Jug Mladost 14:10

Jug je sa 4 razlike pobjedio Mladost u prvom ovosezonskom susretu i stekao prednost u borbi za domaćinstvo Final4-a regionale lige. Bez mladostaških kontri, s puno osobnih pogrešaka (32), kao i krivih sudačkih odluka. Utakmica je riješena točno 4 minute prije kraja kada je Xavi probio Marcelića na zonu s vanjske pozicije.

 

U najavi smo pisali o prednostima jedne i druge momčad, o duelima koje ćemo pratiti i o učinku ključnih igrača. Za početak, Fatović i Obradović 7, a Miloš i Ćuk samo 4 gola. Drugi bitni duel, Popadić 9 obrana od čega 6 velikih, a Marcelić samo 6 obrana od čega 2 velike. I treći, sidrunsko-bekovski okršaj,  Lončar i Lozina gol, 3 zarađena peterca i 6 igrača više. Radu i Vrlić gol i 6 zarađenih igrača više (uz još dva zarađena druga igrača više). Jug je dobio sve ključne duele i pobjeda je logičan slijed.

Gledajući utakmicu i razvoj situacije, Mladost je imala puno sreće jer se sve moglo prelomiti i puno ranije. Jako puno situacija se nakon bloka ili obrane lopta sretno odbijala opet Mladostašima i to ih je vraćalo u utakmicu. I prvi gol je bio nakon obrane Popadića lopta idealno dolazi do Radu koji je ubacuje u praznu mrežu, pa drugi gol kada je Ćuk s igračem više pogodio stativu, lopta se odbija vani i Bukić kasnije zabija. I treći gol je bio pomalo nesretan iz jugove perspektive jer Lončar blokom skrenuo loptu.

 

Jug je poveo 3:0 i imao izrađenu čistu situaciju s igračem više, ali Benić s desnog vanjskog pogađa Marcelića (jedna od dvije velike obrane Marcelića, obje u prvoj četvrtini). Kasnije se Mladost početkom druge vraća na 3:2  i igra se rezultatski poprilično izjenačeno (stalno 1-2 razlike). Početkom treće četvrtine Mladost ima peterac i Popadić brani Ćuku i spriječava prvo izjenačenje. Odmah Jug zabija dva gola, preko Fatovića s igračem više i Obradovića kojega neobjašnjivo ostavljaju samog po dolasku u napad, na 5 metara iako nije bila kontra već situacija 5 na 5. I tada na 9:6 Benić ima još bolju situaciju za prelomit utakmicu i odlazak na +4. U kontri 2 na 1, cimom izbacuje Marcelića, baca parabolu u prazan gol, ali prelagano i loptu s gol linije kupi netko od mladostaša.

Opet na kraju treće gol Mladosti i na početku iduće, zadnje četvrtine i opet je samo 1 razlike, 10:9. Taj gol bio je jedini dobar potez Ćuka u ovoj utakmici. Ipak odmah zabija preko Macana s igračem više, a Mladost propušta priliku s 2 igrača više (Popadić brani Kharkovu s krila). I polovicom četvrtine, Xavi probija Marcelića s vanjske pozicije i s novih +3 Jug je riješio utakmicu. Do kraja Kržić i Lončar dižu na +5, a Ćuk na samom kraju iz trećeg napada s dva igrača više postavlja konačnih 14:10.

 

Popadić je do obranjenog peterca imao samo 2 obrane. Od tada je skupio još 7, od čega 6 velikih (peterac, kontra 6 na 5 sa 5 metara i dva ili jedan igrač više). Jedan od prijelomnih trenutaka bila je ta obrana peterca i Jug je u ovoj utakmici dobio dosta više nego Mladost od Marcelića. U najavi smo pisali da je Jug u bitno da bude barem kao reprezentativni golman, ali je bio i dosta bolji. Obradović je zabio 3 gola, prvi s desnog krila s igračem više, kasnije još jedan s 2 m s igračm više i spomenuti šut s 5 metara. Nije imao dalekometnih golova, jako puno je pridonio u taktičkom smislu ulascima kao drugi sidrun i s čak 3 zarađena igrača više. Bukić ga je izbjegavao u širokom luku u obrambenim zadacima, pa je Ćuk upao u probleme s 2 osobne. Fatović je realizirao 3 peterca, dodao još jednu odličnu realizaciju igrača više s lijevog krila. Bez ikakvih problema kontrolirao tranziciju po svojoj strani. I Lončar je također odigrao veliku utakmicu, gol, 3 peterca (doduše dva su mu suci poklonili o čemu kasnije) i 4 zarađena igrača više. Plus su mu još jako puno jahali po glavi i Kunac i ostali bekovi Mladosti što su suci, većinom Tiozzo, nijemo promatrali. Tu se još ističe i Xavi među igračima koji su odigrali ključne uloge. 2 gola, 3 ili čak 4 asistencije. Također jako bitan po pitanju tranzicije i obrane protiv lijeve strane napada Mladosti.

Ključni igrači Mladost s druge strane nisu bili prevaga za svoju momčad. Od Marcelića kojega smo već dosta spomenuli, kao i Ćuka koji nije bio opasan do zadnje četvrtine i jednog bljeska. Radu i Vrlić su se dosta borili, ali je Mladost dosta često igrala s dva sidruna i na taj način izgubila dio vlastite prednosti. Možda je zona Juga bila nešto plića, ali osim Miloša to ionako nitko nije mogao kazniti. Miloš kao ključni igrač je zabio 2 gola na zonu, ali je ostao bez realizacije s igračem više. Osim toga, nije uspio napraviti nijednu kontru, samo je jednom kao bek pobjegao i napravio veliku prednost za 6 na 5 kontru koju mu je Popadić obranio. Zaradio je i dva igrača više u plivanju.

 

Suđenje je bilo jako loše, puno ispod nivoa derbija. Od početka je bilo cijeli niz očiglednih pogrešaka. U početku su greške uglavnom išle na štetu Juga (lakše je griješit protiv onoga tko vodi u vaterpolu), a kasnije su dva peterca krivo dosuđena protiv Mladosti. Odma u početku dvojbena situacija nakon što je Obradović zaradio isključenje na poziciji sidruna, Marcelić ga nakon isključenja beka hvata za vrat i topi. Sva tri petereca je Franulović bio taj koji je kontrolirao izvođenje i sva 3 puta mu je Marcelić prije šuta bio barem pola metra ispred, a kod zadnjeg peterca i najmanje metar ispred linije. Treći igrač više za Mladost, Popadić je isplivao i s obje ruke oteo loptu s ruke Raduu, ali Tiozzo sudi isklučenje beka. Na početku druge Lozina okreće beka i umjesto čistog peterca, Tiozzo sudi samo isključenje Bajića. Od kraja druge pa i u trećoj Franulović briljira. Prvo na izvanrednu obrambenu reakciju Papanastasioua, mislim protiv Miloša, koji topi loptu dok je Miloš ima u posjedu radi nevjerojatno grešku. Sudi topljenu, ali umjesto lopte za Juga, skoro svi igrači i jedne i druge momčadi su krenuli privati na drugu stranu, on dosuđuje loptu za Mladosti i Radu je sam na 2m i slijedi dodavanje i gol. Srećom po Juga i Franulovića isteklo je vrijeme za napad. Onda su dva peterca za Juga iako niti jedan nije postojao. Prvo je Vrlić prilikom dodavanja lopte s desnog krila na 2m skrenuo dodavanje i lopta više nije išla na Lončara, nego metar dva u stranu, pa je taj faul beka nekažnjiv. Kasnije je na isti način, s igračem više proigran Lončar na drugoj stativi, a Miloš je startao s leđa, ali izbio samo loptu i stoga ni sada nije bilo elemenata za peterac. Nije se najbolje vidjelo, ali pogotovo druga i treća osobna greška, obje tijekom promjene posjeda lopte, protiv Obradovića su bile upitne. Sve tri osobne protiv Meda su bile u plivanju. Inače je Mladost čak 6 igrača više zaradila u plivanju u napad. A i  konjarenje Kunca, Bajića i Biljake na Lončaru i Lozini je bilo nešto što je poglavito Tiozzo tolerirao cijelu utakmicu. Osim toga pogriješio je i što nije sudio korner za Mladost pred kraj treće četvrtine, bio je igrač više za Mladost i ostalo je još 10 sekundi do kraja.

 

Od početka je bilo vidljivo da se Jug bolje pripremio u uvodu utakmice. Dobar start, u potpunosti spriječena kontra Mladosti, dapače Jug je zabio gol iz kontre (2 na 1), polukontre (6 na 5 – Merkulov kako smo i naglasili u uvodu) i imao još jednu čistu 2 na 1 kontru koju je Benić pomalo nonšalantno upropastio. Mladost bez ijedne naznake kontre, tek dvije 6 na 5 situacije kad su brzi igrači Bowen i Miloš bili na beku. Ali obje su ostale nerealizrane.

Jug je propustio dva puta prelomiti utakmici ranije, oba puta je Benić u spomenutim situacijama mogao donijeti +4 (4:0 i 10:6). Osim toga, nekoliko nesretnih golova u početku, a kasnije nekoliko što većih što manjih grešaka. Recimo Vrlićev gol s dva metra kada je Lončar omogućio lagano dodavanje s desnog krila se ne smije dozvoljavat. Puštanje Miloša na zonu da dođe na 5 metara, ili Kharkova koji jest doduše kao ljevak bio na ljevom krilu, ali je došao na samo 3 metra od gola.

 

Jasno i Mladost je imala grešaka, od tog gola Obradovića kada je ostao sam na 5m, preko drugih individualnih pogrešaka koje su rezultirale kontrama i golovima. Nedostatak njihovih kontri prisiljava ih na puno postavljenih napada. Trener Bajić se odlučio na puno  igranja s dva sidruna. Zona Juga je bila plitka, ali vanjski šut Mladosti s iznimkom Ćuka na početku zadnje četvrtine nije bio opasan.

 

Već u slijedeću nedjelju, ako Jug pobjedi Jadrana u polufinalu, u finalu kupa mogući je idući susret ove dvije momčadi. Vidjet ćemo koliko će koji trener mijenjati u odnosu na ovu utakmicu i kako će se onaj drugi prilagoditi.

Ovdje u Gružu i publika je bila faktor na strani Juga. Nije se okupilo malo više kako smo očekivali, nego malo manje od 1000 ljudi, ali je atmosfera na tribinama bila poticajna za domaću ekipu.

 

8. kolo Jadranske lige

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost                 14:10 (3:1, 3:4, 4:3, 4:2)

Suci: Tiozzo i Franulović

Jug: Popadić (9), Macan 1, Fatović 4(3), Lončar 1, Kržić 1, Garcia 2, Lozina, Merkulov 1, Papanastasiou, Žuvela, Benić 1, Obradović 3, Jarak, Tomasović. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (6), Radu 2, Miloš 2, Biljaka, Ćuk 2(0), Luka Bajić, Bukić 1, Lazić, Bowen, Anzulović, Kunac, Kharkov 2, Jurlina, Vrlić 1. Trener: Zoran Bajić.

Osobne pogreške: Jug 17, Mla 15

Peterci: Jug 3/3, Mla 0/1

Igrač više: Jug (1/4+1/3+2/3+2/2)= 6/12 (50%), Mla (0/3+3/4+0/2+1/4)= 4/13 (31%)

* Mladost je imala tri puta po dva igrača više.

Obrane: Popadić (1/2+1/5+3/6+4/6)= 9/19 (47%) – 6 velikih obrana, Marcelić (3/6+2/5+0/4+1/5)= 6/20 (30%) – 2 velike obrane

Golovi  s 2m, zarađeni 5m i igrač više:

Jug:

Lončar: gol + 3 peterca + 4iv

Obradović: 3iv

Lozina i u plivanju: po 2 iv

Fatović: 1iv

Mlad:

Vrlić: gol + 4iv

Radu: 4iv

Kharkov: 5m

U plivanju: 6iv

Bajić: 1iv