ABA – SVE ZA GLEDATELJE

     Tih godina u NBA sve se vrtilo oko dominantnih centara koji su usporavali igru. U ABA su uveli duh ulične košarke, uvijek se igralo sa dozom vica i ležernosti, a glavne uloge su imali atraktivni bekovi i krila. ABA je prva igrala run&gun košarku sa puno brzih napada i kontranapada, te naravno sa mnogo zakucavanja. Nije se robovalo raznim shemama već se igralo sa puno improvizacije čime su košarku pretvorili u svojevrsni oblik umjetnosti. Samo se ovdje moglo dogoditi da igrač Houstona Stew Johnson postigne 31,0 poena u dvije utakmice – 0 poena u prvoj i 62 u sljedećoj utakmici. Ili da igrač Anaheima Les Selvage postigne 26 trica na jednoj utakmici. Ili da Marvin “Bad News” Barnes (St. Louis) postigne 52 poena uz 30 skokova nakon što se pojavio pred sam početak utakmice sa dresom ispod bunde od nerca i sa vrećicom cheesburgera u ruci. Prije toga nije trenirao nekoliko dana jer je jednostavno nestao i klub ga nije mogao nikako pronaći.

    Suci su često znali svojim odlukama izazvati masovne tučnjave igrača, momčadi su često mijenjale gradove, vlasnike, trenere, igrači su mijenjali klubove i lige da bi izborili što unosnije ugovore. To je publika, uvijek željna spektakla, naravno vrlo brzo zavoljela. Kao što danas vladaju tetovaže, u ABA su vladale afro frizure – što veće to bolje.

    Najžešći navijači su bili oni od San Antonia. Zvali su se Baseline Bums i imali su običaj da se napiju prije utakmice, te da protivničke igrače vrijeđaju i polijevaju pivom. Jednom prilikom trener Denvera Larry Brown je rekao da je jedina dobra stvar u San Antoniu guacamole salata. Kada su gostovali u San Antoniu navijači su bacali avokada na parket, igrače su gađali guacamole salatom, dok su Brownu prolili pivo po glavi.
Kako su uvijek muku mučili sa financijama pokušali su raznim marketinškim aktivnostima privući i animirati gledatelje. Izdvojit ćemo samo par primjera.

    Momčad Miamia je imala cheerleadersice koje su bile popularnije i poznatije od samog kluba. Ove oskudno odjevene navijačice su plesale na minutama odmora, te davale osvježavajuća pića na poluvremenu. Imale su zadatak da stoje ispod koša i dekoncentriraju protivničke igrače dok izvode slobodna bacanja. Ponekad su znale ići na gostovanja kluba.

    Ekipa Indiane je godinama imala natjecanje u muženju krava, ali najbolja zabava im je bila kada su doveli Victora – wrestling medvjeda. Obratite pažnju na komentar ispod prve slike.

    Ekipa Kentucky Colonelsa je jednom prilikom na poluvremenu organizirala utakmicu između Playboyevih zečica i lokalnih novinara.
    Jednom prilikom igrač Pittsburga John Brisker je izjavio da ide na titulu najboljeg strijelca, te da ce pretući svakoga tko ga pokuša spriječiti u tome. Kada ga je igrač Utaha uspio zadržati na samo 4 poena u prvom poluvremenu, Brisker je poludio i potukao se sa više igrača protivničke momčadi. Kada su sljedeći put gostovali u Utahu domaćini su organizirali “John Brisker Intimidation Night”. Doveli su 5 najboljih boksača u regiji koji su bili uz parket tokom cijele utakmice.U programu su napisali da se svaki igrač Utaha boji Briskera, te da je ovo mjera opreza ako se Brisker ne bude ponašao kako treba.
    Indiana i Denver su igrali međusobno u play offu 1975. godine. U drugoj utakmici u Denveru Indiana je dovela maskotu (Dancin’ Harry) koji je bacio vradžbinu na domaću momčad. Indiana je tu utakmicu pobijedila 131:124, te poništila Denverovu prednost domaćeg terena. Kada se serija vratila u Denver, oni nisu ništa htjeli prepustiti slučaju pa su angažirali vješticu Robotu – najzločestiju vješticu Zapada. Ona je za vrijeme zagrijavanja bacila kletvu na momčad Indiane, ali izgleda da je Harry moćniji jer je Denver ponovno poražen 109:90.
 
 

8 komentara na “ABA – SVE ZA GLEDATELJE”

    1. Bravo Rade, slici taj međed na mačku isto onoliko koliko i onaj zec na sljemenu za kojeg si reko “vidi jelen”

  1. A šta je ova vještica iz Denvera Klingonka? Mislim zašto im pokazuje čuveni “live long and prosper” znak, ako ih hoće ureć

  2. legendarne frizure, ove navijačice miamia legendarne , uvijek su publiku privlačili playboyeve zečice , vještica robota hahaha odlična liga

  3. brisker je bio razbijač ,condorsi su se ugasili 72, puno klubova je seljakalo, brisker je otišao u ugandu 78 i nikad višetraga od njega, bio je bad boy aba lige