kao prva utakmica Sandra Sukna kao trenera protiv svoga Juga. Očekivao sam da će Jug pobjediti kojim golom više nego Jadrana dan ranije, ali opet identičkih 9 razlike. Primorcu se priključio Drašković koji je i zabio 2 od 4 gola. I dalje su bez Crepulje. Jug samo mijenjao Zvona i Radića. Opet je Fatović bio najefikasniji, sada golviše, 5.

Očekivan raspet za obje momčadi. Jug polako skuplja bodove, a Kotorani čekaju ostale utakmice, u kojima se bore za drugo mjesto koje vodi na final4.

Radnički – Solaris            9:8

Na kraju, ovo je ispala najzanimljivija utakmica dana. Radnički je bio favorit i očekivalo se da će sa 4-5 razlike riješiti ovu utakmicu u svoju korist. Međutim, najveći rivali B lige u proteklim sezonama, opet su odigrali neizvjesnu utakmicu. Solaris je većinu utakmice igrao M zonu. Ali malo modificiranu, sa bočne strane na lijevoj strani protivničkog napada. Iznenadilo je to momčad Uroša Stevanovića koja se u pojedinim trenutcima nije najbolje snalazila. Posebice u prvoj i zadnjoj četvrtini.

Početak utakmice, Solaris igra fenomenalno. Nakon manje od 3 minute vode 3:0. Poveo je 5:1, na početku druge preko Krekovića. I tada ipak staju, bar u napadu. Čitavu ovu četvrtinu obrana je još uvijek odlično funkcionirala i samo je Miličić zabio s igračem više pa se na odmor odlazi s 5:2

U prošloj utakmici s Primorcem Solaris je treću izgubio 4:0, danas 5:0 za protivnika i preokret u kojem je riješen pobjednik ove utakmice. U prva 4 napada, u samo 2 minute i 11 sekundi, Radnički je zabio 4 gola nakon trećeg Marelja zove time out. U tim trenutcima trener Šibenčana imao je velikih primjedbi na račun suca Stanojevića.

Solaris se malo stabilizirao i počeli su igrat ravnopravnije. Međutim, propustili su dvije prilike s igračem više da se vrate u utakmicu. S druge strane sidrun Toholj je svojom nonšalantnošću jako naljutio svog trennera. Dobio je jezikovu juhu i odmah kad ga je izvadio, a i kasnije na pauzi prije zadnje četvrtine.

U zadnjoj četvrtini Ukropina je izvrsno postavljen, kvalitetno gibanje bez lopte na desnom vanjskom, i onda je još individualnom šuterskom kvalitetom izvrsno zabio pored dva bloka i golmana i 9:6. Ipak, Radnički igra opet nešto lošije na tu neobičnu zonu. Bio je tada Strahinja na klupi, pa je možda i to razlog. Solaris se budi i u nakon punih 16 minuta opet počinje zabijati. Prvo Pelicarić iz peterca nešto prije ovog gola Ukropine za 8:6. Neobičan gol na oko 3 minute do kraja, službena statistika ga je pogrešno upisala Hercegu. Nisam zapamtio tko je uputio dodavanje i tom igraču bi se trebao upisati gol. Naime, igrač je s desnog krila išao dodati loptu na Hercega na poziciji sidruna, ali je to loše učinio i lopta je umjesto na vodu ispred ssidruna išla previše visoko, na ruku, bek ju je izbio, ali prejako i praktički je postigao auto gol, samo je loptu prenio pored Dobožanova.

Kako je obrana Solarisa opet bila kvalitetna, iz nje su išle kontre i polukontre gotovo u svakom plivanju. Tako je na 2.22 do kraja i zarađen peterac, ali Pelicariću Dobožanov glavom brani. Ipak u nastavku akcije gol Eraka i samo -1 na 2.10 do kraja, opet imamo neizvjesnu završnicu. Bila su po dva napada s obje strane, a najopasniji je bio igrač više 36 sekundi do kraja. Ali Lukić je odličnom reakcijom u obrani – presjekao asistenciju s desnog krila na drugu stativu iako je bio u obrani između druge statve i lijevog krila – spriječio izjednačenje.

Tako je Radnički ostao na stopostotnom učinku, a Solaris je odigrao još jednu kvalitetnu utakmicu, ali nažalost po njih i ovaj put bez rezultatke nagrade. Iako su ovaj put imali i najjačeg protivnika u odnosu na neke prethodne poraze od primjerice Primorja u kupu i Primorca jučer.

Primorac – Jadran HN                   5:9

Bokeški derbi ovaj put odlazi na stranu Jadrana. Obje momčadi su bile oslabljene. Jadran bez Đura Radovića, Primorac bez Crepulje. Međutim, prvi dio utakmice u potpunosti pripada Novljanima. Poveli su 3:0 u prvom dijlu prve četvrtine i zadržali tu prednost od poluvremena, 6:3.

Odman na početku treće četvrtine Primorac preko Molthena i Gopčevića dolazi na 6:5. Međutim, do kraja utakmice, u preostalih 15 minuta više na zabijaju, a Petković trećim golom i Averka sa svoja dva podižu prednost na 9:5.

Jug AO – Budva                              22:5

I za kraj ovog vaterpolskog petka, Jug ima najlakšu utakmicu na ovom turniru. Očekivalo se da će zabiti preko 20 i to su i učinili. Zabili su svi, gotovo ravnomjerno – iako je Merkulov na kraju odvojio i zabio 5. Jedini koji se nije upisao je Obert. Veliku minutažu imali su mlađi igrači, Tomasović, Ljepava, Žuvela i oba brata Vukojevića. Kržić, koji ima 20 godina, u nekoliko navrata je bio u ulozi starijeg iskusnijeg igrača koji im dijeli savjete. I inače Filip je i u prvoj utakmici protiv Jadrana, i ovdje imao nekoliko odličnih poteza. Treba pričekati još jače protivnike, ali čini mi se da je i u šuterskom dijelu napredovao u odnosu na lanjsku sezonu.

Svi spomenuti mlađi igrači imali su i dobrih poteza, ali i grešaka. Primjerice kad je Ivan Vukojević zaspao u obrani i zaboravio ua zadnjim sekundama protivničkog napada na svog igrača koji mu je onda i zabio. Tomasović je prilikom jednog šuta se desnog vanjskog bio loše postavljen, i onda je posljedinčno i loše izvep šut koji je bio bezopasan iako je situacija bila obećavajuća. Jasno, bilo je i dosta dobrih pogrešaka, ali ovakve utakmice, protiv ovako nedoraslih protivnika služe da se ukaže na pogreške.

Najbolji igrač protivničke momčadi, Blažo Mitrović kvalitetom odskače u Budvi. Dosta lagano se uspjeva namjestiti na liniju 6 metara i šutirati iz faula. Jasno, kako utakmica odmiče, pada snagom i onda je u drugom dijelu bezopasaniji.

U subotu su na rasporedu 4 utakmice, među kojima je i derbi Juga i Radničkog.